Bolivia 2016 - Dag 11 - Laguna Charcota
Bolivia

Reisroute Bolivia

Met z’n vieren vertrekken we in 2016 naar Bolivia. Ditmaal gaan ook mijn zus en haar man met ons mee. We hebben een mooie reis in gedachte waar natuur en landschap de hoogste prioriteit heeft. Zo hebben we een jaguar tour geboekt, gaan we het gebied rondom de enorme zoutvlakte bezoeken, de Death Road fietsen, gaan we enkele dagen survivelen in de Amazone en bezoeken we ook de wetlands van Bolivia. Zelf rondreizen is geen optie, waardoor we enkele binnenlandse vluchten maken en ook af en toe met de nachtbus grote afstanden zullen overbruggen. We houden een strak schema aan en er mag derhalve niets mis gaan gedurende de reis. Maar dat dit een memorabele reis zal worden, daar zijn we absoluut zeker van. In dit artikel lees je meer over onze reisroute Bolivia.

Dag 1: Amsterdam - Lima - Santa Cruz de la Sierra

Onze reis start op Schiphol waar we met KLM via Lima naar Santa Cruz de la Sierra zullen vliegen. Een lange reisdag. We komen midden in de nacht plaatselijke tijd aan in ons eerste guesthouse en gaan direct naar bed.

Overnachting: La Jara Backpackers Hostel in Santa Cruz de la Sierra (3 nachten)

Bolivia 2016 - Dag 1 - In het vliegtuig
Onderweg naar Bolivia

Dag 2: Santa Cruz de la Sierra

Na een korte nacht worden we wakker en zullen we Santa Cruz de la Sierra bezoeken. Het is na La Paz de tweede stad van Bolivia. Veel aan toerisme doen ze echter niet in Santa Cruz, want er is nauwelijks informatie te vinden over de bezienswaardigheden. We verkennen het Parque el Arenal, struinen over de markt en maken een rondje om het Plaza Principal 24 de Septiembre, het centrale plein van de stad. Hier komen de locals samen, waardoor het gezellig druk is op het plein. We lunchen bij de Irish Pub en gaan in de namiddag nog even bijkomen van de lange reisdag.

Bolivia 2016 - Dag 2 - Parque el Arenal in Santa Cruz de la Sierra
Het 'betonnen' Parque el Arenal
Bolivia 2016 - Dag 2 - Plaza Principal 24 de Septiembre in Santa Cruz de la Sierra
Het centrale plein van Santa Cruz de la Sierra met de kathedraal

Dag 3: Parque Regional Lomas de Arena - Santa Cruz de la Sierra

Via Nick’s Adventures, waar we morgen de Jaguar Tour mee maken, hebben we ook de Lomas de Arena Tour geboekt. We worden in de ochtend opgehaald en maken kennis met de Australische gids Nicholas McPhee. Samen met hem rijden we naar het Parque Regional Lomas de Arena, net buiten Santa Cruz de la Sierra. Hier zullen we de omgeving gaan verkennen en van de zandduinen surfen. Doordat het enorm hard waait, zien we nauwelijks dieren en kunnen we op de zandduinen nauwelijks foto’s maken en filmen. We worden compleet gezandstraalt en het zand zit werkelijk overal. Toch is het surfen een leuke activiteit, al zijn we niet de allerbeste surfers blijkt al snel.

In de middag zet Nick ons weer af en gaan we terug naar het Plaza Principal 24 de Septiembre waar we de Catedral de Santa Cruz bezichtigen. In de Irish Pub lunchen we wederom.

Bolivia 2016 - Dag 3 - Sandboarden bij Parque Regional Lomas de Arena
Op de zandduinen van Parque Regional Lomas de Arena gaan we sandboarden
Bolivia 2016 - Dag 3 - Catedral de Santa Cruz
De Catedral Santa Cruz van binnen

Dag 4: Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya

In de ochtend pikt Nick ons wederom op, vandaag beginnen we aan de Jaguar Tour. We zullen vier dagen verblijven in het Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya. Hier hopen we veel dieren te zien en met name de jaguar staat hoog op ons lijstje. Nick maakt ons al onderweg enorm enthousiast met zijn recente foto’s van jaguars, poema’s en andere dieren.

