Sigiriya - Sri Lanka
Sigiriya Sri Lanka

Reistips voor Sigiriya

Één van Sri Lanka’s belangrijkste hoogtepunten is de Sigiriya Rots, ook wel bekend aan de leeuwenrots. De rots torent uit in een verder vlak landschap. Ooit stond er op de rots een burcht.

De burcht werd gebouwd door Kasyapa. Hij metselde zijn vader levend in een muur en verbande zijn halfbroer Mogallan naar India, omdat hij de rechtsmatige opvolger was van de troon. Door hem te verbannen kon Kasyapa de  troon bestijgen, maar vanwege zijn wandaden vroeg hij vergiffenis bij de boeddhistische kloosters. Omdat hij bang was dat zijn halfbroer zou terugkomen, liet hij bovenop de rots van Sigiriya een burcht bouwen. De angst van Kasyapa was niet ongegrond, want in 495 keerde zijn halfbroer inderdaad terug naar Sri Lanka met een leger. Er brak een hevige strijd los. Toen Kasyapa met zijn olifant zijn halfbroer en het leger tegemoet liep, schrok de olifant en keerde het om. Het leger van Kasyapa was hierdoor zo in verwarring en dacht dat de koning op de vlucht was geslagen. Het leger liet hem in de steek. Kasyapa pleegde vervolgens met een dolk zelfmoord. Hierdoor werd Mogallan de koning van het land en verplaatste hij de residentie naar Anuradhapura. De burcht op de rots raakte in vergetelheid.

Hoewel er nog maar weinig over is van de burcht, is een bezoek aan Sigiriya een absolute must. De omliggende tuinen, zwembaden, muurschilderingen en spiegelwanden behoren tot de bezienswaardigheden. Via allerlei trappen kun je de rots beklimmen en heb je een weids uitzicht over de omgeving.

Verhalen over Sigiriya

Plan je reis naar Sri Lanka

Boek een hotel in Sigiriya

Boek vooraf een activiteit