Antigua - Guatemala
Antigua Guatemala

Reistips voor Antigua

Antigua is de derde incarnatie van de stad Santiago de los Caballeros. Deze stad werd in 1776 zwaar beschadigd door aardbevingen en verlaten voor een nieuwe hoofdstad. Hiervoor was  de stad ruim 2 eeuwen de zetel geweest van de Spaanse kolonie en was het de hoofdstad van Guatemala.

Hoogtepunten van de koloniale stad zijn het Palacio de los Capitanes Generales en de Catedral. Oorspronkelijk werd dit gebouw in 1680 voltooid, waarna het meerdere malen werd herbouwd. Het huidige formaat van dit gebouw is maar een fractie van de grootte wat het ooit was geweest. Verspreid over de stad, kun je veel ruïnes vinden. De meeste stammen uit de tijd van de aardbeving en zijn toegankelijk voor het publiek. De aardbeving heeft dus flinke sporen achtergelaten. Het stadhuis, Ayuntamiento, heeft de aardbeving wel overleefd en is intact gebleven.

De stad wordt gedomineerd door drie bergpieken. De Volcán Agua, de Volcán Acatenango en de actieve Volcán de Fuego. Het is een goede uitvalsbasis om hikes te regelen naar de Volcán Acatenango alwaar je de Volcán de Fuego goed kunt zien.

Sinds 1979 heeft de UNESCO het centrum van Antigua op de Werelderfgoedlijst geplaatst vanwege de koloniale bouwstijlen, talloze kerken, klooster en ruïnes. Het straatbeeld, met de oude keien, wordt zoveel mogelijk intact gelaten. Het geeft de stad het koloniale sfeertje. Jong en oud komt naar deze koloniale stad toe om in één van de vele Spaanse scholen de taal te leren. Er zijn talloze restaurantjes, bars, cafe’s, exposities, musea en marktjes. Daarnaast is de stad geliefd bij reizigers als vertrekpunt naar andere plaatsen in Guatemala.

Verhalen over Antigua

Volcán Acatenango hike in Guatemala

Volcán Acatenango beklimmen

Heb je altijd al een actieve vulkaan van dichtbij willen zien? Dan is de beklimming van de Volcán Acatenango in Guatemala een absolute aanrader. Vanuit Antigua kun je een tweedaagse hike boeken naar...

13 must do's in Antigua - De perfecte foto maken bij de Arco de Santa Catalina

13x doen in Antigua, Guatemala

Er zijn maar weinig steden in Midden-Amerika die mij echt hebben kunnen bekoren. Vaak is er een centraal plein met enkele bezienswaardigheden erom heen, maar dat was het dan wel. Hoe anders is dit in...

De ruïnes van Antigua - Catedral de Santiago

De ruïnes in Antigua

Sinds we Guatemala hebben bezocht in 2015, heb ik er een nieuwe favoriete stad bij: Antigua. Deze koloniale stad heeft me echt verbaasd. Het is de eerste keer dat ik een Midden-Amerikaanse stad echt...

Overnachten in Antigua

Er zijn voldoende accommodaties in Antigua te vinden. Low budget of net iets meer meer luxe. Gezellige hostels, luxe hotels, fijne boutique hotels of toffe lodges. Ik ben tijdens mijn reis door Guatemala drie maal in Antigua geweest en heb tweemaal overnacht bij Posada la Merced en eenmaal bij Casa Bella Boutique Hotel. Het eerste hotel was vooral low budget, maar had een fijn dakterras. ’s Nachts zat ik graag daar om de spuwende vulkaan te bewonderen met een koud drankje. Ontbijt zat er niet bij inbegrepen. Geen ramp, want je kunt in de stad op verschillende plekken een heerlijk ontbijt scoren. Casa Bella Boutique Hotel was wat luxer en was wel inclusief een ruim ontbijt. Zelf zou ik er altijd voor kiezen om in het centrum te overnachten, zodat je alle tijd hebt om de sfeer van Antigua te proeven.

Bekijk meer hotels
Booking.com

Plan je reis naar Guatemala

  • Er gaan geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar Guatemala. Je hebt altijd minimaal 1 tussenstop. Kijk voor vliegtickets bij KLM of zoek naar goedkope vliegtickets.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van Djoser.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.

Boek vooraf een activiteit