Kerstmarkt van Erfurt
Duitsland

De leukste kerstmarkten van Duitsland in 2023

Het wordt langzaam weer kouder en sneller donker. De kerstperiode komt steeds meer in zicht. Dat betekent dat binnenkort de eerste kerstmarkten in Duitsland weer zullen openen. Ieder jaar staan de kerstmarkten van Duitsland garant voor een hoop spektakel. Voor de Duitsers is het echt een traditie waar ze naar uitkijken en dat zorgt voor veel gezelligheid. Mensen komen dan weer bijeen om zich onder te dompelen in de kerstsfeer. Bij de vele kraampjes kun je genieten van allerlei lekkernijen en specialiteiten, een Glühwein mag daarbij natuurlijk niet ontbreken. In dit artikel vind je een verzameling van de leukste kerstmarkten van Duitsland in 2023 die je eens zou moeten bezoeken en perfect kunt combineren met een dagje weg of een korte stedentrip. Naar welke kerstmarkt ga jij dit jaar?

Ben je van plan om een kerstmarkt te bezoeken tijdens een korte stedentrip? Zorg er dan voor dat je op tijd een hotel boekt, want tijdens deze periode zijn veel kamers reeds volgeboekt.

Leuke kerstmarkten in de buurt van de Nederlandse grens

Ben je op zoek naar een kerstmarkt dicht bij huis? Geen probleem, want net over de grens vind je al een heleboel leuke kerstmarkten. Onderstaande kerstmarkten heb ik al (meerdere malen) bezocht en kan ik aanraden. Maar natuurlijk kun je ook nog afreizen naar Duisburg, Essen of Dortmund. En heb je nog meer leuke kerstmarkten in de buurt van de Nederlandse grens ontdekt? Laat het me dan vooral in een comment weten.

Kerstmarkt van Düsseldorf

Düsseldorf ligt niet ver van Nederland en daarom is het een populaire bestemming voor Nederlanders om in de kerstsfeer te komen. In Düsseldorf vind je verdeeld over de stad acht verschillende kerstmarkten met ieder een eigen thema. Je kunt de verschillende kerstmarkten het beste te voet verkennen, aangezien ze niet ver van elkaar liggen. De Marktplatz is jaarlijks het magische decor van een historische markt waar de handelaren hun producten van de oude ambacht nog verkopen. Op de Flinger Strasse zijn de kraampjes in de stijl van de Düsseldorfse herenhuizen opgebouwd en bij de Engelchenmarkt op de Heinrich-Heine-Platz staan sfeervolle kraampjes met verlichte engeltjes en dan is er ook nog een gigantische schaatsbaan op het Corneliusplatz.

Wanneer is de kerstmarkt geopend?
De kerstmarkt van Düsseldorf is geopend van 23 november 2023 tot 30 december 2023.

Hoe kom je er?
Vanuit Utrecht is het met de auto ongeveer 2 uur en een kwartier rijden met de auto. Düsseldorf is eenvoudig te bereiken met de trein. Koop hier je treinticket naar Düsseldorf. Of neem de Flixbus naar Düsseldorf.

Waar overnachten?
Adina Apartment Hotel Düsseldorf. Of zoek naar andere hotels in Düsseldorf.

De kerstmarkt van Düsseldorf is populair bij Nederlanders

Kerstmarkt van Keulen

De stad Keulen telt jaarlijks meerdere kerstmarkten waar je je echt in een kerstsfeer kunt onderdompelen. Iedere kerstmarkt heeft zijn eigen unieke uitstraling en met de Weihnachts-Express kun je vier van de meest populaire kerstmarkten bereiken. De meest bekende en fotogenieke kerstmarkt staat natuurlijk bij de beroemde Kölner Dom op de Alter Markt. Alleen al op deze kerstmarkt staan zo’n 160 kraampjes waar handelaren hun waren en lekkernijen verkopen onder een zee van lichtjes.  Andere kerstmarkten staan op de Heumarkt, de Neumarkt, de Rudolfplatz, het Chocolademuseum en zelfs in de dierentuin van Keulen.

