handige tips voor een Bolivia reis - Welke kleding neem je mee?
Bolivia

Handige tips voor een Bolivia reis

Ben jij van plan om een reis door Bolivia te maken? Geweldig, want ik kan het je alleen maar aanraden. Bolivia heeft afgelopen jaar mijn hart veroverd dankzij de surrealistische landschappen, de indrukwekkende wildlife en de spannende activiteiten. Veel mensen bezoeken echter het land in combinatie met Peru. Daar is op zich niets mis mee, maar tijdens deze reizen bezoek je maar enkele geweldige plekken van het land terwijl er zo veel meer is. Voor een reis door Bolivia heb je zeker drie weken nodig, het liefst nog langer. Onze reis door Bolivia duurde 22 dagen en we hebben echt een heleboel keuzes moeten maken. Wie Bolivia gaat bezoeken, moet zich echter goed voorbereiden. Wij geven jullie enkele handige tips voor een Bolivia reis, zodat jullie niet voor verrassingen komen te staan in het land zelf.

Welke kleding neem je mee?

Je gaat naar Bolivia en wilt meerdere delen van het land zien. Houd er rekening mee dat je voldoende kleding meeneemt en je ook kleedt naar de omstandigheden. Bolivia kent verschillende klimaatzones. Gedurende een Salar de Uyuni Tour zul je in het Andes gebergte zijn op grote hoogte. De temperaturen liggen hier als gevolg van de hoogtes stukken lager dan de rest van Bolivia. Het kan hier ’s nachts zelfs 20 graden vriezen. Overdag zijn de temperaturen stukken hoger, maar kan de wind behoorlijk fris zijn. Voor dit gebied is het aan te raden om thermo ondergoed mee te nemen tegen de kou ’s nachts, een lange broek en een fleece trui om je te weren tegen de kou en de wind. In het noorden van Bolivia vind je meer tropisch regenwoud en is het tropisch warm en vochtig. Door het tropische klimaat zou het hier ook  kunnen regenen. Een poncho meenemen is geen overbodige luxe. Neem ook t-shirts mee die snel drogen. Door de warmte zul je veel zweten en wil je je kleding natuurlijk ook kunnen wassen. Doordat het vochtig is, zullen je kleren niet snel drogen. Ondanks dat het warm is, kun je ook een shirt met lange mouwen goed gebruiken. In de tropische gebieden zijn veel muggen actief. Het noorden van Bolivia is stukken droger en vrij heet. Het kan in het Parque Nacional Kaa-Iya maar liefst 45 graden warm worden. Zorg er dus voor dat je een pet of hoed meeneemt om je te weren tegen de zon. Ga je te voet het gebied verkennen kun je het beste dichte schoenen dragen en een lange broek en stop je broek in je schoenen, want in het struikgewas leven vele teken en zijn botflies actief. Een afritsbroek meenemen is niet onverstandig. ’s Avonds kunnen de muggen uiterst agressief zijn, dus neem ook een shirt met lange mouwen mee.

Zoals je leest zul je je moeten voorbereiden op iedere temperatuur. Neem een trui mee, shirts met lange mouwen, voldoende snel drogende t-shirts, korte broeken en lange broeken (of combineer met een afritsbroek), dichte schoenen, lange sokken, thermo kleding en een hoofddeksel. Een poncho is ook geen overbodige luxe.

handige tips voor een Bolivia reis - Welke kleding neem je mee?
In Bolivia heb je vrijwel alle soorten kleding nodig, neem dus voldoende mee

Leer een woordje Spaans

Wie door Bolivia reist zal een woordje Spaans moeten spreken om te kunnen communiceren. Op vliegvelden wordt alleen maar de Spaanse taal gehanteerd, in de meeste restaurants wordt alleen Spaans gesproken en zijn de menukaarten ook in het Spaans. Er zijn maar weinig mensen in Bolivia die Engels spreken. Is je Spaans niet zo goed? Geen paniek, zorg er dan voor dat je tijdens je tours goede organisaties uitzoekt. Want er zijn wel degelijk voldoende touroperators waar Engelstalige gidsen aanwezig zijn. Het is echter slim om enkele basiswoorden in het Spaans te kennen, zodat je ook met de lokale bevolking kunt communiceren.

