Yungas - Bolivia
El Camino a Los Yungas Bolivia

Reistips voor El Camino a Los Yungas

Ben jij avontuurlijk aangelegd en zoek jij gevaren op? Misschien is een bezoekje aan de El Camino a Los Yungas iets voor jou. Deze weg van La Paz naar Coroico staat bekend als één van de meest gevaarlijke wegen ter wereld. Dat heeft deze weg te danken aan de vele verkeersongevallen die hier plaats vonden. In 1995 werd de weg door de Inter-American Development Bank zelfs uitgeroepen tot ’s wereld meest gevaarlijke weg ter wereld. Jaarlijks stierven hier 200 tot 300 mensen. Dat leverde deze weg ook de bijnaam El Camino de la Muerte op, oftewel de Death Road.

De naam Death Road heeft natuurlijk deels te maken met de vele ongelukken, maar de geschiedenis van deze naam gaat verder terug. In de jaren ’30 van de twintigste eeuw waren Bolivia en Paraguay verwikkeld in de Chaco-oorlog en hield Bolivia vele Paraguayaanse krijgsgevangenen. Zij werden gebruikt om een weg aan te leggen tussen La Paz en Coroico. Veel van de gevangenen probeerden te vluchten, maar wanneer ze gepakt werden kregen ze de keus: of een kogel of vanaf de weg naar beneden springen in het ravijn.

Later werd de Yungasweg een belangrijke route voor het verkeer tussen La Paz en Coroico. Op het hoogste punt bevindt je je tussen de sneeuw op een hoogte van ruim 4633 meter. De weg daalt af naar 1200 meter. De weg kronkelt langs steile hellingen en boven hoge afgronden, welke soms 600 meter diep zijn. De wegen zijn niet breder dan 3,2 meter, sommige stukken nog veel minder breed, en door het ontbreken van een vangrail is de weg extreem gevaarlijk. Daarbij kunnen de weersomstandigheden ook een grote rol spelen. Regen kan zorgen voor gladde, modderige wegen of beperkt zicht en ook rotsen kunnen afbreken en op de weg terecht komen. Toch is deze weg bedoeld voor tweerichtingsverkeer, wat op sommige stukken dus voor gevaarlijke situaties leidt. Inhalen kon desastreuze gevolgen hebben. Omdat de mensen aan de linkerkant van de auto zitten, werd bepaald dat op deze weg de auto’s links moeten rijden. Dit is het enige gedeelte van Bolivia waar deze regel geldt. Bestuurders die namelijk links rijden, kunnen gemakkelijker kijken hoeveel ruimte ze nog hebben wanneer een tegenligger wil passeren. Toch gebeurden er met enige regelmaat ongelukken hier. Het ernstigste ongeval dateert van 24 juli 1983. Een bus met ruim 100 inzittenden zijn het ravijn ingestort en zijn om het leven gekomen. Het is Bolivia’s ernstigste ongeluk aller tijden. Langs de gehele weg zijn ook vele kruizen te zien, die de vele slachtoffers gedenken.

In 2006 werd een nieuwe en veiligere weg, na 20 jaar bouwen, geopend voor het publiek. Het dagelijkse verkeer maakt daarom stukken minder gebruik van de Death Road. Hoewel er nog steeds auto’s gebruik maken van de weg, wordt deze route meer gebruikt door mountainbikers die de spanning opzoeken. Jaarlijks trekt de ‘Gevaarlijkste weg ter wereld’ immers vele toeristen die op zoek gaan naar avontuur. Zij beginnen op het hoogste punt en dalen af naar beneden onder begeleiding van een gids. Toch zijn er de afgelopen jaren nog steeds mensen overleden, maar dit is te wijten aan roekeloos gedrag. Organisaties zoals Gravity Assisted Moutain Biking is één van de meest veilige en betrouwbare organisaties die deze tours aanbiedt.

Boek een hotel bij El Camino a Los Yungas

Booking.com