De rit naar het park duurt enkele uren. We maken een korte stop in Santa José de Chiquitos waar we lunchen. Hierna rijden we het park in. De geasfalteerde weg maakt plaats voor een gravel weg. We zijn ver van de bewoonde wereld, maar toch blijken hier mensen te wonen. Het gebied staat overigens onder druk. Er zijn immers plannen om midden in het park een snelweg aan te leggen richting Paraguay. Voor de wildlife kan dit weleens funest zijn, maar ook voor het park.

We overnachten in een huis waar ook de parkrangers slapen. Hier zijn enkele stapelbedden waar we kunnen slapen. Het is absoluut geen luxe, maar het past perfect bij de omgeving. In de avond maken we onze eerste gamedrive. Al snel blijkt dat we enorm veel geluk moeten hebben om hier dieren te spotten. Er is een lange weg tussen de droogbossen en dit is de enige plek waar we overheen kunnen rijden. De dieren moeten dus op of rondom de weg zitten. We zien een tarantula en wanneer we uitstappen wordt het beest gestoken door een tarantula wasp. Verderop zien we nog twee slangen. Behoudens enorm veel muggen zijn de grotere dieren nog niet gespot.

Overnachting: Ranger Station in Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya (3 nachten)

Bolivia 2016 - Dag 4 - Ingang van het Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya
Met Nick's Adventures zullen we de komende dagen in het Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya zijn
Bolivia 2016 - Dag 4 - Een slang in het Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya
Een slang kronkelt zich over de weg voort

Dag 5: Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya

Doordat de airco niet werkte, hebben we een ongelooflijk korte, maar warme nacht achter de rug. En het zal alleen maar warmer worden. Het kan hier immers 45 graden worden. Hierdoor staan we vroeg op voor onze eerste gamedrive.

We zien ons eerste ‘speciale’ diertje; een gordeldier. Wat een fantastisch diertje en wat een leuk geluid maakt het ook. Ook zien we enkele schildpadden. Pootafdrukken van jaguars, poema’s en tapirs zien we ook, maar van het dier zelf is geen spoor te zien. We lopen naar de cameravallen van Nick en bekijken de dieren die op de camera staan. Zo zien we dat er daadwerkelijk veel verschillende dieren hier leven. Jaguars, gordeldieren, poema’s, ocelotten, herten en allerlei vogels zijn op foto’s te zien.

Omdat het inmiddels middag is geworden en de temperaturen inderdaad naar 45 graden gestegen zijn, rijden we naar het gasbedrijf midden in het park. Hier lunchen we en houden we een siësta. Het heeft geen nut om in deze temperaturen naar dieren te zoeken.

Om 16.00 gaat de zon langzaam onder en kunnen we verder. Al snel zien we op een afstand twee tapirs lopen. Het is ver weg, maar we hebben ons eerste grote dier gezien. Wanneer de zon onder is wordt het nog specialer. We zien een jaguar midden op de weg, maar het verdwijnt al snel in de bosjes en iets verderop spotten we ook een poema. Wat een geslaagde dag!

Bolivia 2016 - Dag 5 - Gordeldier in het Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya
Deze gordeldier kunnen we van dichtbij goed waarnemen
Bolivia 2016 - Dag 5 - Een tapir in het Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya
Een tapir midden op de weg

Dag 6: Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya

Wederom staan we vroeg op voor een gamedrive, maar ditmaal rijden we de andere zijde van het park in. Ook maken we een wandeling door de droogbossen om een lagune te bekijken waar normaal gesproken veel dieren komen drinken. Doordat het al enkele weken niet heeft geregend, is het hier gortdroog en is er geen water in de lagune te bekennen. Behouden enkele vogels zien we geen dieren. Het blijkt wel dat de teken ons hebben gevonden. In de middag zullen we lunchen en een siësta houden bij ons rangerstation.

