Georgië reisverslag - Chiatura
Chiatura Georgië

Reistips voor Chiatura

Chiatura ligt in het binnenland van Georgië aan de rivier Kvirila. De stad is met name bekend geworden om de gammele en roestige kabelbaanliften die inmiddels dreigen te verdwijnen.

Van oudsher is Chiatura een mijnstad. In 1879 werd mangaan ontdekt door de dichter Tsereteli. Dankzij de mangaanmijn kon de stad groeien. 239 miljoen ton mangaan zou hier onder de grond liggen, ruim 6% van de wereldwijde voorraden. Per spoor werd de het gewonnen mangaan getransporteerd naar Zestaponi om bewerkt te worden tot ijzerlegeringen. De mijn was verantwoordelijk voor 60% van de wereldproductie. Omdat Chiatura in een diepe vallei van de Kvirila gelegen is, woonden de mensen op flinke hoogteverschillen. De werknemers van de mijn verloren behoorlijk wat tijd door de verplaatsing. Om die reden werd er in 1954 een netwerk aan kabelbaanliften gebouwd. Dit was de eerste kabelbaan van de Sovjet-Unie. In totaal werden er 26 kabelbanen aangelegd. Aan het begin van de 21e eeuw waren er nog 17 in gebruik.

Door gebrek aan onderhoud werden er steeds meer kabelbanen gesloten en veranderden oude stations in ruïnes. Bij bakjes van de liften die nog wel op en neer reden waren behoorlijk roestig en oogden verre van betrouwbaar. Waarschijnlijk is dat de reden dat in 2019 geen enkele kabelbaan nog rijdt. Er wordt gebouwd aan een nieuwe moderne kabelbaan die waarschijnlijk de oude kabelbaanlijnen zal vervangen.

Plan je reis naar Georgië

Boek een hotel in Chiatura

Booking.com

Boek vooraf een activiteit