Tikal - Guatemala
Tikal Guatemala

Reistips voor Tikal

Chichén Itza en Machu Picchu zijn bij velen bekend. Tikal is dat bij de meeste mensen stukken minder. Toch kan met recht gezegd worden dat Tikal de mooiste Maya stadsruïne ter wereld is. Het is gelegen in het oerwoud en hierdoor lastiger bereikbaar. Dit maakt Tikal een stuk onbekender. De jungle rondom de oude Mayastad beslaat zo’n 221km2 en bezit een rijk dierenleven.

Ooit was Tikal het epicentrum van de Mayabeschaving en het domineerde Midden-Amerika in de 6e eeuw na Christus tijdens de laatklassieke periode van de regio. De stad werd bewoond tot de 10e eeuw. Het hoogtepunt kende Tikal van 700 tot 800 n.C. toen de stad een bevolking telde van 90.000 Maya’s. Indrukwekkend zijn de zes enorme, getrapte piramides. Ze staan bekend als de Tempels I tot en met VI. Sommige van de tempels steken 60 meter boven de bezoekers uit die Tikal dagelijks bezoeken. Maar niet alleen deze piramides maken Tikal bijzonder, ook de andere tempels zijn majestueus. In totaal zijn er 3000 op zich zelf staande gebouwen te vinden, waaronder monumenten met hiëroglifische inscripties en graftombes. Toch is nog niet veel van Tikal blootgelegd. Omdat Guatemala niet genoeg geld heeft zijn er nog talloze enorme zandbulten te zien waar bomen en gras groeit. Hieronder zitten nog altijd oude Maya monumenten verscholen.

Het grote verschil met Chichén Itza is met name dat je in Tikal niet over een kale vlakte loopt. Tikal is zoals gezegd gelegen midden in de jungle. Tijdens de wandeling rondom het complex kun je zelfs volop wildlife spotten. Door de ligging is het lastig om Tikal te bezoeken. Veel toeristen zullen moeten overnachten nabij het park of in Flores. Hierdoor wordt massatoerisme op afstand gehouden. Het is vreemd dat de tempels van Chichén Itza en Machu Picchu werden uitgeroepen tot twee van de zeven moderne wereldwonderen. De grootste tempel van Tikal is bijna twee maal groter dan Chichén Itza. Het geeft misschien een beetje het onontdekte aan van deze oude stad.

Plan je reis naar Guatemala

  • Er gaan geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar Guatemala. Je hebt altijd minimaal 1 tussenstop. Kijk voor vliegtickets bij KLM of zoek naar goedkope vliegtickets.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van Djoser.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.

Boek een hotel in Tikal

Booking.com