Tupiza - Bolivia
Tupiza Bolivia

Reistips voor Tupiza

Tussen de kleurrijke bergen van de Cordillera de Chichas ligt de stad Tupiza verscholen. De stad is de hoofdstad van de provincie Sud Chicas en het department Potosí en telt ongeveer 25.000 inwoners. Er zijn veel Spaanse kenmerken te zien.

Ooit woonden hier de troepen van de Inca Tupac Yupanqui. Dit veranderde door de komst van Diego Almagro en zijn mannen. In 1574 werd er een dorp gebouwd op deze plek en het maakte deel uit van de Boliviaanse historie, zeker tijdens de slag van Suipacha. Tijdens de Peruaanse invasie in 1840 zocht het leger hun toevlucht in Tupiza om ze voor te bereiden op de Slag om Ingavi. In 1905 werd de eerste Boliviaanse politieke partij in Tupiza opgericht.

Wie hier terecht komt, zal merken dat het tempo een stuk langzamer is dan andere Boliviaanse steden. De inwoners houden nog nauwe banden met hun inheemse wortels. Veel vrouwen dragen nog traditionele kleurrijke kleding, met de kenmerkende bolhoedjes. De meeste mensen werken in de toerisme-industrie of in de mijnbouw. Tupiza is namelijk afhankelijk van de landbouw en mijnbouw. Ten zuiden van de stad is een raffinaderij welke voor werkgelegenheid zorgt.

Qua toerisme is Tupiza is een perfect startpunt voor een tour naar de Salar de Uyuni. Er zijn veel organisaties te vinden die tours aanbieden, zoals Tupiza Tours. Daarbij is Tupiza als startpunt stukken minder druk als Uyuni.

De meeste bezienswaardigheden van de stad zijn gelegen in het centrum. Wanneer de zon ondergaat en je op de Mirador Christo staat, zul je verbluft zijn van de schoonheid van de omgeving en de kleurrijke bergen. Wie de tijd heeft, kan de omgeving bij de bergen verkennen.

Boek een hotel in Tupiza

Booking.com