Voorbereidingen voor een stedentrip naar Rome
Italië

Voorbereidingen voor een stedentrip naar Rome

De Italiaanse hoofdstad Rome is een topbestemming voor een stedentrip. De stad is één groot openluchtmuseum en biedt een ongelooflijke diversiteit aan bezienswaardigheden die je niet wil missen. Maar ook buiten de gebaande paden heeft Rome veel te bieden. Omdat je in deze stad zoveel kunt zien, is het verstandig om van te voren te bepalen wat je wilt gaan zien en doen. Wij zetten onze tips voor je op een rijtje, aangevuld met kennis van een echte Romein, zodat je je zo goed mogelijk kunt voorbereiden voor een stedentrip naar Rome.

Voorbereidingen voor een stedentrip naar Rome
Rome is een topbestemming voor een stedentrip

De beste periode voor een stedentrip naar Rome

Niet elke maand is geschikt om deze prachtige stad te bezoeken. In juli en augustus kan het te heet worden in de stad om deze op een prettige manier te verkennen. Zelfs de meeste Romeinen gaan in deze periode weg uit de stad en zoeken de verkoeling op aan de kust, daardoor zijn er ook veel winkels en restaurants gesloten. Volgens ons is de beste periode om Rome te bezoeken van april tot juni en september tot oktober. Maar let op: 1 mei is het in Rome (net als in de rest van Europa) de dag van de arbeid en zijn veel bezienswaardigheden gesloten.

Voorbereidingen voor een stedentrip naar Rome
Wat is de beste periode voor een stedentrip naar Rome?

Voorkom lange wachtrijen

Het bekendste bouwwerk van Rome is zonder twijfel het Colosseum. Natuurlijk wil je dit bouwwerk ook bezichtigen tijdens een trip naar Rome, maar dit idee hebben ook veel andere toeristen met als gevolg lange wachtrijen waar je soms wel twee uur stil staat. Onze tip is daarom je toegangskaart voor Palatijn, Forum Romanum en het Colosseum bij de Palatijnse heuvel te kopen. Hier is de wachtrij stukken korter en het kaartje is bij alle drie de bezienswaardigheden geldig. Het ticketkantoor van de Palatijnse heuvel vind je in de straat Via di San Gregorio.

Ook een ticket voor het Vaticaanse museum kun je vooraf via internet bestellen waardoor je de lange wachtrij kan overslaan. Wist je overigens dat het museum elke laatste zondag van de maand gratis toegankelijk is?

Voorbereidingen voor een stedentrip naar Rome
Probeer lange wachtrijen te voorkomen door vroeg bij de drukke bezienswaardigheden te zijn

Roma Pass

Een tip voor echte Nederlanders die graag zoveel mogelijk willen zien maar niet teveel willen besteden, koop de Roma Pass. Met deze pas kun je 48 of 72 uur gratis met het openbaar vervoer reizen. Tevens krijg je toegang en voorrang tot twee bezienswaardigheden in Rome, waarbij je niet in de wachtrij voor tickets hoeft te staan. Bij andere musea kun je korting krijgen. Voor een 48 uur pas betaal je 28 euro en voor een 72 uur pas betaal je 38,50 euro. Je kunt de pas online bestellen en 24 uur na de aankoop in één van de infopoints in Rome ophalen.

Buiten de gebaande paden

Het Colosseum, de Trevi Fontein, het Vaticaan en de Spaanse Trappen zijn bezienswaardigheden die in alle reisgidsen worden omschreven en dagelijks door veel toeristen bewonderd worden. Wil je het minder bekende Rome ontdekken, plan dan een bezoek aan de wijk Esposizione Universale di Roma (EUR). Deze wijk ligt in het zuiden van de stad en werd volledig door Mussolini bedacht. Hij wilde Rome uitbreiden tot aan zee, maar door de Tweede Wereldoorlog kwam dit plan niet van de grond. In de jaren ’50 en ’60 ging men verder aan de bouw van de wijk met als doel om er een moderne woon- en werkwijk van te maken. Alles is groots en strak en het doet fantastisch aan. Om hier te komen kun je de metrolijn B nemen naar EUR Palasport.

Een andere wijk  die wij je aanraden om te bezoeken is de wijk Trastevere. Het is heerlijk om hier in de ochtend door de charmante straatjes te wandelen. In deze wijk vind je veel gezellige restaurants waar je heerlijk kunt eten. Onze tips zijn bij Da Enzo al 29, Zi’Umberto en Da Carlone, in deze restaurants kun je eerlijk Italiaans eten proeven. s Avonds bruist het van het leven in Trastevere en kun je tot diep in de nacht genieten van een gezellige sfeer in de bars of op de terrassen.