’s Avonds gaan we weer op pad. En het wordt een unieke dag. We zien op dezelfde plek de poema van gisteren weer. Het dier is zo relaxed dat we de auto uit kunnen stappen en een half uur achter de poema kunnen aanlopen. Dit had ik in mijn stoutste dromen niet verwacht. Wat een unieke ervaring, wat een geluk. Niet veel later spotten we ook een vosje en zien we een tapir in het water badderen. Het dier schrikt echter van ons en probeert te vluchten. Het glijdt echter uit en kan de bosjes niet inlopen. Daarom geven we het dier de ruimte zodat het kan ontsnappen.

Bolivia 2016 - Dag 6 - Een poema in het Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya
Een geweldig moment als we een half uur achter deze poema kunnen lopen
Bolivia 2016 - Dag 6 - Een vosje in het Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya
We zien ook nog een vosje

Dag 7: Parque Nacional Gran Chaco del Kaa-Iya - Mirador de Irala - San José de Chiquitos - Santa Cruz de la Sierra

Onze laatste dag in het Kaa-Iya breekt aan. We maken weer een vroege gamedrive, maar spotten geen dieren meer. Na het ontbijt pakken we onze spullen in en rijden we langzaam het park uit.

Nick heeft nog een verrassing voor ons en neemt ons mee naar het uitzichtpunt van Mirador de Irala. Wanneer we op deze rots naar de weidse omgeving kijken, zien we enkele ara’s over vliegen luid krijsend. Geweldig! Ook bezoeken we het maanlandschap Valle de Luna.

In de middag bereiken we weer het dorpje San José de Chiquotos. Hier hebben de jezuïeten een aardige stempel weten te drukken en dat is te zien aan het klooster dat we hier bezoeken. We lunchen in hetzelfde dorp en rijden terug naar Santa Cruz de la Sierra. Omdat we geen luiaard hebben gespot, neemt Nick ons mee naar de botanische tuinen van Botonico Municipal de Santa Cruz. Hier zien we inderdaad enkele luiaarden in de boomtoppen. We kijken terug om een uitermate geslaagde tour met Nick’s Adventures en kunnen deze tour alleen maar aanraden.

Overnachting: Hotel Terranova Suites in Santa Cruz de la Sierra (1 nacht)

Bolivia 2016 - Dag 7 - Uitzichtpunt van Mirador de Irala
Nick neemt ons mee naar het geweldige uitzichtpunt van Mirador de Irala
Bolivia 2016 - Dag 7 - De jezuïetenstad San José de Chiquitos
In het jezuïetenstadje San José de Chiquitos gaan we lunchen

Dag 8: Santa Cruz de la Sierra - Cochabamba - Tarija - Tupiza

In de ochtend rijden we naar het vliegveld van Santa Cruz de la Sierra. Hier nemen we onze eerste binnenlandse vlucht. Via Cochabamba vliegen we naar Tarija. Hier worden we opgehaald door een chauffeur van Tupiza Tours. Morgen hebben we de Four Days of Fantasty Tour geboekt. Deze tour is gericht op het schitterende gebied van de Potosí Department, waar de kleurrijke lagoons, de mooie landschappen en uiteraard de zoutvlakte te vinden is.

De rit van Tarija naar Tupiza kunnen we al spectaculair noemen. We genieten van het uitzicht en de landschappen. Het is een voorbode van wat ons te wachten staat. We merken echter wel dat we geleidelijk aan het stijgen zijn. Het maakt je een beetje duf en licht in je hoofd.

In Tupiza bezoeken we het Cerro de La Cruz dat bij zonsondergang een fantastisch beeld oplevert tegenover de brandende hemel.

Overnachting: Hotel Mitru in Tupiza (1 nacht)

Bolivia 2016 - Dag 8 - Rit van Tarija naar Tupiza
De weg van Tarija naar Tupiza is al geweldig
Bolivia 2016 - Dag 8 - Het jezusbeeld in Tupiza bij zonsondergang
Wanneer de zon ondergaat in Tupiza is het alsof de hemel in brand staat

Dag 9: Tupiza - Quebrada de Palala - El Sillar - Nazarenito - Chiclobija - Cerrillos - San Antonio de Lipez - San Antonio - Volcan Uturuncu - Quetena Chico

Onze Four Days Of Fantasy Tour met Tupiza Tours gaat van start. We zijn nog niet Tupiza uit of komen al in een totaal andere omgeving terecht. We zien rood gekleurde rotsformaties en verderop het maanlandschap Valle de la Luna. Deze gebieden zijn gevormd door de verschillende weertypes.

