Freiberg - Duitsland
Freiberg Duitsland

Reistips voor Freiberg

De stad Freiberg ligt in het Erzgebirge, ten zuidwesten van Dresden. De stad wordt ook wel de ‘zilverstad’ genoemd vanwege de zilvermijnen en de eerste Hogescholen voor de Mijnbouw ter wereld. Dankzij de ontdekking van zilvererts kende de stad een enorme ontwikkeling en behoorde het lange tijd tot de rijkste steden van Saksen.

Nadat men rondom 1162 en 1170 zilvererts had gevonden ontstond de stad Freiberg en werd binnen de kortste keren de grootste stad van het Markgraafschap Meissen. De ontdekking van het zilvererts speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Freiberg. Met de financiële steun van Saksen werden hier ook de munten geslagen. Freiberg groeide en werd steeds rijker. Om de waarde van de stad te beschermen werd een stadsmuur rondom te stad gebouwd. Delen van de stadsmuur, een gereconstrueerde stadspoort en enkele torens zijn nog altijd bewaard gebleven. In 1765 werd de Hogeschool voor de Mijnbouw opgericht. Dit was de eerste technische hogeschool van Duitsland.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog leed Freiberg nauwelijks schade. Hierdoor heeft de stad het historische centrum weten te behouden en zijn er nog steeds talrijke bezienswaardigheden te zien. Hieronder vallen onder andere vele historische gebouwen, waaronder de Dom St. Marien. In de vele kerken die Freiberg rijk is, zijn orgels te zien van de beroemde orgelbouwer Gottfried Silbermann.

Ook de mijntradities worden nog in ere gehouden. Mijnen kunnen nog bezocht worden. In het Stadt- und Bergbaumuseum kun je meer te weten komen over de geschiedenis van de mijnbouw en er zijn collecties van mineralen te zien in het Terra Mineralia.

Freiberg is dan wel geen grote stad als Dresden of Berlijn, waar enorm veel te doen is en waar veel te zien is, maar toch herbergt de stad een lange geschiedenis en is veel van het late-Middeleeuwen bewaard gebleven. De bezienswaardigheden zijn prima ter voet te bezoeken. De meeste en belangrijkste bezienswaardigheden zijn met name in het historische centrum rondom de Obermarkt en Untermarkt te vinden. Het is niet verwonderend dat de stad een aanvraag heeft gedaan bij de UNESCO om het historische centrum op de Werelderfgoedlijst te plaatsen.

Verhalen over Freiberg

Ertsgebergte, Duitsland - Schneeberger Weihnachtsmarkt

Kerst in het Ertsgebergte

Glück Auf! Zo begroeten de mensen elkaar in het Ertsgebergte in Duitsland. Deze begroeting kent zijn oorsprong tegen het einde van de 16e eeuw. Mijnwerkers begroetten elkaar met ‘Glück Auf’ en...

Görlitz, Duitsland - Rathaus

De mooiste steden in Saksen

Mijn favoriete deelstaat in Duitsland is Saksen. Een deelstaat met een rijke cultuur, bruisende steden en historische stadjes. Dresden en Leipzig zijn steden die bij de meesten wel bekend zullen...

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Freiberg

Booking.com