Maar vergeet de parken van Rome niet, want de stad heeft ook veel groen. Één van de mooiere plekjes is het Parco Degli Acquedotti. Heerlijk om te wandelen en de Romeinse aquaducten bewonderen. Een ander mooi park is het Pincio boven de Spaanse Trappen. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de stad en kun je langs het centrum wandelen.

Wil je verder kijken dan Rome? Breng dan een bezoek aan Frascati. Dit mooie dorpje is bekend om zijn lekkere porchetta en is eenvoudig met de trein te bereiken. Je kunt hier lekker en goedkoop eten, bijvoorbeeld bij Osteria Il Grappolo D’Oro. Je eet hier van plastic borden en met plastic bestek, maar de gerechten zijn heerlijk.

Voorbereidingen voor een stedentrip naar Rome
Rome heb je niet binnen enkele dagen gezien, plan je trip dus goed

Bepaal vooraf wat je wilt bezoeken

Rome is een enorme stad en het zal je nooit lukken om tijdens een paar dagen alles te zien. Voor een bezoek aan Vaticaanstad en het Vaticaanse Museum kun je een halve tot hele dag uittrekken. Door wachtrijen kunnen sommige bezienswaardigheden ook langer duren. Probeer vroeg bij deze bezienswaardigheden te zijn om de grootste drukte te ontlopen.

Zoek vooraf uit hoe je bij de verschillende bezienswaardigheden kunt komen. Kun je erheen lopen of kun je met de metro of bus? Door zo efficiënt mogelijk vooraf te plannen kun je tijdens je stedentrip in Rome zoveel mogelijk zien. Hoewel Rome een enorme stad is, kun je veel bezienswaardigheden te voet bereiken. Rome is eigenlijk één groot museum en daardoor is het aan te raden om zoveel mogelijk te voet proberen te lopen. Zeker bij goed weer. Wil je toch wat sneller de verschillende bezienswaardigheden bezoeken? Je kunt er ook aan denken om een fiets te huren. Voor een dag betaal je €12,50. Maar nogmaals, het is onmogelijk om alles te bezoeken en je kunt altijd een keer terug komen!

Eten en drinken in Rome

Italië staat bekend om het heerlijke eten, maar het is lastig om in Rome een authentiek restaurant te vinden waar je niet de hoofdprijs hoeft te betalen. Met de hulp van onze vriendin die in Rome woont, hebben we enkele restaurants die wij kunnen aanraden.

Goed ontbijten kun je bij Pasticceria Regoli (Via dello Statuto, 60). Ze hebben heerlijke broodjes en serveren lekkere koffie. Italië is al eeuwenlang het land van koffie drinken. Het is niet verboden om na 11.00 een cappuccino te bestellen, maar de Italianen zullen je wel vreemd aankijken. Zij drinken bij voorkeur een espresso om een maaltijd sneller te verteren. In de middag of avond kun je bij Pasticceria Regoli terugkomen voor een stuk gebak of een desserts die volgens traditionele recepten worden gemaakt. Voor een goede lunch kun je terecht bij Enoteca Corsi bij het Piazza del Gesù. Hier kun je de traditionele Romeinse keuken proeven tegen schappelijke prijzen. De wijk Trastevere heeft enkele prima restaurants. Een aanrader is Enoteca Ferrara (Piazza Trilussa, 41), maar ook bij Da Enzo (Via dei Vascellari, 29), Osteria da “Zi” Umberto (Piazza di S. Giovanni della Malva) of Ai Tre Scali kun je prima eten en genieten van een prima glas wijn.

Voorbereidingen voor een stedentrip naar Rome
Een hele leuk biercafé: Open Baladin

Italianen zijn wijnliefhebbers, maar drink je net als ik liever een biertje? Er zijn wel degelijk enkele leuke biercafés te vinden in Rome. Open Baladin (Via degli Specchi, 6) vond ik persoonlijk geweldig. Dit café is centraal gelegen, op loopafstand van het Forum. Open Baladin heeft 44 bieren van de tap, variërend van witbier, saisons, IPA’s en barley wine. Daarnaast zijn er nog talloze biertjes van de fles. Ieder biertje kost 5 euro en hiervoor krijg je een glas van 30 cl. Maak een reservering vooraf als je zeker wilt zijn van een plekje. Ben je meer een gin liefhebber? Bezoek dan zeker The Gin Corner (Via di Pallacorda, 2) in het Hotel Adriano. Dit is de eerste bar in Italië die volledig gericht is op gin.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!