handige tips voor een Bolivia reis - Leer een woordje Spaans
De lokale bevolking spreekt nauwelijks Engels, dus een woordje Spaans kan geen kwaad

Vliegen is het snelst

De infrastructuur in het binnenland is niet om naar huis te schrijven. Daarbij wordt er met enige regelmaat geprotesteerd door de boeren waarbij wegen worden geblokkeerd. Het verkeer wordt dan volledig lamgeslagen. Doordat de meeste wegen zich in het binnenland door de bergketens kronkelen, ben je lang onderweg om van A naar B te komen. Probeer derhalve zoveel mogelijk met het vliegtuig te reizen. Je kunt vliegen tussen de meeste grote steden van Bolivia. De prijzen van binnenlandse vluchten zijn over het algemeen goed betaalbaar, maar de vliegorganisaties zijn niet allemaal even betrouwbaar. Kijk vooral naar vluchten van BOA of TAM, dit zijn de meest betrouwbare maatschappijen. Amaszonas is ook een grote maatschappij, maar bij hen komt het met enige regelmaat voor dat vluchten ineens andere tijden krijgen of helemaal niet vliegen. Zorg ervoor dat je ruim op tijd op het vliegveld bent en houd je email goed in de gaten. De vluchttijden kunnen ten alle tijden ineens worden aangepast, zelfs enkele uren voor je vlucht.

Plan je route door Bolivia dus zo dat je ook kunt vliegen van stad naar stad. Zo verlies je zo min mogelijk kostbare tijd.

handige tips voor een Bolivia reis - Vliegen is het snelst
Vliegen in Bolivia is de beste optie om van A naar B te reizen

Neem de nachtbus

Vliegen is niet altijd een optie. In dat soort gevallen kun je ook een nachtbus nemen. Op deze manier kun je reizen terwijl je slaapt, waardoor je dus ook kostbare tijd bespaard. Houd er wel rekening mee dat de wegen slecht en hobbelig zijn. De busrit kan dus oncomfortabel zijn. De tickets voor een bus kun je thuis al online regelen. Zorg ervoor dat je op tijd bij het busstation bent, zodat je je eigen stoelen kunt reserveren. Tussen Uyuni en La Paz hadden wij een nachtbus geboekt met Kanoo Tours. De kosten voor deze busrit waren nog geen 15 dollar per persoon. Deze bus was opvallend genoeg extreem comfortabel. We hadden volop beenruimte waardoor we ook relaxed onze stoelen achterover konden zetten, kregen een kussen en een deken zodat we goed konden slapen, er werd avondeten en ontbijt geserveerd en we hadden weinig last van de hobbelige wegen. Een echte aanrader dus. Vroeg in de ochtend kwamen we in La Paz aan en konden we direct de stad verkennen.

handige tips voor een Bolivia reis - Neem de nachtbus
Een nachtbus is een andere goede optie

