Reistips voor Antigua

Antigua is de derde incarnatie van de stad Santiago de los Caballeros. Deze stad werd in 1776 zwaar beschadigd door aardbevingen en verlaten voor een nieuwe hoofdstad. Hiervoor was  de stad ruim 2 eeuwen de zetel geweest van de Spaanse kolonie en was het de hoofdstad van Guatemala.

Hoogtepunten van de koloniale stad zijn het Palacio de los Capitanes Generales en de Catedral. Oorspronkelijk werd dit gebouw in 1680 voltooid, waarna het meerdere malen werd herbouwd. Het huidige formaat van dit gebouw is maar een fractie van de grootte wat het ooit was geweest. Verspreid over de stad, kun je veel ruïnes vinden. De meeste stammen uit de tijd van de aardbeving en zijn toegankelijk voor het publiek. De aardbeving heeft dus flinke sporen achtergelaten. Het stadhuis, Ayuntamiento, heeft de aardbeving wel overleefd en is intact gebleven.

De stad wordt gedomineerd door drie bergpieken. De Volcán Agua, de Volcán Acatenango en de actieve Volcán de Fuego. Het is een goede uitvalsbasis om hikes te regelen naar de Volcán Acatenango alwaar je de Volcán de Fuego goed kunt zien.

Sinds 1979 heeft de UNESCO het centrum van Antigua op de Werelderfgoedlijst geplaatst vanwege de koloniale bouwstijlen, talloze kerken, klooster en ruïnes. Het straatbeeld, met de oude keien, wordt zoveel mogelijk intact gelaten. Het geeft de stad het koloniale sfeertje. Jong en oud komt naar deze koloniale stad toe om in één van de vele Spaanse scholen de taal te leren. Er zijn talloze restaurantjes, bars, cafe’s, exposities, musea en marktjes. Daarnaast is de stad geliefd bij reizigers als vertrekpunt naar andere plaatsen in Guatemala.

Doen en zien

Verhalen over Antigua

13 must do's in Antigua - De perfecte foto maken bij de Arco de Santa Catalina

13 must do’s in Antigua

Er zijn maar weinig steden in Midden-Amerika die mij echt hebben kunnen bekoren. Vaak is er een centraal plein met enkele bezienswaardigheden erom heen, maar dat was het dan wel. Hoe anders is dit in...

Plan je reis naar Guatemala

Boek een hotel in Antigua

Booking.com

Boek vooraf een activiteit