Opatija, Kroatië - Lungomare
Kroatië

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Opatija, populaire kustplaats van Kroatië

Opatija is een kustplaats aan de Kvarner Baai, niet ver van Rijeka. De stad ligt tussen de groene bergen van de Ucka en het heldere water van de Adriatische Zee. Één van de belangrijkste gebouwen van Opatija is de benedictijnenabdij die gewijd is aan Sint Jacob. In het Kroatisch betekent Opatija namelijk ‘abdij’. Rondom deze abdij ontwikkelde zich een klein gehucht dat later uitgroeide tot een populaire vakantiebestemming van de elite. Toen Villa Angiolina werd gebouwd en veel prominenten onder de indruk raakten van Opatija, werden er meer luxe villa’s gebouwd. Ondanks dat de Joegoslavische periode de stad weinig goed heeft gedaan, heeft Opatija nog steeds die elegante sfeer weten te behouden. Dat blijkt ook wel uit de liefkozende bijnamen zoals ‘Wenen aan Zee’, ‘Nice van Kroatië’, ‘de Parel aan de Adriatische Zee’ en ‘de Oude Dame’. Opatija is een fijne stad om te ontdekken tijdens een korte stedentrip of een roadtrip door de Kvarner Baai.

Opatija, Kroatië - Sint Jacobskerk
Rondom de St. Jacobskerk is Opatija ontstaan

Wat te doen in Opatija?

Wie een bezoek brengt aan Opatija zal talloze prachtige gebouwen zien in verschillende stijlen. Daarnaast vind je in de stad enkele kleurrijke parken en als je het achterland bezoekt, kun je ook nog eens genieten van de rustige natuur. Hieronder lees je mijn tips wat je kunt doen tijdens een bezoek aan Opatija.

Opatija, Kroatië - Lungomare
Opatija, Kroatië - Lungomare
Opatija, Kroatië - Lungomare
De 12 kilometer lange promenade Lungomare

Lungomare, wandel over de lange promenade

Opatija staat vooral bekend om de langste promenade van Kroatië. De promenade wordt Lungomare genoemd. Officieel heet de promenade Franz Josef Promenade, vernoemd naar de Oostenrijks-Hongaarse keizer Franz Joseph I. De promenade werd aan het einde van de 19e eeuw aangelegd om het toerisme te bevorderen. Deze loopt van Volosko tot aan Lovran en is in totaal 12 kilometer lang. Een wandeling over de Lungomare is een mooie kennismaking met de stad. Onderweg passeer je de belangrijkste bezienswaardigheden van Opatija, waaronder hotels, villa’s, monumenten van historische personen en verschillende parken. Bomen zorgen voor voldoende schaduw, dus ook op warme dagen is het een idee om over deze promenade te wandelen.

Opatija, Kroatië - Centrum van Opatija
Opatija, Kroatië - Centrum van Opatija
Opatija, Kroatië - Centrum van Opatija
Opatija, Kroatië - Grand Hotel Palace
Opatija, Kroatië - Centrum van Opatija
Prachtige villa's tonen de welvaart van het Oostenrijks-Hongaarse rijk

Het historische centrum van Opatija

In het historische centrum van Opatija kun je de grandeur van het Oostenrijks-Hongaarse rijk nog goed terug zien. Niet voor niets wordt Opatija ook wel vaak het ‘Wenen aan Zee’ genoemd. Prachtige herenhuizen en villa’s geschilderd in pastelkleuren, domineren het straatbeeld. Je kunt je voorstellen waarom de elite hier vroeger naartoe ging. In het levendige centrum is een ruim aanbod aan luxe hotels en vind je voldoende restaurants, cafés, ijssalons en winkeltjes waar je souvenirs kunt kopen. Breng ook een bezoek aan de overdekte markthal. Toen het toerisme aan het einde van de 19e eeuw toenam, kwam er steeds meer vraag naar vers voedsel. De bouw van een markthal werd een noodzaak. Sinds de opening in 1898 is er nauwelijks iets veranderd aan de huidige markthal, alleen een vishal werd enkele jaren later toegevoegd. Opatija’s markthal is een populaire ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking die hier hun groente, fruit, verse vis en andere lokale producten.

