De gaafste dieren van Bolivia: #6 andesvos
Bolivia

De gaafste dieren van Bolivia #10 tot #1

De meeste mensen die Bolivia bezoeken, doen dit in combinatie met Peru. Tijdens deze combi-reis zie je de Salar de Uyuni, La Paz en Lake Titicaca. Misschien dat je de Death Road ook nog fietst, maar dat was het wel zo’n beetje. Jammer, want Bolivia heeft veel meer te bieden. Er zijn veel natuurparken, variërend van diepe jungle tot droge bossen. En waar veel natuur is, zijn ook dieren. Gedurende onze reis zagen we dus ook veel bijzondere dieren, sommige zelfs van heel dichtbij. In dit artikel geef ik je een overzicht van de meest bijzondere dieren die we zagen. In het vorige artikel kon je de gaafste dieren van Bolivia #20 tot #11 zien. In dit artikel zie je de meest bijzondere dieren die we hebben gezien in Bolivia.

De gaafste dieren van Bolivia: #10 hoatzin
De 'stinkvogel'

#10 Hoatzin

De Hoatzin ziet er prachtig uit, maar heeft geen fraaie bijnaam. Deze vogel draagt namelijk de bijnaam ‘Stinkvogel’. Door hun vegetatie scheiden ze een bepaalde geur uit die behoorlijk stinkt. De vogel is derhalve geen interessante prooi voor roofdieren, maar ze hebben dan niet echt vijanden. En dat is maar goed ook, want de vogel kan niet goed vliegen. Ze zitten veelal in grote groepjes in de bomen en zijn te herkennen aan hun bruinachtige kop met een kuif, blauwe schubben rond het rode oog. De beste kans om deze vogels te spotten in in de Pampas, waar ze in grote getale aanwezig zijn.

De gaafste dieren van Bolivia: #9 doiodshoofdaapje
Doodshoofdaapjes die uiterst dichtbij komen

#9 Doodshoofdaapjes

Doodshoofdaapjes zijn leuke, kleine aapjes. Ze leven in groepen waar een strikte hiërarchie heerst waarbij vrouwtjes hoger geplaatst zijn dan de mannetjes. Veel doodshoofdaapjes hebben we niet gezien, maar in de Pampas zagen we enkele zeer nieuwsgierige aapjes aardig dichtbij komen.

De gaafste dieren van Bolivia: #8 yellow legged fox
Vanuit de bosjes kijkt deze yellow legged fox ons aan

#8 Yellow legged fox

In Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya zagen we dit vosje, dat bekend staat als de Yellow Legged Fox. Veel informatie heb ik niet kunnen vinden over dit vosje. Maar onze gids Nick had dit dier nog nooit eerder gezien tijdens zijn tours. We mogen dus van geluk spreken dat we er één hebben gespot. En ook nog eens van zo dichtbij.

De gaafste dieren van Bolivia: #7 ara
Ara's, met hun prachtige kleurenpalet

#7 Ara

Wat hebben we genoten van deze prachtige vogels. Tijdens onze tour door Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya en Parque Nacional Madidi zagen we enkele ara’s vliegen. We zagen zowel de baluwgele ara als de geelvleugel ara. Bezoek de claylick om er zeker van te zijn dat je een ara spot.

De gaafste dieren van Bolivia: #6 andesvos
In de droge vlaktesvan het Potosí Department zagen we deze andesvos

#6 Andesvos

In het Dessierto Dali stak ineens deze andesvos over. Dat was wel het laatste wat we hadden verwacht op deze kale vlakte en hoogte. Maar de andesvos leeft in de open bergachtige gebieden op de grazige Pampa’s van Zuid-Amerika. Ze zijn na de manenwolf de grootste hondachtigen van het continent. Ze jagen op knaagdieren, konijnen, vogels en hagedissen. Bij gebrek aan beter eten ze soms ook wel eens planten. Ze worden gejaagd omdat ze ook op kippen jagen.

De gaafste dieren van Bolivia: #5 gordeldier
Het gordeldier, wat een geweldig diertje!

#5 Kogelgordeldier

Ineens liep het beestje zomaar voor onze auto de weg over. Onze gids Nick stapte direct uit om het diertje even te vangen en ons te laten zien. Een lief kreunend geluid maakte het diertje. Nadat we het diertje goed hadden bestudeerd lieten we het weer los en rende het de bosjes in. De kogelgordeldier is klein diertje met drie duidelijke gordels in het rugpantser. Ter verdediging kan het zich oprollen ronde kogel, waarbij zijn kop, staart en rug in elkaar passen. In totaal hebben we er drie gezien tijdens onze trip door Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya.

De gaafste dieren van Bolivia: #4 roze rivierdolfijn
Lucky shot! We hebben een foto van de roze rivierdolfijn

#4 Roze rivierdolfijn

Een lucky shot, zo noemen we deze foto. Want we hebben uren geprobeerd een goede foto te maken van de roze rivierdolfijn in de Pampas. Je moet maar net op het juiste moment een foto maken, want door het troebele water zie je niet waar ze zwemmen en eventueel omhoog komen. Gelukkig hadden we een lucky shot waarbij de snuit en de ogen duidelijk zichtbaar is. Tijdens het regenseizoen zwemmen in de Amazone honderden van deze dolfijnen en kun je ook met ze zwemmen. Wanneer de rivier laag staat zijn er een stuk minder dolfijnen te zien. De dolfijnen worden naarmate ze ouder worden grijswit of roze. Ze zwemmen doorgaan in paren of alleen. Wanneer de rivier laag staat komen ze in groepen en jagen ze gezamenlijk. Omdat er weinig informatie is over de dolfijn, is het onduidelijk of deze soort bedreigd wordt.

