Roadtrip door Denemarken en Zuid Zweden - Stockholm
Blog

Roadtrip door Denemarken en Zuid Zweden

Denemarken en Zweden zijn twee prachtige Scandinavische landen die bekend staan om hun adembenemende natuur, rijke geschiedenis en bruisende steden. Een roadtrip is een geweldige manier om kennis te maken met deze streek vol prachtige landschappen, historische steden en culturele hoogtepunten. Ontdek de ruige natuur, rijd langs imposante kastelen en geniet van moderne architectuur. In dit artikel zullen we wat hoogtepunten van beide landen bespreken, evenals de verschillende manieren om er te komen. Want, je verwacht het misschien niet, je kunt er gewoon zelf met de auto heen rijden!

Bruggen en ferries

Dacht je dat het lastig is om met de auto naar Scandinavië te rijden? Niets is minder waar! Juist door het feit dat het gebied uit eilanden en schiereilanden bestaat, zijn er talloze veerverbindingen en bruggen waarmee je kunt oversteken. Neem bijvoorbeeld de ferry tussen het Duitse Puttgarden en het Deense Rødby. De Puttgarden Rødby ferry brengt je met een korte overtocht naar de eilandengroep Lolland, Falster en Sjaelland; het eiland waarop hoofdstad Kopenhagen ligt. Deze eilanden zijn ook met bruggen verbonden en vanaf Sjaelland kun je zelfs via de Øresundbrug, van Kopenhagen verder rijden naar Malmö in Zweden. Het is de snelste manier om in Zweden te komen en een ervaring op zich om over een van de langste (16 km!) en meest indrukwekkende bruggen ter wereld de grens over te steken. Vind je het toch leuker om de oversteek met een ferry te maken, dan kun je ten noorden van de brug de overtocht maken met de Helsingor-Helsingborg ferry. De vaart duurt zo’n 20 minuten en geeft je de gelegenheid om te genieten van het uitzicht op de kust van beide landen.

Roadtrip door Denemarken en Zuid Zweden - Øresundbrug
Via de Øresundbrug van Kopenhagen naar Malmö  - Bron: Julian Hochgesang via Unsplash

Denemarken

Denemarken bestaat uit het schiereiland Jutland, aan de zuidkant aan Duitsland verbonden,  en verschillende eilanden, waaronder het grootste eiland Sjaelland. Breng een bezoek aan de charmante hoofdstad Kopenhagen, met zijn kleurrijke gevels, historische bezienswaardigheden en bruisende sfeer. Natuurlijk neem je even een kijkje bij de iconische Kleine Zeemeermin, een standbeeld dat is geïnspireerd op het beroemde sprookje van Hans Christian Andersen. Ook het prachtige paleis Amalienborg, de historische wijk Nyhavn en het pretpark Tivoli Gardens mag je niet missen. Denemarken staat ook bekend om zijn schilderachtige kustlijn met prachtige stranden en charmante vissersdorpjes. Een populaire bestemming is het eiland Bornholm met zijn ongerepte natuur en historische bezienswaardigheden. Het eiland Funen is ook een bezoek waard, met zijn schilderachtige landschappen en charmante stadjes zoals Odense, de geboorteplaats van de beroemde sprookjesschrijver Hans Christian Andersen.

Roadtrip door Denemarken en Zuid Zweden - Kopenhagen
De hoofdstad van Denemarken, Kopenhagen  - Bron: Nick Karvounis via Unsplash

Zweden

Zweden, het buurland van Denemarken, staat bekend om zijn uitgestrekte bossen, kristalheldere meren en prachtige archipels. De hoofdstad Stockholm is een must-see, met zijn schilderachtige oude stad, Gamla Stan, en zijn moderne architectuur. Maar dan moet je wel wat verder naar het noorden rijden. Maar als je alleen in het zuiden blijft, is er ook genoeg te zien.

Roadtrip door Denemarken en Zuid Zweden - Stockholm
Een must-see in Zweden is de hoofdstad Stockholm  - Bron: Anna Hunko via Unsplash

Route

Een mooie route om te volgen begint met de oversteek bij Puttgarden naar Sjaelland. Je kunt het eiland en de hoofdstad op eigen houtje verkennen. Vanuit Kopenhagen rijd je naar het noorden om de prachtige Deense kust te bewonderen. Adem de schone zeelucht in en voel alle stress van je afglijden. Stop bij het schilderachtige stadje Helsingør, waar het beroemde kasteel Kronborg, dat Shakespeare inspireerde voor zijn toneelstuk “Hamlet”, te vinden is. Verder naar het noorden vind je het prachtige kustlandschap van Noord-Seeland, met zijn kliffen, stranden en charmante vissersdorpjes. Vervolg je reis naar het westen en steek de Øresund-brug over naar het Zweedse Malmö, waar het volgende Songfestival zal plaatsvinden. Malmö staat bekend om zijn moderne architectuur, zoals de Turning Torso, het hoogste gebouw van Scandinavië. Verken de gezellige straatjes van de oude stad en bezoek het indrukwekkende Malmöhus-kasteel, dat nu een museum is. Vanuit Malmö kun je verder reizen naar het noorden en de prachtige Zweedse regio Skåne verkennen. Deze regio staat bekend om zijn glooiende heuvels, charmante dorpjes en uitgestrekte velden. Breng een bezoek aan het pittoreske stadje Ystad, dat bekendstaat om zijn goed bewaarde middeleeuwse straatbeeld en zijn connectie met de fictieve detective Kurt Wallander. Vergeet ook niet om een ​​wandeling te maken langs de prachtige stranden van Skåne, zoals het witte zandstrand van Sandhammaren.

Roadtrip door Denemarken en Zuid Zweden - Malmö
Malmö staat bekend om zijn moderne architectuur  - Bron: John Flygare via Unsplash

Wil je nog verder naar het noorden, vervolg dan je tocht naar Göteborg. Deze levendige stad biedt een mix van historische en moderne attracties, zoals de pittoreske wijk Haga, de moderne kunstgalerie Röda Sten en het pretpark Liseberg. Vergeet niet om ook te genieten van een maaltijd met verse vis en zeevruchten! Eindig je roadtrip met een bezoek aan de stad Jönköping aan het schitterende Vätternmeer in Småland. Het meer heeft witte zandstranden en is een fantastische plek om te kanoën, paard te rijden, of te fietsen en wandelen.

Van daaruit kun je door het Zweedse binnenland terugrijden naar het zuiden, waar je in Helsingborg de ferry terug naar Sjaelland kunt pakken, of nog verder reizen, naar Stockholm!