Tips tegen hoogteziekte

De hoogte kan voor enorme problemen zorgen. Gedurende de Salar de Uyuni Tour zul je een hoogte bereiken van 5000 meter. En dat zul je gaan voelen. Zorg ervoor dat je voldoende water koopt alvorens je aan de tour begint. Vraag ook na of de organisaties zelf water meenemen voor je. Je zult moeten rekenen op 3 liter per dag per persoon. Bereken dus hoeveel water je nodig hebt. Je lichaam heeft het zwaar op dergelijke hoogtes en heeft zeker twee tot drie dagen nodig om te wennen. Ga dus vooral niet rennen, springen en andere gekke dingen doen. Je zult snel buiten adem zijn. Drink ook geen alcohol. In Bolivia drinken de mensen veel coca-thee. Hierbij worden de cocabladeren of theezakjes met coca in heet water gedaan. Het drinken van deze thee kan helpen tegen de hoogte, maar let wel op dat je hartkloppingen hiervan krijgt. Mensen die dit ook al krijgen bij normale theesoorten, doen er beter aan om geen coca-thee te drinken voor het slapen gaan. Neem vanuit huis ook pillen mee tegen de hoogteziekte, maar neem deze pas in als je je echt beroerd voelt. Val niet in slaap als je deze pillen inneemt, want doordat je gaat slapen zal je ademhaling anders zijn en dit kan gevaarlijk zijn. Probeer dus wakker te blijven en houd je reisgenoten wakker. Gaat het echt slecht met je? Daal dan zo snel mogelijk af. Hoogteziekte kan zeer gevaarlijk zijn, dus neem je klachten serieus.

handige tips voor een Bolivia reis - Tips tegen hoogteziekte
handige tips voor een Bolivia reis - Tips tegen hoogteziekte
Leuke foto's, maar gek doen op grote hoogte is niet zo'n heel goed idee

Kies een goede organisatie voor de Death Road

Met de Mountainbike op de Death Road fietsen is één van de gaafste activiteiten in Bolivia. De Death Road was ooit ’s werelds gevaarlijkste weg en vele mensen hebben hier hun leven verloren. De weg is inmiddels niet meer in gebruik voor het dagelijkse verkeer, maar wordt tegenwoordig gebruikt door vele fietsorganisaties die de toeristen begeleiden met de afdaling. De weg is nog altijd gevaarlijk. Op veel plekken zijn nog steeds geen vangrails aangebracht en één stuurfout kan ervoor zorgen dat je enkele honderden meters in een afgrond valt. De wegen zijn hobbelig, af en toe smal en glad als het geregend heeft. Gebruik derhalve je gezonde verstand gedurende deze tour. Maar nog belangrijker is de fiets waar je op zit. Niet iedere touroperator onderhoud de fietsen even goed. Ook zijn er enkele touroperators die het gebruik van de helm, beschermende kleding en handschoenen niet verplicht maken. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Wij raden je derhalve aan om gebruik te maken van Gravity Assisted Mountain biking. Zij zijn dan wel iets duurder, maar doen er alles voor dat je veilig zult fietsen. Na iedere tour worden de fietsen uitvoerig bekeken, gerepareerd en gekeurd. Geen enkele fiets wordt twee maal achter elkaar gebruikt. Het dragen van beschermende kleding is verplicht en er gaan twee gidsen mee. Één vooraan en één achteraan. Achter de colonne rijdt ook een bus mee, dus durf je echt niet meer, kun je altijd nog de bus instappen.

handige tips voor een Bolivia reis - Kies een goede organisatie voor de Death Road
De Death Road is nog altijd gevaarlijk. Kies een betrouwbare organisatie voor deze tour

Beste startpunt voor de Salar de Uyuni Tour

De Salar de Uyuni Tour is een must wanneer je een bezoek brengt aan Bolivia. Dit is wellicht ook de meest populaire tour van het land. Derhalve kan het soms behoorlijk druk zijn. Zeker wanneer je start in Uyuni. De zoutvlakte ligt natuurlijk niet ver van het stadje Uyuni en hier zijn dus veel touroperators te vinden. Omdat er ook een vliegveld is en veel bussen pendelen tussen La Paz en Uyuni, zullen de meeste toeristen hier starten. Door de enorme hoeveelheid toeristen is de kans zeer aannemelijk dat je in grote groepen de zoutvlakte op zult rijden. Het is daarom slimmer om je tour elders te starten. Wij raden je aan om je tour te boeken bij Tupiza Tours. Zij bieden verschillende mooie tours aan en je kunt een Engelstalige gids inhuren. Je zult wel eerst in Tupiza moeten zien te geraken. Daarom kun je het beste met het vliegtuig naar Tarija vliegen en vragen of de mensen van Tupiza Tours je kunnen ophalen. De rit van Tarija naar Tupiza is al adembenemend! De tour zal starten in Tupiza waarna je je direct op grote hoogtes zult begeven. In principe is dat niet het beste voor je lichaam, maar doordat de tours vanuit Tupiza stukken minder druk bezocht worden, zul je je niet steeds begeven tussen tientallen andere mensen. Welke tour wij kunnen aanraden van Tupiza Tours? De Four Days Of Fantasy Tour.

