Cozumel - Mexico
Cozumel Mexico

Reistips voor Cozumel

Wil je duiken in Mexico? Dan kun je misschien wel het beste naar Cozumel gaan. Meer dan de helft van de bezoekers van Cozumel komt hierheen om te duiken en te snorkelen. Voor de kust van dit eiland ligt het Plancar-rif en de lagune van Chankanaab.

Het eiland werd al 300 na Christus bewoond. Er leefden hier Maya’s, maar er zijn ook Olmeelkse artefacten gevonden. Cozumel was voor de Maya’s een heilig eiland en werd gewijd aan de godin Ixchel. Ze noemden het eiland Ah Cuzumil Peten. In 1519 veroverden de Spanjaarden het eiland. Aan het einde van de 16e eeuw werd het eiland verlaten door een pokkenepidemie. Lange tijd was het eiland onbewoond. Het diende als uitvalsbasis voor piraten. Tijdens de Kastenoorlog in de 19e eeuw vluchtten vele Mexicanen naar Cozumel en werd het eiland weer bewoond.

Tegenwoordig wordt Cozumel regelmatig bezocht door cruiseschepen. Naast het duiken en snorkelen, kun je hier belastingvrij shoppen en 32 archeologische vindplaatsen bezoeken. San Gervasio is het meest interessant. Er waren ooit meer archeologische vindplaatsen, maar deze werden vernield om het vliegveld te kunnen aanleggen. Op het eiland leven ook enkele zoogdiersoorten die kleiner zijn dan hun verwanten op het vasteland. Onder meer de neusbeer, Cozumelhalsbandpekari en Cozumeloogstmuis leven hier. De fauna wordt echter bedreigd door de toename van de boa constrictor.

Vanuit Playa del Carmen gaan er dagelijks veerboten naar het eiland.

Boek een hotel in Cozumel

Booking.com

Boek vooraf een activiteit