Porto Portugal

Reistips voor Porto

In het noorden van Portugal ligt Porto, gebouwd op granietkliffen die uitkijken op de Douro. Het is na Lissabon de belangrijkste stad van het land. De stad is een netwerk van mooie lanen, vervallen gebouwen, steil aflopend naar de middeleeuwse rivierkade. De sfeervolle rivieroevers, de oude portboten, nauwe straten met fraaie huizen maken Porto een prettige stad om te bezoeken.

De stad dankt haar naam aan het bekendste product van Portugal, de portwijn. Vanuit Villa Nova de Gaia werd de port verscheept. Sinds de jaren 50 van de 19e eeuw laten de producten hier hun wijnen rijpen en worden ze opgeslagen in de magazijnen. Er staan zo’n 60 porthuizen vanaf de kade tegen de heuvels aan. Hier kun je rondleidingen krijgen en natuurlijk ook port proeven.

Porto kent enkele architectonische hoogtepunten, waaronder de 12e eeuwse Sé met het romaanse roostervenster en de gotische kloostergang. Het is één van de oudste gebouwen van de stad. Ook de romaanse kerk van Cedofeita en de gotische Igreja de São Francisco behoren tot de bekendere gebouwen van Porto. De barokstijl is goed zichtbaar in het interieur van de kerken São Francisco, Santa Clara, Misericórda en de Clérigos. Bij de dubbele brug van Dom Luis I, die over de Douro spant, staat het 16e eeuwse klooster van Serro do Pilar. En ook het Palacio da Bolsa is een bezoek waard. De historische binnenstad van Porto is door de UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Boek een hotel in Porto

Booking.com

Boek vooraf een activiteit