Op de hoogvlaktes is weinig leven te bekennen. Toch leven er enkele dieren en wonen er zelfs mensen. Het is haast niet te geloven. We zien alpaca’s en vicuña’s. In het dorpje Cerrillos hebben de lokale bewoners een huis beschikbaar gesteld waar we kunnen lunchen.

We rijden verder en zien het ene na het andere fantastische uitzichtpunt. Bij het oude zilvermijnstadje San Antonio bekijken we de koloniale ruïnes en we maken een stop bij misschien wel de gevaarlijkste vulkaan ter wereld. De Volcán Uturuncu is een zogenaamde supervulkaan. Wanneer deze ooit zal uitbarsten, zal de gehele wereld dat merken.

Na een geweldige eerste dag stoppen we in Quetena Chico. Hier slapen we met z’n vieren in een zogenaamde dorm.

Overnachting: Dorm in Quetena Chico (1 nacht)

Bolivia 2016 - Dag 9 - De koloniale ruïnes van San Antonio
De koloniale ruïnes van San Antonio
Bolivia 2016 - Dag 9 - De vulkaan Uturuncu
Op 4855 meter hoogte kijken we op de supervulkaan Uturuncu

Dag 10: Quetena Chico - Quetana Grande - Laguna Hedionda Sur - Desierto de Dali - Laguna Verde - Chalvari - Sol de Mañana - Laguna Colorada

Het is wennen op de hoogte. Na het ontbijt maken we een korte wandeling door het dorpje en bezoeken we een lamaboerderij. De lama’s zijn belangrijke wezen voor de lokale mensen.

Daarna komen de fantastische landschappen met lagunes en flamingo’s. We maken stops bij Laguna Hedionda Sur, Kollpa Laguna en de Desierto de Dali. Het lijkt wel alsof we een schilderij van de beste man zijn ingelopen. Het landschap hier is zo onwerkelijk dat we in onze wangen moeten knijpen om te beseffen dat dit echt is. Maar hierna bezoeken we de Laguna Verder, een azuur meer omringd door acht vulkanen. Geweldig!

Lunchen doen we bij de termas. We kunnen hier in het warme water zwemmen, maar het is winderig en koud. Helemaal top voelen we ons ook niet op deze hoogte. Na de lunch bereiken we zelfs de 5000 meter als we Sol de Mañana bezoeken. Hier zijn geisers te zien, maar vanwege de enorm harde wind wordt het stoom al heel laag weggeblazen.

Onze laatste stop van de dag maken we bij Laguna Colorada. Misschien wel de mooiste plek op aarde. Het contrast tussen het rode meer met de witte eilandjes, de bergen, de blauwe lucht met witte wolken is onbeschrijflijk. Groepen flamingo’s lopen door het water. Het is hier echt prachtig.

Overnachting: Laguna Colorada Simple Mountain Lodge nabij Laguna Colorada (1 nacht)

Bolivia 2016 - Dag 10 - Diesierto de Dali
De kleurrijke bergen bij Desierto de Dali
Bolivia 2016 - Dag 10 - Laguna Colorada
Onbeschrijflijk mooi, de Laguna Colorada

Dag 11: Laguna Colorada - Desierto Silali - Laguna Honda - Laguna Charcota - Laguna Cañapa - Volcan Ollague - Salar de Chiguana - Rocas Corales - Galaxios

In de ochtend bekijken we de Laguna Colorada nogmaals. De rode kleur is nu op een andere manier aanwezig. Hierna bezoeken we de Desierto Silali, bekend om de rotsformatie Arbol de Piedra. Deze rots heeft door erosie de vorm van een boom aangenomen.

Vervolgens rijden we een gebied is waar de ene na de andere lagune te zien is. Laguna Ramaditas, Laguna Honda, Laguna Charcota. Laguna Hedionda en Laguna Cañapa. Bij enkele lagunes maken we een korte wandeling en genieten we van het landschap. Bij de laatste hebben we een lunch.