Wanneer is de kerstmarkt geopend?
De kerstmarkt van Keulen is geopend van 23 november 2023 tot 23 december 2023.

Hoe kom je er?
Vanuit Utrecht is het met de auto ongeveer 2,5 uur rijden naar Keulen. Je kunt ook de trein naar Keulen nemen of met de Flixbus afreizen.

Waar overnachten?
Motel One Köln-Neumarkt. Of zoek naar andere hotels in Keulen.

De leukste kerstmarkten van Duitsland - kerstmarkt van Keulen
In Keulen vind je meerdere kerstmarkten

Kerstmarkt van Aken

Hoewel de kerstmarkt van Aken niet heel groot is, wordt deze ieder jaar door 1,5 miljoen mensen bezocht. De kerstmarkt is niet alleen geliefd bij de Duitsers. Ook Nederlanders, Belgen en Fransen komen graag hierheen en dat zorgt ook voor een gezellige sfeer. De kerstmarkt wordt door het centrum van de stad opgebouwd in de winkelstraatjes en rondom de Dom en het stadhuis. Hierdoor is de kerstmarkt vrij uitgestrekt. Dankzij de historische gebouwen in het centrum, is de sfeer van deze kerstmarkt zeer sfeervol. Een typische lekkernij uit Aken zijn de printen. Deze specialiteit lijkt veel op peper- of honingkoek en is vooral tijdens de kerstperiode enorm populair. Wellicht een leuk kerstcadeau voor onder de boom?

Wanneer is de kerstmarkt geopend?
De kerstmarkt van Aken is geopend van 24 november 2022 tot 23 december 2022.

Hoe kom je er?
Vanuit Utrecht is het met de auto ongeveer 2 uur en een kwartier rijden naar Aken. Er gaat een trein naar Aken en je kunt ook met de Flixbus reizen.

Waar overnachten?
Motel One Aachen. Of zoek naar andere hotels in Aken.

Kerstmarkt van Aken
Dankzij de historische gebouwen, is de kerstmarkt van Aachen iets bijzonders

Kerstmarkt van Münster

Münster telt zes kerstmarkten en alle markten liggen slechts een paar minuten van elkaar. Met maar liefst 300 kraampjes, kun je tijdens de Adventstijd heerlijk door het historische centrum slenteren. Hoogtepunt van de kerstmarkt van Münster is de binnenplaats van de Aegidiimarkt. Een enorme houten pyramide pronkt hier midden op het plein en wordt omringd door een grote kerststal, een klokkenspel en sfeervolle kraampjes. De kerstmarkt aan de voet van de Lambertikerk wordt ook wel de Lichtjesmarkt genoemd. Alle kraampjes zijn blauwe huisjes met een wit dak en met de omliggende huizen vormt het een mooi decor. De grootste en oudste kerstmarkt van Münster staat jaarlijks bij het stadhuis.

Wanneer is de kerstmarkt geopend?
De kerstmarkt van Münster is geopend van 27 november 2023 tot 23 december 2023.

Hoe kom je er?
Vanuit Utrecht is het met de auto ongeveer 2,5 uur rijden naar Münster. Je kunt ook met de Flixbus afreizen of de trein naar Münster pakken.

Waar overnachten?
Prizeotel Münster-City. Of zoek naar andere hotels in Münster.

Münster kerstmarkt - Altstadt
Slenter door het historische centrum tijdens de Adventstijd

Kerstmarkt van Oberhausen

De kerstmarkt van Oberhausen is behoorlijk populair, ook bij Nederlanders. En ja, het is ook voor mij een vaste prik om jaarlijks naar Oberhausen af te reizen. Één van de kerstmarkten wordt opgebouwd bij het winkelcentrum CentrO. Ideaal om het shoppen te combineren met een bezoek aan de kerstmarkt. Rondom het winkelcentrum staan zo’n 150 kraampjes opgesteld waar je heerlijke lekkernijen kunt verkrijgen en allerlei leuke hebbedingen kunt kopen. De kerstmarkt wordt in drie delen opgesplitst; de Bergweihnachtsmarkt brengt je naar de Alpen, Santa’s Village wordt opgebouwd met bonte kleurtjes en de Wichtelmarkt is een sprookjesachtige markt met pratende kerstbomen en elfjes. Naast de kerstmarkt bij CentrO, wordt er ook in het centrum van Oberhausen een kerstmarkt opgebouwd waar het een stuk rustiger is.