handige tips voor een Bolivia reis - Beste startpunt van de Salar de Uyuni Tour
Tupiza is volgens ons het beste startpunt voor de Salar de Uyuni Tour

Wildlife spotten

In Bolivia kun je volop wildlife spotten. Met name in het noorden en het westen van het land kun je verschillende grote zoogdieren spotten. In het Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya leven onder meer ocelotten, poema’s, jaguars, gordeldieren, tapirs en miereneters. In het amzonegebied, waaronder ook de Pampas valt, kun je verschillende vogelsoorten, anaconda’s, krokodillen, apen, capibara’s en roze rivierdolfijnen spotten. In het hoogland leven volop lama’s, vicuña’s en kun je ook vossen en soorten konijnen spotten. Veel tours die gericht zijn op wildlife zijn er niet in Bolivia. Wil jij ook een poema of een jaguar spotten? Neem dan contact op met Nicholas McPhee van Nick’s Adventures. Bekijk samen met hem de mogelijkheden voor verschillende tours. Met hem hebben we de Kaa-Iya tour gedaan. Hier hebben we een jaguar gezien en een half uur lang achter een poema kunnen wandelen. Hij heeft ons ook geholpen met onze tour in het Madidi National Park en is een goede en leuke gids.

handige tips voor een Bolivia reis - Wildlife spotten
Oog in oog met een poema

Bescherm je camera

Het zou zonde zijn als je camera beschadigd of zelfs gestolen wordt. Bescherm daarom je camera goed. In sommige delen van Bolivia is het behoorlijk winderig en wordt er veel zand weggeblazen. Let hierbij op dat je dan je objectief niet verwisselt en er zand in je camera terecht komt. Beter is zelfs je camera bij zulke omstandigheden helemaal niet te gebruiken. Wil je toch foto’s maken of filmen? Gebruik dan je telefoon of GoPro camera. In de jungle kan het vochtig zijn, maar ook hard regenen. Zorg ervoor dat je altijd een cameratas bij hebt, zodat je je camera kunt opbergen. Neem ook dichte zakjes mee waar je je camera in kunt stoppen als je het water op gaat. Het is ook altijd wijs je camera op te laden wanneer het maar kan. Niet op iedere plek is er stroom voor handen of heb je beperkt stroom. Het zou zonde zijn als je met een lege accu komt te zitten en je net een mooi moment niet kunt vastleggen.

handige tips voor een Bolivia reis - Bescherm je camera
Door hevige wind wordt het zand weggeblazen. Foto's maken was niet mogelijk.

Oefen voor de Salar de Uyuni foto's

Je kent ze wel, die leuke foto’s op de zoutvlakte waar gespeeld wordt met perspectieven. Sommige mensen nemen zelfs dinosauriërs mee. Door te spelen met het perspectief kun je wegrennen voor de enorme dinosaurus. Dit levert komische en mooie plaatjes op. Maar deze foto’s maak je niet zomaar. Oefen thuis op het maken van deze foto’s. Doordat wij niet hebben geoefend, hebben we niet veel bruikbare foto’s gemaakt. Sterker nog, de meeste foto’s zijn volledig mislukt. Met de spiegelreflex hebben we het object op de voorgrond volledig scherp, maar alles in de diepte is vaag. Met de compactcamera zijn de foto’s al stukken mooier, maar de beste foto’s werden gemaakt met de telefoon. Probeer thuis al te oefenen met deze foto’s en bereid je voor op de meest komische plaatjes. Koop bijvoorbeeld zelf een dinosaurus in de speelgoedwinkel, of neem een auto of ander object mee. Probeer thuis al de foto’s te maken die je zoekt, zodat je direct aan de slag kan op de zoutvlakte in Bolivia.