Hierna rijden we door richting de Salar de Uyuni. Tussendoor stoppen we nog bij het uitzichtpunt op de actieve Volcán Ollague, de koraalrotsen bij Rocas Corales en de grotten en inca graven van Galaxios.

Tegen het einde van de middag komen we aan bij ons hotel van zout en kunnen we eindelijk even onder een warme douche staan.

Overnachting: Zouthotel nabij Salar de Uyuni (1 nacht)

Bolivia 2016 - Dag 11 - Laguna Charcota
Flamingo's in het Laguna Charcota
Bolivia 2016 - Dag 11 - Road to nowhere?
Een rails naar nergens?

Dag 12: Salar de Uyuni - Cementerio de Trenes - Uyuni

Voor een prachtige zonsopkomst op de Salar de Uyuni moeten we vroeg opstaan. Om 4.30 zitten we in de auto en rijden we over de enorme zoutvlakte. Hier zien we de zon opkomen. Een bijzonder moment wanneer het licht de zoutkringen laat oplichten.

Midden op de zoutvlakte is het cactuseiland Isla Incahuas gelegen. Terwijl wij dit verkennen prepareert onze gids een ontbijtje. Hierna rijden we richting Uyuni, maar maken we uiteraard ook nog enkele ‘gekke’ foto’s door te spelen met perspectieven. Helaas blijken wij geen natuurtalenten te zijn.

Wanneer onze tour bijna klaar is, bezoeken we nog het treinkerkhof. Oude treintoestellen staan hier in the middle of nowhere te verroesten. Bizar.

In Uyuni nemen we afscheid van onze chauffeur en gids en wachten we tot we de nachtbus kunnen nemen naar La Paz.

Bolivia 2016 - Dag 12 - Salar de Uyuni
De zoutkringen worden langzaam zichtbaar op de Salar de Uyuni
Bolivia 2016 - Dag 12 - Cactuseiland Isla Incahuas
Isla Incahuas, midden op de gigantische zoutvlakte

Dag 13: Uyuni - La Paz

De nachtbus was perfect. We hebben heerlijk kunnen slapen, maar zijn al om 5.00 in La Paz. Veel te vroeg! We kunnen gelukkig in ons hotel even zitten en krijgen koffie tot onze kamers vrij zijn.

Wanneer we onze spullen droppen verkennen we La Paz. Deze stad is de hoogst gelegen miljoenenstad ter wereld. We brengen een bezoek aan het Plaza San Francisco en de gelijknamige kerk, struinen over de heksenmarkt en gaan met een kabelbaan de heuvels op vanwaar we een idee krijgen hoe groot deze stad is.

Overnachting: Hostal La Posada De la Abuela in La Paz (2 nacht)

Bolivia 2016 - Dag 13 - Uitzicht op de miljoenenstad La Paz
Een blik op de miljoenenstad La Paz
Bolivia 2016 - Dag 13 - De heksenmarkt van La Paz
Vreemde souvenirs op de heksenmarkt

Dag 14: Death Road

Met een mountainbike zullen we vandaag van de beruchte Death Road affietsen. Nadat we kennis maken met onze groep en onze gidsen, stappen we op geasfalteerde wegen op onze fiets. Zo kunnen we op een rustige manier wennen aan onze fietsen. Nou ja, rustig. We zoeven als een speer naar beneden en halen bussen en vrachtwagens in.

Daarna rijden we met de bus door naar het begin van de Death Road. In 1995 was deze weg uitgeroepen tot de gevaarlijkste weg ter wereld. Jaarlijks overleden honderden mensen op deze weg, wat toen de belangrijkste verbinding was tussen La Paz en Coroico. Sinds er een nieuwe weg is aangelegd, is het op deze weg minder druk met verkeer. Tegenwoordig dalen mensen met een fiets van deze weg af. Maar nog altijd is deze weg extreem gevaarlijk. Onze tour duurt zo’n 3 uur en is echt gaaf!

Na afloop van onze tour proosten we op een goede afloop en brengen we een bezoek aan het dierenopvangcentrum La Sende Verde Animal Refuge.

