Tsjernobyl - Pripjat - Main Square
Tsjernobyl Oekraïne

Reistips voor Tsjernobyl

De welbekende kernramp van Tsjernobyl vond plaats op 26 april 1986. Het was de grootste nucleaire ramp ooit. Kernreactor 4 ontplofte op middernacht om 1.24 waardoor radioactieve straling vrijkwam en over heel Europa trok. De meningen zijn verdeeld hoeveel slachtoffers er gevallen zijn door deze ramp, maar honderdduizenden levens zijn beïnvloed door deze ramp.

De evacuatie na de ramp kwam langzaam op gang. De inwoners wisten geeneens dat er een ramp had plaatsgevonden en dat ze bloot werden gesteld aan enorme hoeveelheid straling. Pas in de middag van 27 april werden de eerste inwoners geëvacueerd. Om de evacuatie zo rustig mogelijk te laten verlopen, werd de inwoners vertelt dat ze na enkele dagen terug zouden keren. Ze hoefden alleen maar het hoogstnodige mee te nemen. De meeste mensen zouden uiteindelijk nooit meer terugkeren. Het gebied rondom de ontplofte kerncentrale werd een vervreemdingszone.

Nog altijd zijn er radioactieve plekken in de Tsjernobyl-zone, maar de waardes zijn lang niet zo hoog als wat het eens is geweest. Hierdoor is het mogelijk om de zone te bezoeken. Omdat het hier gaat om een militair gebied kun je de zone alleen met een gids bezoeken. Maak kennis met Tsjernobyl en neem met eigen ogen waar hoe de natuur het gebied langzaam terug weet te veroveren. Bezoek de verboden stad Chernobyl 2, de ooit zo florerende stad Pripjat en bekijk van een afstandje de rampplek die tegenwoordig onder een betonnen sarcofaag staat. Tsjernobyl is een intrigerend gebied.

Land

Oekraïne

Plan je activiteiten

Boek een trip

Plan je reis naar Oekraïne

Boek vliegtickets
Huur een auto
Zoek hotels

Boek een reis door Oekraïne

Djoser

Reisgidsen

Lonely Planet

Verhalen over Tsjernobyl

Pripjat, spookstad bij Tsjernobyl - Oekraïne

Pripjat, spookstad bij Tsjernobyl

Wie Reizen Waes afgelopen zondag heeft gezien op de Belgische zender, weet dat Tom bij de volgende aflevering naar Oekraïne gaat en Tsjernobyl zal gaan bezoeken. Bij het zien van deze introductie...

Doen in Tsjernobyl

Boek een hotel in Tsjernobyl

Boek vooraf een activiteit