Parque Ignacio Agramonte - Camagüey - Cuba
Camagüey Cuba

Reistips voor Camagüey

Camagüey is een van de eerste zeven dorpen die de Spanjaarden stichtten in Cuba. De stad Camagüey is gelegen midden in een groot veeteeltgebied en suikerindustrie. De stad dankt zijn bijnaam aan ‘de Legendarische’ evenzeer aan een traditie van heldendom en patriottisme als aan zijn neoclassicistische architectuur.

Camagüey heeft een bloeiend cultureel leven en een groot historische centrum in koloniale stijl. Het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Dit is het resultaat van de 19e eeuwse stadsplanning. Het onregelmatige stratenplan had een defensieve functie. Aanvankelijk werd de stad gesticht aan de Nuevitas Señora de Santa María del Puerto Príncipe, maar werd het later naar het binnenland verplaatst om het hoofd te kunnen bieden aan aanvallen van indianen en piraten. De indianen verzetten zich in de 16e eeuw hevig tegen de Spaanse overheersing. Doordat Camagüey een labyrint is van kronkelstraatjes, doodlopende stegen, splitsingen en pleinen, kan het soms lastig zijn om in het historische centrum de weg te vinden. Het onregelmatige stedelijk patroon is zeer uitzonderlijk voor een Latijns-Amerikaanse koloniale stad. De meeste bezienswaardigheden van de stad liggen op kleine loopafstand van het Parque Ignacio Agramonte. De huizen in de stad hebben overwegend twee verdiepingen zonder arcaden, met grote ramen met houten traliewerk ervoor. Daarnaast heeft ieder huis ook een binnenplaats.

Camagüey is rijk aan oude kerken waarvan de klokkentorens net boven de rode daken van de koloniale huizen uitkomen. De meeste kerken zijn goed onderhouden. Net als Trinidad, dankt Camagüey zijn historische voorkomen aan isolement van belangrijke handelroutes.  De spoorlijn kwam hier pas in 1903 en de autoweg Carretera Central pas in 1931.

Land

Cuba

Plan je reis naar Cuba

  • Vanuit Amsterdam kun je rechtstreeks vliegen op Varadero. Met een tussenstop (of meerdere) kun je ook op Havana of Holguín vliegen. Klik hier voor goedkope vliegtickets.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van Djoser.
  • Heb je een huurauto nodig? In Cuba kun je geen auto’s huren bij bekende bedrijven als Sunny Cars, Hertz of Avis. Je kunt wel een auto huren bij bijvoorbeeld Tui Cars.
  • Koop bij bol.com een reisgids van Cuba.

Boek een hotel in Camagüey

Booking.com