Bolivia 2016 - Dag 14 - Fietsen op de Death Road
We prepareren ons op de Death Road
Bolivia 2016 - Dag 14 - Death Road
In 1995 was dit de gevaarlijkste weg ter wereld

Dag 15: La Paz - Rurrenabaque - Parque Nacional Madidi

Met het vliegtuig reizen we van La Paz naar Rurrenabaque. Het vliegtuigje dat we hebben is ene klein propellervliegtuigje dat plaats biedt aan 16 man.

Aangekomen in Rurrenabaque worden we opgehaald door een medewerker van Berraco del Madidi. De komende dagen zullen we met deze organisatie de diepe Amazones gaan verkennen. Per boot reizen we enkele uren naar ons ecocamp diep in de jungle. Hier zullen we in tentjes overnachten.

Overnachting: Ecocamp Berraco del Madidi in Parque Nacional Madidi (3 nachten)

Bolivia 2016 - Dag 15 - Met de boot gaan we de Amazone in
Met een bootje gaan de de diepe Amazone in
Bolivia 2016 - Dag 15 - Onze tenten in Berraco del Madidi
Onze tentjes in Berraco del Madidi

Dag 16: Parque Nacional Madidi

Samen met onze gids Pedro zullen we de komende dagen door de jungles hiken. Pedro heeft enkele leuke trails uitgezocht. We hopen gedurende onze wandelingen veel dieren te kunnen spotten, maar de jungle is zo dicht dat het haast onmogelijk is om dieren te spotten. Wel zien we enkele gekleurde ara’s, toekans en andere vogels.

Bolivia 2016 - Dag 16 - Een ara in het Parque Nacional Madidi
We spotten niet vele dieren, maar wel volop ara's
Bolivia 2016 - Dag 16 - Hiken door de jungle van Parque Nacional Madidi
Hiken in de jungle

Dag 17: Parque Nacional Madidi

Hoewel we weinig dieren zien, genieten we met volle teugen van de wandelingen. Pedro neemt ons mee door paden die helemaal geen pad zijn. Soms lijkt het alsof we zomaar ergens lopen zonder enig idee. We klimmen en klauteren, dalen in kloven, springen over gevallen bomen en waden door het water. We genieten met volle teugen en beseffen dat we ons midden in de jungle bevinden, ver weg van de bewoonde wereld en misschien wel op plekken waar nog nooit iemand heeft gelopen.

Gedurende de wandeling zien we vogels, zoals ara’s en toekans, maar ook apen.

Bolivia 2016 - Dag 17 - Hiken in de jungle van Parque Nacional Madidi
Klauteren, klimmen, afdalen, door rivieren waden... heerlijk!
Bolivia 2016 - Dag 17 - Een brulaap in het Parque Nacional Madidi
We spotten een brulaap

Dag 18: Parque Nacional Madidi - Rurrenabaque

Onze tijd in de jungle zit erop. Per boot worden we teruggebracht naar Rurrenabaque, maar niet voordat Pedro ons nog even heeft meegenomen naar de cleylick. Hier zien we in een steile rotswand tientallen ara’s bij hun nesten. Geweldig om te zien.

Terug in Rurrenabaque doen we het rustig aan. We chillen in een bar en eten heerlijke pizza bij de pizzeria.

Overnachting: Hotel Oriental in Ruerrenabaque (1 nacht)

Bolivia 2016 - Dag 18 - Een ara bij de cleylick
Bij de cleylick maken we een stop om naar de ara's te kijken
Bolivia 2016 - Dag 18 - Met de boot terug naar Rurrenabaque
Daarna keren we terug naar Rurrenabaque

Dag 19: Rurrenabaque - Pampas

In de ochtend worden we weer opgehaald voor onze laatste tour van deze reis. Ditmaal zullen we naar de wetlands van Bolivia gaan, welke bekend staan als de Pampas. Dit gebied bestaat uit uitgestrekte graslanden en rivieren waar veel dieren leven.

Wanneer we met een bootje de Yucama rivier afvaren zien we dan ook veel dieren. Met name capibara, kaaimannen en heel veel verschillende vogels leven hier. In bepaalde periodes zijn er ook anaconda’s te vinden en zijn de rivieren vol met roze dolfijnen. De slangen zien we niet, maar de dolfijnen wel!

