Bosnië & Herzegovina - Sarajevo
Sarajevo Bosnië & Herzegovina

Reistips voor Sarajevo

Sarajevo is de hoofdstad van Bosnië & Herzegovina. Deze kosmopolitische stad is weer helemaal herboren. Tijdens de Joegoslavische oorlog in de jaren ’90 is er hevig gevochten in deze stad. Vanuit de steile heuvels rondom de stad werd Sarajevo compleet omsingeld en konden de inwoners geen kant uit. Door deze ligging was de stad kwetsbaar. De belegering duurde 3 jaar en 9 maanden. Gedurende deze periode kwamen 8000 soldaten en 12.000 burgers om te leven en de stad lag volledig in puin. De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan het herstel van de stad. Wie niet beter zou weten, zou haast denken dat hier nooit zo’n heftige oorlog heeft gewoed.

Veel locaties in de stad herinneren aan de oorlog. In veel gevels van gebouwen kun je nog de kogelgaten zien. Op straat zie je vele ‘Rozen van Sarajevo’, de kunstwerken van de dodelijke mortieraanslagen. Er zijn verschillende musea waar je meer te weten kunt komen over de Joegoslavische oorlog. In en rondom de stad vind je meerdere begraafplaatsen met talloze witte gedenkstenen en buiten de stad kun je de Tunnel of Hope bezoeken. Deze tunnel speelde een belangrijke rol in de overleving van de stad tijdens de oorlog. Via deze tunnel werden medicijnen en wapens de stad binnen ‘gesmokkeld’. Een klein deel van de tunnel kan bezocht worden.

Sowieso is Sarajevo een stad met een rijke geschiedenis. Prins Franz Ferdinand werd op de Latin Bridge vermoord. Zijn dood betekende het begin van de Eerste Wereldoorlog. Een klein herdenkingsplaat is de enige herinnering aan deze gebeurtenis. In 1984 vonden de Olympische Winterspelen plaats in Sarajevo. De voorzieningen die destijds werden gebouwd worden niet meer gebruikt. Met een kabelbaan kun je de heuvels in waar je de overwoekerde bobsleebaan kunt bewonderen.

Sarajevo heeft een mix van Europese en oosterse culturen welke hand in hand gaan. De stad heeft een rijke Ottomaanse geschiedenis en veel invloeden zijn vandaag de dag nog altijd goed zichtbaar. In sommige wijken waan je je in Turkije, in andere wijken weer in een stad als Wenen. Deze diversiteit en de heftige geschiedenis maakt Sarajevo wat mij betreft tot een interessante bestemming. Je kunt er shoppen, heerlijk eten en een mooie stadswandeling maken.

Boek een hotel in Sarajevo

Booking.com

Boek vooraf een activiteit