Parque Nacional del Gran Chaco Kaa-Iya - Bolivia
Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya Bolivia

Reistips voor Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya

Wil jij graag een jaguar of een poema in het wild zien? Dan zou een bezoek aan het Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya hoog op je verlanglijst moeten staan, want hier heb je een grote kans om één van deze wilde katten, of beide, te zien.

Het Kaa-Iya National park is opgericht op 21 september 1995 en is het grootste nationale park van Bolivia. Met een oppervlakte van 34411,15 km² is dit park is groter dan België. Het park is met name bekend vanwege de hoge grote katten populatie. In dit gebied leven meer dan 1000 jaguars, is gebleken uit projecten met cameravallen. Maar naast de grote katten leven er ruim 350 verschillende diersoorten, waaronder poema’s, tapirs, grote miereneters, gordeldieren, ocelotten en de met uitsterven bedreigde chaco peccary.

In het park is tevens een gasbedrijf opgezet. Er wordt namelijk midden in het park gas gewonnen. De zandweg midden in het park loopt pal langs een pijplijn, maar hiervan zul je niets zien. Ook rijden in het park trucks van het gasbedrijf rond. Dit klinkt allemaal niet bepaald romantisch, maar heel veel zul je niet merken van dit alles. Daarnaast zijn er enkele rangers in het park die ervoor zorgen dat mensen met kwade bedoelingen buiten het park blijven. Er wordt immers volop gejaagd op de jaguars. Dit zorgt ervoor dat de populatie van deze dieren ernstig in gevaar is gekomen. Ook boeren en mensen van communities in het park jagen op de jaguars omdat ze hun vee aanvallen.

Veel touroperators gaan er niet naar het Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya. Wil je het gebied bezoeken kun je het best contact opnemen met Nick’s Adventures. De Australische eigenaar, Nicholas Mcphee, is woonachtig in Santa Cruz de la Sierra en maakt met enige regelmaat tours naar dit park. Hij is een echte dierenliefhebber en weet veel van het gebied en het gedrag van de grotere dieren. Tijdens een tour met Nick’s Adventures zul je met een 4×4 auto door het park rijden en op zoek gaan naar dieren. De enige mogelijkheid om dieren te spotten is langs en rondom de lange weg door het park. Slapen kun je alleen in rangerstations, dus het park op eigen houtje bezoeken is onmogelijk.

Bij een bezoek aan het park moet je rekening houden met de zware weersomstandigheden. Het kan hier warmer worden dan 43 graden en er zijn enorm veel muggen in het park. Gebruik echter geen deet, want dit kan de dieren wegjagen.

Verhalen over Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya

Boek een hotel bij Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya

Booking.com