Reistips voor Boedapest

‘De parel aan de Donau’. De hoofdstad van Hongarije bestaat in feite uit drie verschillende delen. Óboeda, Boeda en Pest. Alle delen worden gescheiden door de rivier Donau. Boeda was het historische middeleeuwse stad op de Kasteelberg. Pest was de commerciële overheidsstad. In 1873 werden de drie verschillende delen samengevoegd tot één stad: Boedapest.

Het deel rond en op de Kasteelberg wordt gezien als het mooiste gedeelte van Boedapest en is ook het hart van de stad. Maar dit gedeelte van de stad kent een zware historie. Eerst waren er de invasies van de Kelten, Romeinen, Hunnen, Ottomanen en Oostenrijkers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad gedeeltelijk verwoest door geallieerde bombardementen. Daarna werd de stad ook nog eens belegerd tijdens de Slag om Boedapest, een strijd tussen de aanvallende Russen en de verdedigende Duitse en Hongaarse troepen. Ook toen werd er veel van de stad verwoest. Maar de Hongaren wisten de stad steeds weer opnieuw op te bouwen en is weer zo mooi als het ooit was.

De Hongaarse koningen woonden vroeger in het kasteel Boeda, op het zuidelijke punt van de Kasteelberg. Tegenwoordig huisvest hier het Historisch Museum waar mooie schilderijen te zien zijn. Niet ver hiervandaan staat de opvallende Matthiaskerk met een fraai interieur. In het Pest-gedeelte kun je het Nationaal Museum bezoeken en genieten van een 360 graden panorama op de St. Stefanusbasiliek. Andere fraaie gebouwen zijn het Nationale Opera en het Parlementsgebouw.

Naast al deze architectuur en historische gebouwen kun je meer doen in Boedapest. Ieder jaar vind in Augustus het Sziget festival plaats op het eiland Óbudaisziget. Het is één van Europa’s grootste muziekevenementen. Net buiten de stad kun je ook de thermale baden bezoeken en tot rust komen.

Land

Hongarije

Plan je activiteiten

Leuke activiteiten

Boek je accommodatie

Booking.com
Trivago

Plan je reis naar Hongarije

Boek vliegtickets

Boek een reis door Hongarije

ANWB

Reisgidsen

Lonely Planet
Capitool Reisgids

Boek een hotel in Boedapest

Booking.com

Boek vooraf een activiteit