Een bezoek aan Kaleiçi in Antalya - Sfeervolle straatjes
Turkije

Een bezoek aan Kaleiçi in Antalya

Antalya is een parel aan de Turkse Middellandse Zee. Het is een stad met veel contrasten en een rijke, historische achtergrond. Gelegen op een kalksteenrots, de uitlopers van het Taurus gebergte, heeft de stad een schilderachtig uitzicht op de zee. De provincie Antalya, met haar gelijknamige hoofdstad, is omgeven door een prachtige natuur en heeft talrijke bezienswaardigheden. Deze bestemming is vooral een populaire zonbestemming voor toeristen, een locatie voor golfliefhebbers en in de wintermaanden trainen hier vele bekende voetbalclubs. Langs de hele kustlijn zijn talloze, luxe vakantieresorts in alle prijsklassen te vinden.

Een bezoek aan Kaleiçi in Antalya - Uitzicht op de Middellandse Zee
Antalya is een populaire bestemming voor toeristen

In dit artikel wil ik graag iets meer vertellen over het oude gedeelte van Antalya. Het verleden van de stad gaat terug naar het jaar 158 voor Christus, hoewel het gebied zelfs voor de 5e eeuw v.C. al bewoond werd. Koning Attalos II, de heerser van de antieke Griekse stad Pergamon, stichtte hier de plaats onder de naam Attaleia. De stad werd al snel een belangrijke havenstad en daardoor een doelwit voor zeerovers. Attalos verloor Attaleia al redelijk snel aan deze zeerovers, maar zij vluchtten ook weer voor de Romeinen. Als onderdeel van het Romeinse rijk bloeide de stad weer op. De stad werd voorzien van een stadsmuur om de stad te beschermen. Deze stenen muur had toen een lengte van bijna 5 kilometer.

 

Een bezoek aan Kaleiçi in Antalya - Poort van Hadrianus
Één van de poorten van de oude stadsmuur; de poort van Hadrianus

De muur had poorten welke als in-en uitgang naar de haven en in andere richtingen dienden. Één van deze poorten was de poort van Hadrianus. De kern binnen de muren werd als levens- en productiegebied gebruikt. Na de val van het Romeinse Rijk konden de Seltsjoeken in de 13e eeuw de stad opnieuw tot bloei brengen. Zij verlengden de stadsmuur daarna om het gebied rondom de haven volledig te beschermen Sinds de middeleeuwen groeide de stad ook buiten de vestingsmuren. Het oude deel van de stad, dus het gedeelte binnen de muren, kreeg van de bevolking de naam Kaleiçi.

 

Een bezoek aan Kaleiçi in Antalya - Hidirlik toren
De Hidirik toren

Bij een bezoek van Antalya mag een wandeling door de doolhof aan straatjes van de Kaleiçi, de historische oude stad, zeker niet ontbreken. Op het einde van de zuidoostelijke muur is de 14 meter hoge Hidirlik toren te zien. Vanuit deze plek heb je een prachtige uitzicht op de baai van Antalya. Wat precies het nut was van de Hidirlik toren is tot de dag van vandaag onduidelijk.

 

Een bezoek aan Kaleiçi in Antalya - Fruitbomen met op de achtergrond de Kesik Minhare
Sinaasappelbomen met op de achtergrond de Kesik Minare

Het Kesik Minare, ook wel bekend als het afgebroken minaret, is ook één van de bezienswaardigheden van Kaleiçi. Het werd gebouwd in de 2e eeuw als een Romeinse tempel. Het werd daarna enkele malen verbouwd tot kerk en vervolgens een moskee. Door de eeuwen heen werd het gebouwd meerdere malen beschadigd. Tijdens een brand in het jaar 1851, werd het gebouw vernietigd. Alleen de minaret bleef intact.

 

Een bezoek aan Kaleiçi in Antalya - Yivli Minaret
Hét symbool van Antalya; de Yivli Minaret

Een symbool van Antalya is de moskee Yivli Minaret. Het minaret is 38 meter hoog en werd in 1226/1227 gebouwd.

 

Een bezoek aan Kaleiçi in Antalya - Sfeervolle straatjes
Sfeervolle straatjes met gezellige winkeltjes en restaurants

Binnen de Kaleiçi bevinden zich Griekse herenhuizen, Italiaanse villa’s en Osmaanse residenties. Deze oude huisjes werden omgetoverd tot gezellige winkeltjes, pensions en hotels. Vele daarvan hebben schilderachtige binnenhofjes met geurende sinaasappelboompjes, een zwembad, restaurant of winkeltje. In de hete zomermaanden is hier schaduw en rust te vinden en kun je de verkoeling van een drankje opzoeken. In de talloze winkeltjes vind je souvenirs, kleurrijke tapijten, keramiek, koperwaren, kleding, tassen en kunsthandwerk. Wanneer de avond begint en de laatste zonnestralen de antieke muur strelen, lokken de milde temperaturen de inheemse bevolking naar de restaurantjes en barretjes.

Een bezoek aan Kaleiçi in Antalya - Binnenhofjes
Neem een kijkje in één van de vele binnenhofjes die Kaleiçi rijk is

Plan je reis naar Turkije

Over de auteur
Over de auteur

Heidi van der Meijden

In de afgelopen jaren heb ik Turkije vele malen bezocht. Ik heb veel van het land gezien en mooie dingen beleefd. Een strandvakantie aan de Rurkse Riviera verbind ik altijd met een bezoek aan Antalya. In deze stad, waar inmiddels meer dan 2 miljoen mensen leven, kun je een mix van het moderne en oude bezienswaardigheden vinden. Met 300 dagen zonneschijn en lange stranden blijft Antalya een leuke bestemming