Wanneer is de kerstmarkt geopend?
De kerstmarkt van Oberhausen is geopend van 18 november 2023 tot 23 december 2023.

Hoe kom je er?
Vanuit Utrecht is het met de auto ongeveer 1 uur en drie kwartier rijden naar Oberhausen. Een andere optie is de trein naar Oberhausen of neem de Flixbus.

Waar overnachten?
Als je de kerstmarkt bij CentrO wil bezoeken, raad ik B&B Hotel Oberhausen am Centro aan. Of zoek naar andere hotels in Oberhausen.

Fotoreeks: Kerstmarkt van Oberhausen
Vaste prik voor mij; de kerstmarkt bij CentrO Oberhausen

Leuke kerstmarkten wat verder van de grens

Een kerstmarkt combineren met een korte stedentrip; je hebt voldoende opties in Duitsland. Het is haast onmogelijk om alle kerstmarkten in dit artikel op te sommen. Hieronder vind je dus slechts een handjevol kerstmarkten waar ik al eens eerder ben geweest, of waar ik graag naartoe zou willen. Steden als München, Stuttgart, Hamburg, Bremen, Hannover, Frankfurt en Leipzig ontbreken in deze lijst, maar zullen ongetwijfeld ook de moeite waard zijn. En als je op zoek bent naar een unieke kerstsfeer, dan kan ik het Erzgebirge aanraden. Denk dan eens aan plaatsen als Freiberg, Seiffen of Annaberg-Buchholz.

Kerstmarkt van Neurenberg

De kerstmarkt van Neurenberg is wereldberoemd. Jaarlijks bezoeken miljoenen mensen de Nürnberger Christkindlesmarkt. Het is dus niet gek dat hotels al ruim van te voren compleet zijn volgeboekt. Deze kerstmarkt wordt op de Hauptmarkt opgebouwd, het hart van de stad. De kerstmarkt bestaat uit fraai gedecoreerde kraampjes die allemaal een rood-wit stoffen dak hebben. Meer dan 200 handelaars verkopen hier hun traditionele producten en lekkernijen. Populair zijn onder meer de ‘Nürnberger Zwetschgenmännl’, figuurtjes die worden gemaakt van gedroogde pruimen. En natuurlijk mogen de Nürnberger worstjes ook niet ontbreken. Mocht het op de Hauptmarkt te druk zijn, kun je nog altijd uitwijken naar de straten waar je nog meer markten kunt vinden.

Wanneer is de kerstmarkt geopend?
De kerstmarkt van Neurenberg is geopend van 1 december 2023 tot 24 december 2022.

Hoe kom je er?
Vanuit Utrecht is het met de auto ongeveer 7 uur rijden naar Neurenberg. Als je met de trein naar Neurenberg afreist dien je eenmaal over te stappen. Of neem de Flixbus.

Waar overnachten?
Boek een hotel in Neurenberg.

Nürnberger Christkindlesmarkt - © Uwe Niklas/www.uwe-niklas.com
Nürnberger Christkindlesmarkt - © Uwe Niklas/www.uwe-niklas.com

Kerstmarkt van Trier

Met de Romeinse gebouwen in het centrum van de stad, is de kerstmarkt van Trier iets bijzonders. De kerstmarkt wordt opgebouwd op de historische Hauptmarkt, voor de imposante Dom en telt zo’n 95 kraampjes. Bij een online verkiezing afgelopen jaar werd Trier gekozen als de beste kerstmarkt van Duitsland om te bezoeken. Trier behaalde 7e positie, achter onder meer Boedapest, Basel en Wenen. Op de kerstmarkt kun je de kerstman en zijn helpers ontmoeten, maar ook de enige Glühweinkoningin van Duitsland. Trier bevindt zich in de Moezel en deze streek staat natuurlijk bekend om wijn, dus ook de Glühwein smaakt hier zeer lekker!

