Turkije reisverslag: Magische ballonvaart - Met de ballon boven Cappadocië
Cappadocië Turkije

Reistips voor Cappadocië

In het midden van Turkije, dicht bij de steden Ürgup en Göreme, vind je een heel bijzonder landschap. Zandkleurige, kegelvormige heuvels, die soms wel tot 50 meter hoogte kunnen reiken. Sommige heuvels lijken een hoedje op te hebben van een donkere steensoort, waardoor het net reuzenchampignons zijn. Andere rotsformaties lijken op menselijke standbeelden.

Deze vreemde heuvels liggen op een plateau dat wordt gedomineerd door de uitgedoofde vulkaan Erciyad Dagi. Miljoenen jaren geleden spuwde deze vulkaan enorme hoeveelheden as. Dit koelde vervolgens af tot tufsteen, een zachte steensoort. Door de eeuwen heen werd het tufsteen uitgesneden door erosie en werden kegelvormige heuvels en andere rotsformaties gevormd. De rivier Kizilirmak, met 1151 kilometer de langste van Turkije, heeft diepe ravijnen gemaakt door het landschap.

Mensen hebben in het vulkanische gesteente eeuwenlang gewoond. Huizen, kerken en kloosters uit het steen gehouwen zijn volop in Cappadocië te vinden. Van de bewoners is niet veel bekend. Volgens wetenschapper hebben Hettieten hier geleefd en later Phrygiërs en Cimmeriërs. Doordat de temperatuur van de grotten constant is, zijn ze in de winter warm en in de zomer brengen ze verkoeling. Er zijn zelfs complete ondergrondse dorpen met opvallend veel kunstwerken van de toenmalige bewoners. Sommige woningen hebben maar liefst 20 verdiepingen onder de grond. De inwoners van deze dorpen verdedigden zich op ingenieuze wijzes. In de kerken zijn veel fresco’s te bewonderen, die nog altijd was goed kwaliteit zijn. Lange tijd mochten heiligen van de Islam niet worden afgebeeld, maar de christenen hebben dit verbod opgeheven. Hierna ontstonden veel afbeeldingen waarbij het leven van Jezus vaak centraal staat.

Het wonen in de holwoningen werd in de jaren ’50 verboden door de Turkse overheid. Één van de redenen is om het landschap te beschermen, maar doordat het proces van eroderen nog altijd langzaam door gaat, verandert het landschap voortdurend. Wie het gebied bezoekt, kan de ondergrondse steden een bezoek brengen, een kijkje nemen in de oude holwoningen, mooie wandelingen maken door het fantastische landschap, maar het echte hoogtepunt is het landschap vanuit de lucht te bekijken bij een ballonvaart.

Plan je reis naar Turkije

Boek een hotel bij Cappadocië

Booking.com

Boek vooraf een activiteit