Gori Georgië

Reistips voor Gori

De stad Gori is bekend omdat dit de geboorteplaats is van de Sovjet-dictator Joseph Stalin en alles draait hier eigenlijk maar op één man. Tijdens zijn heerschappij werd het centrum van de stad herbouwd naar zijn neoklassieke smaak en werd het Jozef Stalin Museum gebouwd pal naast zijn geboortehuis.

Het Jozef Stalin Museum is de bekendste attractie van de stad. Dit museum kunnen bezoekers nog altijd bezoeken en toont een deel van het leven van Stalin. Maar natuurlijk alleen de positieve zaken. Terwijl in de rest van de Sovjet-Unie alle beelden van Stalin werden neergehaald, bleven de meeste in Georgië overeind staan. Tot aan 2010 stond op het centrale plein een 4 meter hoog beeld van Stalin. Men probeerde in 1989 het beeld te verplaatsen, maar een mensenmassa weerhield de verplaatsing van het beeld. Later werd het beeld alsnog verwijdert en verplaatst naar het Jozef Stalin Museum. Het centrale plein kwam in 2008 ook in het nieuws. Op 12 augustus 2008 kwam RTL cameraman Stan Storimans hier om het leven tijdens een verslaglegging van het conflict tussen Georgië, Rusland en Zuid-Ossetië. Gori heeft gedurende deze oorlog flink geleden. Rondom het plein zie je nog diverse kogelgaten in de gevels van de gebouwen.

De letterlijke vertaling van het woord Gori is heuvel. Het kan een verwijzing zijn naar het fort dat op de heuvel gebouwd werd tussen de zesde en zevende eeuw. Gori was een belangrijke stad vanwege de strategische ligging. In de geschiedenis is Gori verschillende keren bezet geweest, waaronder door de Russische troepen in 2008. De buitenmuren van het fort zijn nog altijd zichtbaar, maar verder is het fort grotendeels verwoest.

Niet ver van Gori ligt de oudste stad van Georgië: Uplistsikhe. Veel mensen kiezen er voor om vanuit de stad een dag te spenderen in deze antieke rotsstad.

Verhalen over Gori

Plan je reis naar Georgië

Boek een hotel in Gori

Booking.com

Boek vooraf een activiteit