Overnachting: Mashaquipe Ecolodge in Parque Nacional Madidi (1 nacht)

Bolivia 2016 - Dag 19 - Een roze rivierdolfijn in de Pampas
Een roze rivierdolfijn laat zich heel even zien
Bolivia 2016 - Dag 19 - Een capibara in de Pampas
Ontelbaar veel capibara's in de Pampas

Dag 20: Pampas - Rurrenabaque

Om 4.00 gaat de wekker en stappen we weer het bootje in. Met de zaklamp schijnen we langs en op het water. Overal zien we de oogjes van de kaaimannen. Ook de capibara’s zijn aan de oevers in grote getale te zien. We zien prachtige vogels en alle drie soorten apen die in dit gebied leven. Overal waar je kijkt zie je dieren, maar het zijn vaak dezelfde dieren. Daarom is een bezoek van twee dagen aan de Pampas voldoende.

In de middag nemen we de boot terug en gaan we terug richting Rurrenabaque. Hier verkennen we kleine dorpje en drinken we een borreltje in de Jungle Bar.

Overnachting: Hotel Oriental in Ruerrenabaque (1 nacht)

Bolivia 2016 - Dag 20 - Een doodshoodsaapje in de Pampas
Een brutaal doodshoofdaapje
Bolivia 2016 - Dag 20 - Een kaaiman in de Pampas
In dit water wil je niet vallen met deze kaaimannen

Dag 21: Rurrenabaque - La Paz - Santa Cruz de la Sierra

Met het kleine vliegtuigje zullen we weer terugkeren naar La Paz. Doordat het regent en er meer slecht weer op komst is, hebben we een turbulente vlucht. Maar gelukkig kunnen we er uiteindelijk allemaal om lachen. In La Paz stappen we over op een groter vliegtuig en komen we aan in Santa Cruz de la Sierra.

Overnachting: Hatfield Casa Hotel in Santa Cruz de la Sierra (2 nachten)

Bolivia 2016 - Dag 21 - Het centrale plein van Rurrenabaque
Het centrale plein van Rurrenabaque
Bolivia 2016 - Dag 21 - Ons vliegtuig naar La Paz
Met dit vliegtuigje keren we terug naar La Paz, waar we overstappen richting Santa Cruz

Dag 22: Santa Cruz de la Sierra

Het is alweer onze laatste volledige dag in Bolivia. We proberen naar de warmwaterbronnen net buiten Santa Cruz de la Sierra te gaan, maar het is onmogelijk om een taxi te vinden die ons hierheen wil rijden. In plaats daarvan rijden we naar het Botanico Jardin, welke we met Nick’s Adventures eerder ook al hadden bezocht.

We spotten hier enkele luiaarden en prachtige vogels. Door het slechte weer van de afgelopen dagen is helaas de helft van het park onder water komen te liggen en daardoor dus onbereikbaar. Hierdoor maken we een korte ronde en keren we in de middag terug naar het centrum. We vinden een Duits restaurant waar we ieder een heerlijke Duitse worst bestellen. ’s Avonds keren we hier weer terug en eten we ons buikje rond.

Bolivia 2016 - Dag 22 - Een luiaard in het Jardin Botanico in Santa Cruz de la Sierra
Een luiaard in het Botanico Jardin
Bolivia 2016 - Dag 22 - Duits eten in Santa Cruz de la Sierra
Duits eten in Bolivia. Heerlijk!

Dag 23: Santa Cruz de la Sierra - São Paulo - Amsterdam

Helaas, onze fantastische reis zit erop. In Santa Cruz de la Sierra vliegen we naar São Paulo waar we een tussenstop van enkele uren hebben. Hierna vervolgen we onze reis naar Amsterdam.

Bolivia heeft onze harten gestolen. Eigenlijk kwamen we tijd tekort, want het land heeft nog zo veel meer te bieden. Wie weet wat de toekomst ooit nog zal brengen. Bolivia is in ieder geval een absolute aanrader.

Bolivia 2016 - Dag 23 - Einde van een geweldige reis
En we zijn weer op het vliegveld, het einde van een geweldige reis
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!