Opatija, Kroatië - Lungomare
Opatija Kroatië

Reistips voor Opatija

De Parel aan de Adriatische Zee. Het Wenen aan Zee. Of het Nice van Kroatië. Het zijn fraaie bijnamen voor de kustplaats Opatija. Deze stad in de Kvarner Baai werd een populaire vakantiebestemming voor de elite, waaronder Koninklijke families. Nog altijd heeft Opatija die elegante sfeer weten te behouden. In de stad zijn er veel mooie gebouwen te zien. Ook in de omgeving is er voldoende te zien en te doen.

Geschiedenis

Opatija was altijd een kleine nederzetting. Toen de Romeinen het gebied veroverden werden er een aantal grote huizen gebouwd voor de Patriciërs en in de middeleeuwen werd er een groot abdij gebouwd. Maar Opatija was verder geen belangrijke stad. Dit veranderde toen een rijke koopman in 1844 Villa Angiolina oprichtte. Door de aanleg van een spoorlijn werd de stad beter bereikbaar voor toerisme. Vooral de rijkere toeristen raakten onder de indruk van de stad. Er werden mooie villa’s, hotels en parken aangelegd om nog meer toerisme te stimuleren. De stad werd een populaire bestemming voor de rijkere mensen. Onder meer de Oostenrijkse koninklijke familie kwam regelmatig hierheen. In 1920 werd de stad onderdeel van Italië. Vanwege het fascisme moesten de inwoners Italiaans spreken. Na de Tweede Wereldoorlog werd de stad onderdeel van Joegoslavië. Veel Italiaans sprekende inwoners verhuisden naar Italië. Deze periode deed de stad niet bepaald goed.

Hoogtepunten van Opatija

Toch is Opatija nog altijd een populaire bestemming. Het is geen stad zoals Dubrovnik of Split, maar heeft zeker zijn bezienswaardigheden. Met name de talloze oude villa’s zijn prachtig om te zien. Ze stralen de grandeur van het Oostenrijks-Hongaarse rijk uit. Er zijn kleurrijke parken in de stad waar je even in alle rust kunt wandelen. Opatija is vooral bekend om de Lungomare, de langste promenade van Kroatië. Wanneer je over deze 12 kilometer lange promenade wandelt, passeer je de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, waaronder de Wall of Fame en Villa Angiolina. Het symbool van de stad is het beeld van het Meisje met de Zeemeeuw. Daarnaast is in de omgeving ook voldoende te doen. Ontdek bijvoorbeeld het vissersdorpje Volosko of  duik de natuur in bij het Učka Natuurpark.

Verhalen over Opatija

Overnachten in Opatija

Er is een ruim aanbod aan accommodaties in Opatija. Veel luxe villa’s zijn omgetoverd tot vier en vijf sterren hotels. Tijdens mijn twee bezoekjes aan Opatija heb ik overnacht in Hotel Ambasador en Hotel Istra. Niet de goedkoopste opties, maar wel hele fijne hotels met alle voorzieningen.

Bekijk meer hotels
Booking.com

Plan je reis naar Opatija

Boek vooraf een activiteit