handige tips voor een Bolivia reis - Oefen je Salar de Uyuni foto's
Laten we eerlijk zijn, deze foto lijkt helemaal nergens op

Bescherm je tegen ongedierte

Ga je naar de warmere gebieden van Bolivia zul je je moeten weren tegen ongedierte. Uiteraard heb je de muggen. De muggen zijn in tegenstelling tot de muggen in Nederland uitermate agressief. In het Kaa-Iya National Park sloegen ze met honderden tegelijk toe, alsof ze in maanden geen bloed hebben gehad. Ben je op zoek naar wildlife, dan is het spuiten van deet geen goed idee. Hiermee jaag je de dieren alleen maar weg. Zorg ervoor dat je daarom ook een shirt met lange mouwen aan hebt, zodat je minder geprikt wordt. Ga je te voet door de bosjes? Zorg ervoor dat je een lange broek aan hebt, lange mouwen en stop je broek in je sokken. Er leven hier immers ook teken. Hoewel de ziekte van lyme niet voorkomt in Bolivia, wil je liever niet gebeten worden. Controleer daarom ’s avonds je volledige lichaam. Wij zijn met zijn vieren allemaal gebeten door een teek. Een tekentang is geen overbodige luxe.

Maar het ergste moet nog komen. In Bolivia leven namelijk ook botflies. Dit zijn horzels die je steken waardoor ze een ei op je huid leggen en een larve in je huid kruipt. De larven vreten je inwendig op tot ze volgroeid zijn en de gastheer verlaten. Een akelige gedachte he? Het is dus nog akeliger wanneer je daadwerkelijk thuiskomt met twee larven in je arm. Controleer daarom je lichaam goed op vreemde bulten. De bulten waar een larve zou kunnen zitten blijven lang zichtbaar en na een tijdje beginnen deze te etteren en voel je kriebels onder je huid. De larven kun je het beste laten wegsnijden bij je huisdokter of in het ziekenhuis. Helaas, ik spreek echt uit ervaring.

handige tips voor een Bolivia reis - Bescherm je tegen ongedierte
Wandelen in de droge bossen waar veel teken voorkomen

Download kaarten van Google Maps

Bezoek je steden in Bolivia? Zorg ervoor dat je op je telefoon de kaarten download van Google Maps. Deze zijn extreem handig om de bezienswaardigheden snel te vinden en de weg te vinden naar je hotel. De kaarten van de Lonely Planet zijn niet altijd even handig, zeker niet in een grote stad als La Paz. Zorg er wel voor dat je altijd voldoende accu hebt op je telefoon als je gaat wandelen.

handige tips voor een Bolivia reis - Download Google Maps kaarten
In zo'n enorme stad is een goede kaart handig

Geldzaken

Ook qua geldzaken moet je goed voorbereid zijn. Zorg ervoor dat je Amerikaanse Dollars meeneemt van huis uit. De Dollars kun je gebruiken om activiteiten middels touroperators te betalen. Verder is het verstandig om Boliviaanse boliviano’s te pinnen zodra je aankomt. Zorg ervoor dat je je pinpas hebt geactiveerd voor de gehele wereld. Niet iedere ATM accepteert onze bankpassen. Op het vliegveld van Santa Cruz hebben wij geen geld kunnen pinnen. Pinnen kun je doen in de grotere steden. Zoek pinautomaten op met een Maestro logo, het beste bij automaat dat binnen staat bij een bank. Je kunt tegenwoordig ook steeds vaker met Euro’s terecht, maar de koers is dan ongunstig.

handige tips voor een Bolivia reis - Geldzaken
Betaal in restaurants met boliviano's
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie