Georgië reisverslag - Ushguli
Ushguli Georgië

Reistips voor Ushguli

Het hoogst bewoonde gebied van Europa? Dat vind je in de Georgische provincie Svaneti. Hier ligt de gemeente Ushguli, dat uit vier dorpen bestaat: Chvibiani, Murkmeli, Jibiani en Chajashi. Het dorp ligt op een hoogte van 2100 meter boven de zeespiegel in de kloof van de Enguri. Niet meer dan 300 mensen wonen hier permanent.

De torenhuizen zijn de kenmerkende monumenten van Ushguli. Deze werden gebruikt als woning en als verdedigingspost tegen ongewenste indringers. De mensen hier hebben hun eigen tradities en eigen taal. Lang was Ushguli alleen bereikbaar via bergpaden en daardoor lag het behoorlijk geïsoleerd. Zo leerden de mensen om zelfvoorzienend te zijn. Dankzij de aanleg van een weg is het dorp beter bereikbaar geworden en kunnen meer toeristen hierheen. Om hier te komen zul je een 4×4 auto nodig hebben, want de staat van de weg is niet goed. Bij regenval kan het zelfs erg gevaarlijk zijn. Zes maanden per jaar ligt er tevens een pak sneeuw op de weg en is het haast onmogelijk Ushguli te bereiken.

De regio Svaneti is arm waardoor de historische bouwwerken nauwelijks verandert zijn. In 1996 werd het dorp  toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de UNESCO vanwege het unieke berglandschap en deze historische huizen. Hoewel de toeristen tegenwoordig komen, vind je hier geen grote restaurants of hotelketens. Het massatoerisme lijkt nog ver weg.

Vanuit Mestia kunnen mensen een meerdaagse wandeling maken naar Ushguli. Je hoeft geen tent mee te nemen, want onderweg kun je bij verschillende homestays overnachten. Deze wandeling wordt gezien als één van de mooiste meerdaagse wandeltochten.

Verhalen over Ushguli

Plan je reis naar Georgië

Boek een hotel in Ushguli

Booking.com

Boek vooraf een activiteit