Gümüşlük - Turkije
Gümüşlük Turkije

Reistips voor Gümüşlük

Ten westen van het schiereiland Bodrum, onder de bergen, ligt het kleine stadje Gümüşlük. Veel toeristen komen op dit plaatsje af vanwege de traditionele Turkse charme, die met name merkbaar is aan de afgeschermde baai.

Op de plek waar we tegenwoordig Gümüşlük vinden, stond ooit de Griekse stad Myndos. Deze Lelegische stad werd door Maussollos herbouwd in de 4e eeuw voor Christus. Tijdens zijn belegering van Halicarnassus verbleef Alexander de Grote in Myndos. Hij betrad de stad via de Myndospoort, die nog altijd bestaat. Marcus Brutus en Cassius Longius vluchtten ook hierheen na de moord op Julius Caesar. Restanten van de oude stad zijn nog altijd zichtbaar in het huidige Gümüşlük.

Gümüşlük betekent zilver in het Turks. Waarom de stad deze naam kreeg is niet duidelijk, maar in Myndos werden zilveren munten te slaan en wanneer de maan ’s nachts over het water schijnt, kleur de stad zilver. Dankzij Myndos is de stad een beschermd gebied en mag er niet gebouwd of verbouwd worden. Restaurants en bars mogen zelfs niet harde muziek draaien. Langs de baai vind je de meeste restaurants, allen zeer fraai ingericht. Langs de afgeschermde baai kunnen mensen de beroemde visgerechten eten en de lokale vissersbootjes aan anker zien gaan. Aan de andere kant van de baai is het strand te vinden en ligt het ‘Konijneneiland’ dat alleen via het water bereikbaar is. Het eiland dankt zijn naam aan de konijnen die over het eiland huppelen. Wie hier gaat snorkelen kan de gezonken stad zien.

Plan je reis naar Turkije

Boek een hotel in Gümüşlük

Booking.com