Wanneer is de kerstmarkt geopend?
De kerstmarkt van Trier is geopend van 24 november 2023 tot 22 december 2023.

Hoe kom je er?
Vanuit Utrecht is het met de auto ongeveer 4 uur rijden naar Trier. Als alternatief kun je met de Flixbus naar Trier afreizen.

Waar overnachten?
Ante Porta Das Stadthotel. Of zoek naar andere hotels in Trier.

De kerstmarkt van Trier werd afgelopen jaar als beste kerstmarkt van Duitsland uitgeroepen bij een online verkiezing

Kerstmarkt van Erfurt

Sfeervol en gezellig. Zo kun je de kerstmarkt van Erfurt het beste omschrijven. Erfurt telt meerdere kerstmarkten, maar de grootste en mooiste vindt je op de Domplatz. Met de imposante Dom van Erfurt en de Severikirche op de achtergrond heb je hier een prachtig decor voor een sfeervolle kerstmarkt. Op de markt staan zo’n 200 kraampjes waar allerlei leuke spullen en natuurlijk veel lekker wordt verkocht. Midden op het plein staat een 25 meter hoge kerstboom die ‘s avonds wordt verlicht en een enorme Weihnachtspyramide met levensgrote figuren. Voor kinderen is er een sprookjesbos opgebouwd met huisjes waar allerlei sprookjesfiguren staan. Vanuit het reuzenrad op het plein kun je mooi op de kerstmarkt neerkijken. Niet alleen de kerstmarkt is leuk, maar ook de stad zelf is echt de moeite waard om te bezoeken.

Wanneer is de kerstmarkt geopend?
De kerstmarkt van Erfurt is geopend van 28 november 2023 tot 22 december 2023.

Hoe kom je er?
Vanuit Utrecht is het met de auto ongeveer 6 uur rijden naar Erfurt. Je kunt er ook voor kiezen om de Flixbus naar Erfurt te nemen.

Waar overnachten?
Hotel Carat. Of zoek naar andere hotels in Erfurt.

Kerstmarkt van Erfurt
De sfeervolle kerstmarkt van Erfurt met de Dom als achtergrond

Kerstmarkt van Dresden

Dresden is een prachtige stad en een ideale bestemming voor een stedentrip. De historische binnenstad van Dresden staat vol prachtige gebouwen en monumenten. En tijdens de winterperiode worden tussen deze historische gebouwen maar liefst negen kerstmarkten opgebouwd. De grootste en meest bekende is de Striezelmarkt. Deze kerstmarkt werd al in 1434 voor het eerst gehouden en daarmee is het één van de oudste kerstmarkten van Duitsland. De Striezelmarkt wordt opgebouwd op de Altmarkt. Midden op het plein wordt een enorme Stufenpyramide opgebouwd en vind je tientallen kraampjes waar leuke spullen en allerlei lekkernijen worden verkocht. Tijdens een bezoek aan de kerstmarkt van Dresden moet je natuurlijk de Dresdner Christstollen proeven. Dit is dé lekkernij van de stad tijdens de winterperiode.

In 2022 bracht ik zelf een bezoek aan de kerstmarkten van Dresden!

Wanneer is de kerstmarkt geopend?
De kerstmarkt van Dresden is geopend van 29 november 2023 tot 24 december 2022.

Hoe kom je er?
Vanuit Utrecht is het met de auto ongeveer 7,5 uur rijden naar Dresden. Je kunt Dresden ook met de nachttrein of Flixbus bereiken, maar je kunt ook het vliegtuig nemen. Kijk hier voor de goedkoopste vliegtickets.

Waar overnachten?
IntercityHotel Dresden. Of zoek naar andere hotels in Dresden.

