Internetten in een hotel
Blog

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Internetten in een hotel – 5 tips

Ga je op vakantie? Dan is de kans groot dat je niet overal even goede dekking hebt op een 4G-verbinding of 5G-verbinding op een mobiele telefoon. Bovendien kan het inschakelen van een persoonlijke hotspot behoorlijk wat data kosten op een mobiel abonnement. Dat is in het buitenland vaak niet handig, omdat er datalimieten in de Europese Unie zijn afgesproken. Daarom zijn er veel hotels die een gratis WiFi-punt beschikbaar maken voor klanten. Maar het is niet veilig om die zomaar te gebruiken alsof je thuis bent.

Internetten in een hotel
Een WiFi-punt in een hotel is niet altijd veilig

Tips om veilig te internetten in een hotel

Een WiFi-punt in het hotel is vaak niet goed beveiligd. Met een beetje mazzel zit er een wachtwoord op waar alle gasten toegang op hebben, maar meestal is er helemaal geen wachtwoord en is het punt dus vrij toegankelijk voor iedereen. Een persoonlijk wachtwoord per kamer is er meestal niet en daardoor is het internet in een hotel voor iedereen toegankelijk. Ook voor hackers, dus het is goed mogelijk dat één van de buren erop uit is om gegevens te stelen. Het is dus belangrijk om de veiligheid correct op orde te hebben. Anders is het mogelijk dat iedereen weet wat iemand op het internet doet en welke gegevens hij invoeren. Dat kan met verschillende programma’s snel gedaan worden, dus raden we aan om veilig te internetten in een hotel. Daarvoor zijn er verschillende stappen.

Installeer een goede firewall

Een goede firewall is altijd aan te raden, zeker bij het inloggen op een netwerk dat niet goed beveiligd is. Met een firewall is het mogelijk om hackaanvallen af te slaan. Zo kan er bijvoorbeeld binnen het netwerk niet meer gescand worden op open poorten op de laptop of mobiele telefoon. Daarmee kan voorkomen worden dat kwaadwillenden kwetsbaarheden in software op de laptop opsporen en daar misbruik van maken. Een goede firewall is dus zeker een must. Kies daarom altijd voor de optie ‘publiek netwerk’ wanneer je inlogt op een WiFi-netwerk en gevraagd wordt of je thuis bent of gebruikmaakt van een publiek netwerk.

Maak gebruik van een VPN

De beste manier om optimale privacy te genieten binnen een netwerk van een hotel is door gebruik te maken van een VPN. Deze term staat voor Virtual Private Network. Daarmee is het mogelijk wel gebruik te maken van het internet van het hotel, maar wordt alle data verder versleuteld verzonden via de server van de aanbieder waarop je bent ingelogd. Daardoor is de data in zijn geheel niet meer uit te lezen, want er zit als het ware ‘een laag’ tussen.

Het IP-adres van het hotel wordt ook niet meer meegegeven, maar verandert in het IP-adres van de VPN-aanbieder. Mocht je bijvoorbeeld in Rusland zitten en bepaalde websites niet kunnen bezoeken, dan kunnen deze blokkades met een VPN ongedaan gemaakt worden. Op die manier lijkt het net of je uit Nederland komt, terwijl je eigenlijk gebruikmaakt van een WiFi-punt van het hotel in Sint-Petersburg.

Gebruik lastige wachtwoorden

Een goed wachtwoord is het halve werk. Bij het afluisteren van een internetpunt in een hotel is het mogelijk om de (versleutelde) data soms in te zien. Als die data wordt versleuteld, is het de vraag of hackers er iets mee kunnen. Maar dat betekent zeker niet dat versleutelde data altijd veilig is. Bijvoorbeeld door de zogenaamde ‘hashes’ (versleutelingen) te ontsleutelen.

Hackers kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om te gaan bruteforcen. Dat betekent dat zij meerdere combinaties in één keer proberen en zo iedere letter van een wachtwoord kunnen terughalen. Op die manier kan er een wachtwoord worden samengesteld en zijn de wachtwoorden dus te herleiden. Een makkelijk wachtwoord is op die manier gemakkelijk te kraken. Maar als je gebruikmaakt van speciale tekens zoals ‘!’ en ‘@’, in combinatie met een wachtwoordszin, hoofdletters, kleine letters en cijfers, is het wachtwoord een stuk moeilijker te achterhalen.

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.