Stelvio – Italië
Blog
Gastartikel

De mooiste routes door Europa

Als je nog op zoek bent naar een vakantiebestemming voor deze zomervakantie, kun je misschien eens nadenken over een autoroute door Europa. Je stapt thuis in de auto en voor je het weet sta je ergens op een prachtige locatie. Wanneer je geen zin hebt in een lange autorit, kun je er ook voor kiezen om naar een ander land te vliegen en aldaar een auto te huren. Kortom, de opties zijn eindeloos en er zal altijd iets tussen zitten dat bij jou past.

Je verblijf onderweg

Sommige routes die hier onder staan aangegeven zijn redelijk lang, dus het is belangrijk dat je ook goed nadenkt over waar je tijdens je reis zal verblijven. Voor de wat langere verblijven is het altijd aan te raden om via bijvoorbeeld deze website te zoeken naar een accommodatie voor de langere termijn. Je weet dan zeker dat je tijdens je reis altijd een plek hebt om weer comfortabel terug te komen, zonder te veel gedoe. Ook zijn appartementen altijd helemaal uitgerust met alle spullen die je nodig hebt, van een wasmachine tot aan een volledig ingerichte keuken. Zo kun je jezelf het beste voorbereiden op een lange roadtrip.

Transfagarasan Highway – Roemenië
De mooiste autoroute door Europa is misschien wel de Transfagarasan Highway in Roemenië - Bron: Luis Gherasim via Unsplash

1. Transfagarasan Highway – Roemenië

Dit is misschien wel de meest bekende route door Europa, want het populaire programma over auto’s ‘Top Gear’ heeft deze route al lang geleden uitgeroepen tot de beste ter wereld. Wees erop voorbereid dat deze route ontzettend veel bochten heeft en dat je wel een ervaren chauffeur moet zijn om er heelhuids overheen te komen. Laat je ook niet te veel afleiden door het prachtige uitzicht over de Roemeense gebergtes, want de wegen zijn niet op alle plekken even goed aangelegd.

Trollenroute – Noorwegen
Prachtige uitzichten bij de Trollenroute in Noorwegen - Bron: Ivars Utināns via Unsplash

2. Trollenroute – Noorwegen

Heb je altijd al gedroomd van het bewonderen van de fjorden in Noorwegen? Dan is deze route voor jou de juiste keuze. De bergweg heeft als unique selling point de uitzichten over de natuur met prachtige watervallen. Bij het Trollstigheim platform kun je zo lang als je wil stoppen om te genieten van het adembenemende uitzicht. Ook voor deze route geldt dat je een ervaren chauffeur moet zijn, want de haarspeldbochten zijn zeker niet voor beginners. Plan je reis ook goed, want tijdens de wintermaanden is de weg gesloten in verband met vorst en gladheid.

Stelvio – Italië
De Stelviopas vind je op de grens tussen Italië en Zwitserland - Bron: Joseph Vary via Unsplash

3. Stelvio – Italië

Op de grens tussen Italië en Zwitserland vind je de Stelviopas, wat wederom een route met ontzettend veel haarspeldbochten is. Binnen het Alpengebied is de Stelvio een van de hoogste routes en daarvoor word je beloond met adembenemende uitzichten. Het enige nadeel aan de route is dat deze erg populair is, wat het rijden nog wat moeilijker maakt. Zo is de route ook bijzonder geliefd onder wielrenners, die door de inspanning niet altijd even goed opletten op wat ze aan het doen zijn. Gelukkig is er in de regio voldoende te doen, je hoeft dus niet op te geven op het moment dat je de toeristen beu bent.

Ringweg nummer 1 – IJsland
Rijd langs de hoogtepunten van IJsland via de Ringweg nummer 1 - Bron: André Filipe via Unsplash

4. Ringweg nummer 1 – IJsland

Een wat langere route is de Ringweg nummer 1, die in totaal zo’n 1340 kilometer beslaat. Je ziet bij deze route bijna het hele land. Onderweg kom je dan ook alles dat het land te bieden heeft tegen, van de steden en dorpen tot aan watervallen en thermische bronnen. Neem vooral de tijd om alles goed te ontdekken, zo heb je op ongeveer drie kwartier rijden buiten Reykjavik de prachtige Blue Lagoon of het nationale park Vatnajökull. Beide fenomenen hebben zeker een volledige dag nodig en zelfs dan heb je alleen nog de hoogtepunten van IJsland kunnen zien.

Ring of Kerry – Ierland
Geniet van de rust op de Ring of Kerry in Ierland - Bron: Rory Hennessey via Unsplash

5. Ring of Kerry – Ierland

Voor iedereen die wel graag met de auto op vakantie wil, maar nog niet zo veel rijervaring heeft, is deze route de beste optie. De route is lekker rustig en toeristisch, waardoor je ook als bestuurder kunt genieten van de omgeving. Het Ivernagh schiereiland is de locatie van je trip, waarbij je begint in Killarney en vervolgens de route van 200 kilometer te volgen. Onderweg zijn er meer dan voldoende plekken om te stoppen, dus het is zeker aan te raden om twee dagen voor deze route uit te trekken.

Romantische Strasse – Duitsland
De mooiste autoroute van Duitsland is de Romantische Strasse - Bron: Roman Kraft via Unsplash

6. Romantische Strasse – Duitsland

Duitsland is misschien niet de eerste plek waar je aan denkt voor een autovakantie met mooie uitzichten, maar je zal versteld staan. In 384 kilometer tussen Beieren en Baden-Württemberg zal het tegendeel je bewezen worden. Onderweg kom je langs het kasteel dat Walt Disney inspireerde, wijngaarden, groene velden, bossen en besneeuwde bergtoppen. Je zal je verbazen over wat Duitsland allemaal in petto heeft, waardoor je beeld van het land voorgoed zal veranderen. Zorg ervoor dat je voldoende tijd uittrekt om de hele route te rijden en kies van tevoren goed uit in welk gebied je wil overnachten. Trek niet automatisch naar de steden, juist de kleine dorpen in het midden zijn prachtig.