Gran Teatro - Havana - Cuba
Havana Cuba

Reistips voor Havana

Havana is de hoofdstad van Cuba en sinds eeuwen de grootste en mooiste stad van het eiland. Het was de laatste stad die de Spaanse conquistadores op Cuba stichtten en het mooiste Spaanse complex in Amerika dat bewaard is gebleven. De ligging van Havana maakte het tot een ideaal verzamelpunt voor de jaarlijkse zilvervloten die uit Mexico en Peru naar Spanje voeren en het werd de voordeur van het grote koloniale imperium van Spanje.

Havana werd in 1519 op de huidige locatie gevestigd. Rond 1550 was het de belangrijkste plaats op Cuba geworden en dat is sindsdien nooit verandert. De stad werd een van de voornaamste Caribische centra voor scheepsbouw en is sinds 1607 Cuba’s hoofdstad. De Spanjaarden versterkten de stad na 1760 tijdens de Zevenjarige Oorlog en die fortificaties zijn nog altijd zichtbaar. Nadat Havana in de 18e en 19e eeuw vrij mocht handelen, werd het steeds rijker en leed het geen schade van onafhankelijkheidsoorlogen. Na politieke acties in de 19e eeuw werd heel Cuba onafhankelijk in 1902. Havana leed weinig schade tijdens de periodes van onrust, waaronder de Cubaanse Revolutie in de jaren 1950, waardoor de oude stad weinig verandert is in de laatste 100 jaren.

Tegenwoordig is Havana een grote metropool, maar het oude centrum kent nog altijd prachtige architectuur. De architectuur van Havana geeft een uniek overzicht van koloniale bouwstijlen uit een aantal eeuwen. Hoewel de de glorie van de meeste gebouwen aan het vergaan is, zijn de gebouwen nog altijd juweeltjes. Het is een mengeling van barokke en neoklassieke monumenten en een verzameling van particuliere huizen met arcades, balkons, gietijzeren poorten en binnenplaatsen. Het belang van de oude stad, het Habana Vieja, werd in 1982 erkend toen de UNESCO deze wijk op de Wererlderfgoedlijst zette. De Cubaanse regering is betrokken bij pogingen om het historische centrum het karakter van een koloniale stad terug te geven. Veel van de oude gebouwen van het oude  Havana zijn veranderd in musea. Het Castillo de la Real Fuerza, Palacio del Segundo Cabo en het Palacio de los Capitanes Generales zijn gerenoveerd. Het patroon van het oude stadsplattegrond is nog altijd zichtbaar, met de vier grote pleinen: Plaza de la Catedral, Plaza de San Fransisco, Plaza Vieja en Plaza de Armas. Het Plaza de la Catedral met de torens van de Catedral de San Cristobál de La Habana is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Havana.

Havana heeft echter niet alleen maar mooie gebouwen en musea. De stad en haar inwoners hebben een levendig karakter, zoals je kunt verwachten van een land waarvan de nationale dranken rum, daiquiri’s en mojitos zijn en waarvan de nationale dans de samba is. Hoewel Havana in materiaal opzicht arm is, heeft haar bestaan van bijna vijf eeuwen de stad een rijke erfenis aan geschiedenis, muziek, cultuur en eten opgeleverd.

Land

Cuba

Plan je reis naar Cuba

  • Vanuit Amsterdam kun je rechtstreeks vliegen op Varadero. Met een tussenstop (of meerdere) kun je ook op Havana of Holguín vliegen. Klik hier voor goedkope vliegtickets.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van Djoser.
  • Heb je een huurauto nodig? In Cuba kun je geen auto’s huren bij bekende bedrijven als Sunny Cars, Hertz of Avis. Je kunt wel een auto huren bij bijvoorbeeld Tui Cars.
  • Koop bij bol.com een reisgids van Cuba.

Boek een hotel in Havana

Booking.com

Boek vooraf een activiteit