Dresdner Striezelmarkt - Dresden Marketing GmbH / ddpix.de
De Dresdner Striezelmarkt - © Dresden Marketing GmbH / ddpix.de

Kerstmarkt van Berlijn

Berlijn is altijd een goed idee voor een stedentrip. En tijdens de wintermaanden kun je een bezoek aan de hoofdstad van Duitsland prima combineren met enkele kerstmarkten. Verspreid over de stad zijn er meerdere kerstmarkten te vinden. 26 in totaal mar liefst! De grootste kerstmarkten vind je op de Gendarmenmarkt, in het Schloss Charlottenburg en bij de Gedächtniskicrhe. Ook populaire plekken zoals Alexanderplatz en Potsdamer Platz hebben natuurlijk een kerstmarkt. Verder zijn er allerlei kleinere kerstmarkten in kerken, galerijen, oude fabrieken en winkelstraten. Meestal zijn de kleinere kerstmarkten alleen geopend in het weekend. Eigenlijk is het onmogelijk om ze allemaal te ontdekken in één dag.

Wanneer is de kerstmarkt geopend?
De kerstmarkt van Berlijn is geopend van 27 november 2023 tot 31 december 2023.

Hoe kom je er?
Vanuit Utrecht is het met de auto ongeveer 7 uur en een kwartier rijden naar Berlijn. Neem de trein naar Berlijn, pak de Flixbus of neem het vliegtuig. Kijk hier voor de goedkoopste vliegtickets.

Waar overnachten?
Zoek een hotel dicht bij een Metro station, zoals June Six Hotel Berlin City West of Motel One Berlin-Alexanderplatz. Of zoek naar andere hotels in Berlijn.

De leukste kerstmarkten van Duitsland - kerstmarkt van Berlijn
De kerstmarkt op de Gendarmenmarkt in Berlijn - bron: Birk Enwald via Unsplash

Kerstmarkt van Wernigerode

De Harz staat bekend om de vele steden met de typische vakwerkhuizen, waaronder Wernigerode. Jaarlijks wordt hier één van de mooiste kerstmarkten in de Harz opgebouwd. De kerstmarkt van Wernigerode vindt plaats op de Markplatz en Nicolaiplatz. Op het plein worden allerlei typische lekkernijen uit de Harz verkocht, met het prachtige historische stadhuis op de achtergrond. Met de slogan ‘Colourful City in the Harz Mountains’ kun je wellicht al raden dat er een sprookjesachtige sfeer wordt gecreëerd.

Wanneer is de kerstmarkt geopend?
De kerstmarkt van Wernigerode is geopend van 24 november 2023 tot 22 december 2023.

Hoe kom je er?
Vanuit Utrecht is het met de auto ongeveer 5,5 uur rijden naar Wernigerode.

Waar overnachten?
Hotel Erbprinzenpalais. Of zoek naar andere hotels in Wernigerode.

Kerstmarkt van Rothenburg ob der Tauber

Ook Rothenburg ob der Tauber is een prachtig stadje met veel oude vakwerkhuizen. Hier leeft kerstmis eigenlijk het gehele jaar door, want hier is het hoofdkantoor Käthe Wohlfahrt gevestigd. Dit bedrijf verkoopt kerstversieringen en kerstartikelen. Het gehele jaar hier de twee winkels van Käthe Wohlfahrt bezoeken, dat is uniek in Duitsland. En dat is nog niet alles, want er is zelfs een kerstmuseum. Het is dus niet gek dat de kerstmarkt tijdens de maanden november en december dan ook uiterst sfeervol is.  Tijdens deze periode wordt de Altstadt weer in lichtjes gehuld en staan er weel kraampjes met al die leuke kerstdecoraties en lekkernijen. De Reitlersmarkt vindt traditioneel plaats tussen de Markplatz, Grüner Markt en Kirchplatz. Ook bij de Lichthof bij het stadhuis is een kerstmarkt te vinden.

Wanneer is de kerstmarkt geopend?
De kerstmarkt van Rothenburg ob der Tauber is geopend van 1 december 2023 tot 23 december 2023.

Hoe kom je er?
Vanuit Utrecht is het met de auto ongeveer 6 uur en een kwartier rijden naar Rothenburg ob der Tauber.

Waar overnachten?
Burghotel. Of zoek naar andere hotels in Rothenurg ob der Tauber.

Plan je reis naar Duitsland

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!