Doen in Gaziantep - Gaziantep Kalesi
Gaziantep Turkije

Reistips voor Gaziantep

Gaziantep is een Turkse industriestad in de regio Zuidoost-Anatolië. De stad is de zesde stad van Turkije, maar toch lijken slecht weinig mensen van de stad af te weten. Zonde, want de stad (en de regio) kent een rijke geschiedenis en daarnaast is het de perfecte bestemming om te genieten van de Turkse keuken. De UNESCO riep de stad uit als ‘Creative City of Gastronomy’.

Geschiedenis

De stad wordt al meer dan 6000 jaar bewoond en behoort tot de oudste steden van Hittische oorsprong. Archeologen hebben er tal van interessante vondsten gedaan. Gaziantep maakte onder meer deel uit van het Koninkrijk Armenië, het Hittietenrijk, het Perzische Rijk, het Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk en het Ottomaanse Rijk. Alle culturen hebben hun stempel gedrukt op de stad en regio. Tijdens de Ottomaanse periode groeide de stad uit tot een belangrijk handelscentrum door de ligging van handelsroutes van en naar Syrië. Onder meer het Romeinse fort is hier een onderdeel van. Oorspronkelijk heette de stad Antep. Het woord Gazi werd er na de onafhankelijkheidsoorlog van Turkije aan toegevoegd. De letterlijke vertaling van het woord is ‘onverwoestbare bron’. Geheel onverwoestbaar bleek de stad helaas niet te zijn. Na de aardbevingen van februari 2023 lag de stad grotendeels in puin en vielen duizenden doden te betreuren.

Hoogtepunten van Gaziantep

De meeste mensen die Gaziantep bezoeken, komen hier voor de Turkse keuken. Wanneer de UNESCO een stad uitroept als ‘stad van de gastronomie’, wil dat namelijk iets zeggen. Maar liefst 30 gerechten uit de regio zijn geregistreerd en worden nu beschermd. Op veel plekken in de stad kun je deze bijzondere gerechten proeven, zoals beyran, katmer of künefe. Behoudens het eten telt Gaziantep ook nog enkele bijzondere bezienswaardigheden. Het hoogtepunt van de stad is het Zeugma Mozaik Müzesi met een uitgebreide collectie mozaïeken uit de antieke stad Zeugma. Breng ook een bezoek aan het Gaziantep Kalesi voor een fraai uitzicht over de stad. Maar verdwaal ook zeker door de bazaars van de stad en ontdek de verstopte, maar sfeervolle hans. Lees hier al mijn tips voor Gaziantep.

Verhalen over Gaziantep

Overnachten in Gaziantep

Ik heb overnacht in Zeynep Hanim Mansion, op zo’n 250 meter van het centrum. Een klein, sfeervol hotel in een ruim 100 jaar oude woning. Vanaf de binnenplaats kun je bewonderen hoe een oud herenhuis in Turkije er ongeveer uit ziet. De kamers bereik je via de trappen van de binnenplaats. De kamer is traditioneel ingericht en hebben een eigen badkamer en een airco. Het personeel spreekt beperkt tot geen Engels, maar is hartstikke vriendelijk. Het ontbijt is aan de overzijde van het smalle steegje. Er wordt brood, olijven, huisgemaakt jam en honing geserveerd en natuurlijk is er Turkse koffie en thee. Parkeren kun je overigens niet direct bij het hotel, hiervoor moet je een otopark zoeken.

Bekijk meer hotels
Booking.com

Plan je reis naar Gaziantep

  • Vanaf Schiphol Amsterdam kun je met één tussenstop naar Gaziantep vliegen. Düsseldorf heeft een rechtstreekse vlucht. Klik hier voor de goedkope vliegtickets.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.

Boek vooraf een activiteit