De gaafste dieren van Bolivia: #3 jaguar
Goed gecamoufleerd in de bosjes, de jaguar

#3 Jaguar

Mijn grote wens tijdens de trip naar Bolivia was het zien van een jaguar. Tijdens de voorbereiding kwamen we de tour van Nick’s Adventures tegen, een tour gericht op het spotten van de grotere dieren zoals de jaguar. Natuurlijk heb je heel veel geluk nodig bij het spotten van deze dieren en dat geluk hadden we. Tijdens onze tweede avond in het Parque Nacional Gran Cacho del Kaa-Iya zagen we ineens een jaguar in de verte. Het dier lag op de weg, maar schoot al snel de bosjes in. Door het struikgewas heen konden we het vrij gecamoufleerde dier nog even spotten. Het was een korte, maar indrukwekkende ontmoeting met een diersoort die het zwaar heeft in Bolivia. Er wordt namelijk veel gejaagd op de jaguar. Boeren schieten de dieren omdat ze hun vee aanvallen en stropers jagen op de dieren om hun vacht en hoektanden. Daarnaast wordt hun leefgebied ook stukken kleiner vanwege ontbossing en de aanleg van nieuwe wegen.

Mijn ultieme wens is uitgekomen tijdens onze reis door Bolivia. Maar omdat ik het dier niet erg goed hebben kunnen zien, komt de jaguar op de derde plek te staan.

De gaafste dieren van Bolivia: #2 tapir
Van een afstandje, de tapir

#2 Tapir

Op de tweede plek staat de tapir. We hadden twee mooie ontmoeting met dit doorgaans schuchtere dier. Van afstand konden we een tapir zien lopen in het Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya. Doordat het dier ons kon ruiken kon bleef het op zeer grote afstand alvorens het verdween. Tijdens onze derde avond in het park zagen we een tapir in een plas water liggen en schrok het toen we met de auto ineens erg dichtbij kwamen. Het arme dier probeerde te vluchten, maar gleed uit. Voor enkele secondes bleef het voor onze auto lopen tot we het dier de ruimte gaven om het struikgewas in te rennen. Tapirs leven bij voorkeur in een waterrijke omgeving en kunnen daardoor uitsteken zwemmen en duiken. Om aan een poema of jaguar te ontkomen, vluchten de tapirs meestal het water is. ’s Nachts gaat ze op zoek naar plantaardig voedsel.

De gaafste dieren van Bolivia: #1 poema
Onze meeting met deze poema was absoluut één van de hoogtepunten tijdens onze reis

#1 Poema

Het gaafste dier en de mooiste ontmoeting was zonder enige twijfel de met de poema in het Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya. We zagen dezelfde poema twee maal. De eerste ontmoeting was al prachtig, maar duurde kort omdat de poema al snel wegvluchtte. Tijdens de derde avond kwamen we op ongeveer dezelfde locatie de poema opnieuw tegen. Het dier was zo relaxed, dat we zelfs konden uitstappen en op een gepaste afstand achter hem aan konden lopen. Op een afstand van zo’n 10 meter liepen we voor een half uur achter de poema aan. Af en toe stopte de poema en keek het ons aan. Het hart in mijn keel, kippenvel over mijn hele lichaam. Dit had ik van te voren nooit durven dromen. Absoluut één van de mooiste wildlife ervaringen ooit.

Wil jij ook dieren spotten in Bolivia?

Ondanks dat we behoorlijk wat dieren hebben gespot, hebben we ook enkele dieren niet gezien. Denk hierbij onder andere aan de ocelot, reuzenmiereneter, condor, reuzenotter, anaconda, pecari. Het geeft aan dat er enorm veel dieren te zien zijn in Bolivia. Ik kan iedere dierenliefhebber dan ook absoluut aanraden om meer van het land te bekijken dan alleen de zoutvlaktes, Lake Titicaca en La Paz. Bolivia heeft zo veel meer te bieden dan enkel deze plaatsen. Neem er de tijd voor en neem een goede gids mee.

Wil jij ook naar Bolivia en deze geweldige dieren spotten? Kijk dan eens naar de mogelijkheden bij Nick’s Adventures. Nick is een gepassioneerde dierenliefhebber en heeft enkele geweldige tours. Met hem deden we de Kaa-Iya National Park Tour en hij raadde ons ook aan om een meerdaagse tour te boeken met Berraco del Madidi. We verbleven midden in de diepe Amazone, waar natuurlijk ook een groot aantal dieren leeft. Door de enorme dichtheid van de jungle is het echter lastig om dieren goed te spotten. Gegarandeerd veel dieren zul je zeker zien in de Pampas. Vanwege tijdgebrek hebben we het Parque Nacional Noël Kempff en Parque Nacional Amboro niet kunnen bezoeken want ook hier kun je veel dieren zien. Kortom, Bolivia is een must-visit voor de echte dierenliefhebber.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!