Yacuma Bolivia
Pampas del Yacuma Bolivia

Reistips voor Pampas del Yacuma

Ten noordoosten van Rurrenabaque, tussen de dichte bossen en het begin van de Andes gebergte, ligt de Pampas del Yacuma. Dit uitgestrekte gebied met drassige graslanden domineert het Bení department. Hoewel vee hier al honderden jaren graast, is de pampas nog steeds een gebied vol wildlife. Zeker langs de beboste oevers van de Río Yacuma kunnen veel dieren worden waargenomen. Het uitgestrekte gebied met moeras, weides en meertjes is misschien niet het meest spectaculaire gebied dat Bolivia te bieden heeft, maar toch is het een bezoek waard om al deze dieren te spotten.

Tijdens het regenseizoen (van november tot april), zal de Río Yacuma buiten zijn oevers barsten en voor overstromingen zorgen in de omliggende graslanden. Rond deze tijd is het niet slim om dit gebied te bezoeken vanwege de hoeveelheid kaaimanen die hier leven. Tijdens het droge seizoen trekt de smalle rivier vele dieren aan en kun je met boottochten de dieren van dichtbij spotten. Zo leven hier de witte en de zwarte kaaiman. Sommige zijn zelfs twee meter lang. Ze liggen op de oevers en glijden langzaam het water in zodra je te dichtbij komt. Op de takken van omgevallen boomstammen staan schildpadden in een rij. Ook de grootste knaagdier ter wereld, de capibara, zul je met zekerheid gaan zien. Meer geluk heb je nodig met de gigantische anaconda. In het water leven roze dolfijnen en het komt soms voor dat ze gemoedelijk met de boten mee zwemmen. In het water leven ook piranha’s waar op gevist kan worden. Daarnaast is de pampas het leefgebied van vele vogels, waaronder reigers, ijsvogels, ooievaars en de hoatzin.

Overnachten kun je in de verschillende ecolodges. Hoewel het gebied nu redelijk rustig is, ligt het in de verwachting dat dit in de toekomst zal veranderen. Er wordt een hoeveelheid aan ecolodges gebouwd en hierdoor zullen er meer en meer mensen het gebied bezoeken en over het water varen.

Boek een hotel bij Pampas del Yacuma

Booking.com