De gaafste dieren van Bolivia: #24 Caracara
Bolivia
Dieren

De gaafste dieren van Bolivia #30 tot #21

De meeste mensen die Bolivia bezoeken, doen dit in combinatie met Peru. Tijdens deze combi-reis zie je de Salar de Uyuni, La Paz en Lake Titicaca. Misschien dat je de Death Road ook nog fietst, maar dat was het wel zo’n beetje. Jammer, want Bolivia heeft veel meer te bieden. Er zijn veel natuurparken, variërend van diepe jungle tot droge bossen. En waar veel natuur is, zijn ook dieren. Gedurende onze reis zagen we dus ook veel bijzondere dieren, sommige zelfs van heel dichtbij. In dit artikel geef ik je een overzicht van de meest bijzondere dieren die we zagen. We trappen af met nummer 30 tot en met nummer 21. De volgende 10 dieren kun je binnenkort op onze blog lezen.

De gaafste dieren van Bolivia: #30 Iguana
Iguana

#30 Iguana

Zodra je naar Midden- en Zuid-Amerika reist zul je ze ongetwijfeld zien, de leguanen, hagedissen en iguana’s. Het blijven leuke dieren om te zien, vooral wanneer ze zich niet volledig op hun gemak voelen en hun kop op en neer gaan bewegen. In Bolivia hebben we niet veel iguana’s gezien, maar in het Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya kwamen ze erg dichtbij toen we gingen eten.

De gaafste dieren van Bolivia: #29 Witkopgoean
Witkopgoean

#29 Witkopgoean

Tijdens ons verblijf in de Amazonde jungle hebben we een avond enkele uren op een platform gewacht bij een poel. Er was een kans dat hier grote dieren zoals de jaguar, tapir of pecari hier zou komen drinken. Helaas kwamen de grote dieren niet. Wel arriveerden na ene tijdje enkele witkoepgoean’s bij het water. Deze zeer oplettende dieren blijken erg op hun hoede te zijn en bij het minste geringste al weg te vliegen. Stilte is dus geboden wanneer je deze vogels ziet.

De gaafste dieren van Bolivia: #28 Vogelspin

#28 Vogelspin

Zelf ben ik absoluut geen liefhebber van spinnen, maar ik vind het toch indrukwekkende beesten. Zeker de vogelspin, met de enorm harige poten. In het Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya zagen we een vogelspin midden op de weg lopen. Toen we uitstapten, vloog er ineens een enorm insect op de spin af, stak het en vloog weer weg. Het bleek een pepsis te zijn. Dit is een enorm grote wesp dat op vogelspinnen jaagt. De pepsis had de vogelspin verlamd en de spin kon zich niet meer voortbewegen. Wanneer wij weg zouden gaan, zou de pepsis terugkeren en de spin meenemen om zijn eitjes in de spin te leggen. Wanneer de eitjes uitkomen wordt de spin inwendig opgegeten en zal het sterven.

De gaafste dieren van Bolivia: #27 Lepelaar
Rode lepelaar

#27 Rode lepelaar

Eenmaal heb ik een lepelaar gezien en dat was in Afrika. Tijdens onze boottocht van de Madidi Jungle naar Rurrenabaque zagen we in het water deze rode lepelaar in het water staan. Het verenkleed van deze lepelaar was niet volledig roze, maar hij had een mooi rood oog. Helaas vaarden we behoorlijk snel langs deze mooie vogel.

De gaafste dieren van Bolivia: #26 Kapucijnaapje
Kapucijnaapje

#26 Kapucijnaapje

In de Pampas leven drie verschillende apen. De brulaap, doodshoofdaapjes en de kapucijnaap. De brulaap hebben we overduidelijk kunnen horen en ook kunnen zien. De doodshoofdaapjes waren uiterst nieuwsgierig naar ons, maar de kapucijnaapje verdween na enkele secondes alweer in het groen. Gelukkig hebben we heel snel nog enkele foto’s kunnen nemen. We hebben in de Pampas derhalve alle drie apensoorten kunnen zien.

De gaafste dieren van Bolivia: #25 Giftige koraalslang
Black False Boa

#25 Black False Boa

Tijdens onze eerste game drive in het Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya zagen we niet veel dieren. Allereerst zagen we de vogelspin, die je hierboven kunt zien, later zagen we deze Black False Boa over de weg slingeren. Helaas is er niet heel veel informatie over deze slang te vinden. Zou het een bijzondere slang zijn en hebben we enorm geluk gehad?

De gaafste dieren van Bolivia: #24 Caracara
Caracara

#24 Caracara

‘It’s a common bird’, zei Nick van Nick’s Adventures iedere keer als we de caracara zagen. Toegegeven, we hebben deze vogel meerdere malen gezien door heel Bolivia. Ook in Costa Rica had ik de caracara al eerder gezien. Maar ter vergelijking met de merels, huismussen en roodborstjes die we hier hebben, is de caracara toch een prachtig exemplaar.

De gaafste dieren van Bolivia: #23 Oropendola
Oropendola

#23 Oropendola

Als je mij vraagt welke vogel het mooiste geluid maakt, dan zal ik de oropendola zeggen. Het geluid dat deze vogel maakt is fantastisch, haast robotachtig. De oropendola is niet erg muziekaal, maar wel erg vocaal. Zijn meest karakteristieke geluid is een soort klokkende of gorgend geluid, waarbij het lijkt alsof de vogel het geluid volledig uit zijn poten moet krijgen. Het is fantastisch om dit te zien. In Bolivia hebben we de zwarte en de olijf oropendola gezien.

De gaafste dieren van Bolivia: #22 Toekan
Groefsnaveltoekan

#22 Groefsnaveltoekan

Hoewel er in de jungle van Bolivia vele toekans te vinden zijn, hebben we er maar weinig gezien. De toekans die we zagen vlogen al snel weg of zaten zo hoog in de bomen dat we ze nauwelijks met het blote oog konden zien. In het Parque Nacional Madidi kwamen de toekans in de vroege ochtend vrij dicht bij onze ecolodge. Met een goede lens op de camera en een verrekijker konden we de toekans goed zien. De toekan op de foto is de groefsnaveltoekan.

De gaafste dieren van Bolivia: #21 Hooglandmotmot
Hooglandmotmot

#21 Hooglandmotmot

We bezochten in Santa Cruz de la Sierra het Jardin Botanico. Hier hoopten we nog veel dieren te spotten, maar aangezien het d dagen ervoor behoorlijk had geregend was het halve park ondergelopen met water en derhalve niet bereikbaar. We hebben dus maar een kleine wandeling kunnen maken. We zagen nog wat aapjes, een luiaard, een specht en wat kleinere vogels. Één vogel sprong eruit, de hooglandmotmot. De kleurrijke veren van deze vogel zijn opvallend, maar met name de staart was fantastisch, waar twee lange veren uitsteken. Het was behoorlijk wat geduld opbrengen en goed rondkijken om deze motmot op de camera vast te leggen.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!