Weekendje in Monschau in 10 beelden - Het meest gefotografeerde plekje van Monschau
Monschau Duitsland

Reistips voor Monschau

In een vlakte van de Roer, waar de diep ingesneden rivier niet vele ruimte laat voor uitbreiding, is het stadje Monschau te vinden. Dit stadje wordt ook wel ‘de parel van de Eifel’ genoemd en dat dankt de stad aan de fraaie ligging en de vele vakwerkhuizen.

Monschau, dat tot 1919 nog Montjoie heette, werd voor het eerste vermeld in 1198 en is daarmee een oude stad. De burcht van Monschau werd in de 13e eeuw gebouwd en men vermoed dat de Haller Ruïne nog eerder gebouwd werd. Nog voor de Dertigjarige oorlog (1618-1648) behoorde de stad tot de Hertogdom van Limburg en was het een Waalse plaats. Duitstalige vluchtelingen die op zoek waren naar godsdienstvrijheid kwamen hierheen en gaven het stadje jet Duitse karakter. In de 17e eeuw stond Monschau bekend vanwege de bloeitijd van de lakenindustrie en nijverheid.

Tegenwoordig is het een populaire toeristische trekpleister. Wie door de straten van de Altstadt loopt, zal denken dat hij 300 jaar terug in de tijd gaat. In totaal zijn er zo’n 400 vakwerkhuizen te zien die allemaal onder de monumentenzorg vallen. Daarnaast bezoeken veel dagjesmensen de stad wanneer ze in de omliggende Eifel verblijven. Er zijn vele wandel- en fietsroutes te vinden die populair zijn.

Daarnaast heeft Monschau enkele musea, waaronder een echte, en nog werkende, mosterdmolen, het Eifeler fotografie- en filmmuseum, glasblazerij of Brauerei Felsenkeller Museum. Hierdoor is Monschau ideaal voor een stedentrip of een weekendje weg.

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Monschau

Booking.com

Boek vooraf een activiteit