Volcán Arenal

De vroegst bekende erupties van de Volcán Arenal vonden ongeveer 7000 geleden plaats. Heftige periodieke erupties en perioden waarin grote hoeveelheden lava werden uitgebraakt kenmerken de groeiperiode van de vulkaan. Men dacht lang dat de Arenal een ‘dode vulkaan’ was, maar nadat de vulkaan 4 eeuwen heeft geslapen werd hij op 28 juli 1968 weer actief en verwoestte bij zijn uitbarsting de dorpjes Tabacón, Pueblo Nuevo en San Luís. Bij deze uitbarsting kwamen 87 mensen om het leven. De grote eruptie hield meerdere dagen aan en bedekte 15 km² met stenen, lava en as. In totaal werden over een oppervlakte van meer dan 232 km² vee, huizen, bos en landbouwgebieden beschadigd.

Sinds deze uitbarsting was de Arenal voortdurend actief gebleven, alvorens de vulkaan weer tot rust kwam. Vooral in de avond waren de lavastromen van de Arenal goed te zien. Ook vanuit het nabij gelegen La Fortuna. Gloeiende rotsblokken rolden dan langs de helling naar beneden. De uitbarstingen vonden frequent plaats maar zijn meestal niet heftig van aard. Dagelijks stootte de Arenal vulkanisch materiaal uit, vooral lava. De laatste grote uitbarsting van de Arenal was op 23 augustus 2000.

Sinds oktober 2010 is de vulkaan echter weer tot rust gekomen. Maar slapen doet de vulkaan niet; nog altijd zijn er enorme rookwolken te zien uit de krater. De lava is echter niet meer te zien. En dit was voor de omgeving natuurlijk dé trekpleister. Honderden hotels en bedrijven worden hierdoor geraakt. De kans dat de vulkaan weer lava zal spuwen is klein. Volcán Arenal was actief van 1968 tot 2010. Hiervoor nam de vulkaan ook een pauze en deze duurde maar liefst 600 jaar. Ondanks dat er geen lava meer te zien is, blijft de vulkaan imposant en absoluut de moeite waard om te bezoeken.

Plan je reis naar Costa Rica

Boek een hotel bij Parque Nacional Volcán Arenal

Booking.com