Opatija, Kroatië - Angiolina Park
Opatija, Kroatië - Wall of Fame in Angiolina Park
Angiolina Park met de Wall of Fame
Opatija, Kroatië - Park Svetog Jakova
St. James Park

Angiolina Park en Villa Angiolina

In het Angiolina Park vind je één van de eerste villa’s van Opatija. De Italiaan Iginio Scarpa liet in 1844 een zomerverblijf bouwen voor zijn echtgenote Angiolina. Zij nodigde rijke vrienden uit die onder de indruk raakten van de schoonheid van Opatija. Onder meer Franz Josef I van Oostenrijk-Hongarije, keizerin Maria Anna en Ban Josp Jelacic brachten een bezoek aan Opatija. Zo werden er steeds meer luxe villa’s gebouwd. Villa Angiolina is een prachtig gebouw met klassieke architectuur. Ooit was dit een zomerresidentie, tegenwoordig is er een museum in gevestigd. In het museum kun je meer te weten komen over de geschiedenis van de stad. Je ziet hier onder meer voorwerpen en foto’s uit de periode toen de Europese elite naar Opatija kwam. De villa is gelegen aan de botanische tuin van Angliolina Park. Een heerlijke plek om even rustig te wandelen in een groene oase. Hier vind je meer dan 150 verschillende bomen, planten en struiken. In het park vind je ook de Wall of Fame, met afbeeldingen van beroemde personen die ooit een bezoek hebben gebracht aan Opatija. Onder meer Franz Joseph I, Albert Einstein en Robert de Niro kunnen zeggen dat ze de stad ooit eens hebben bezocht.

Naast het Angiolina Park kun je ook St. James Park, Margarita Park en de Amerikaanse tuinen bezichtingen.

Opatija, Kvarner Baai - Kroatië
Dit standbeeld is uitgegroeid tot het symbool van Opatija

Meisje met de Zeemeeuw, het iconische standbeeld van Opatija

Het symbool van Opatija is het Meisje met de Zeemeeuw. Oorspronkelijk stond hier het beeld van Madonna del Mare ter nagedachtenis aan graaf Arhur Kesselstadt en zijn vrouw. Op de plek waar het standbeeld staat, overleden zij door een heftige storm. De familie van de graaf was zo verdrietig dat ze een beeld van Madonna plaatsten op de rotsen van de zee om hun zoon te eren. Door heftige weersomstandigheden raakte het beeld zwaar beschadigd. Het beeld werd verwijderd en gerestaureerd. Een ander meisje nam de plek van de Madonna in. Een jong meisje met haar arm uitgestrekt naar een zeemeeuw staat symbool voor het leven aan de Adriatische Zee. Ze is een icoon geworden van de stad. Iedereen die Opatija bezoekt, zal een foto maken van dit beeld. Het beeld van Madonna is overigens tegenwoordig te zien naast de Sint-Jacobskerk.

Opatija, Kroatië - Walk of Fame
Opatija, Kroatië - Walk of Fame
De Walk of Fame

Walk of Fame

Net als de Walk of Fame in Los Angeles, heeft Kroatië ook een eigen Walk of Fame. Deze is te vinden aan de boulevard van Opatija en staat ook bekend als de ‘Promenade of the stars’. Net zoals in Los Angeles zijn er marmeren sterren te vinden met een aantal beroemde namen uit de Kroatische en Europese geschiedenis. Onder meer de namen van sporters, dichters, schrijvers, wetenschappers, componisten en acteurs zijn hier met naam en handtekening terug te vinden. Het initiatief voor de Walk of Fame is in 2005 gestart door het PR-bureau Apriori komunikacije. Ieder jaar worden er acht nieuwe sterren geplaatst en de Kroaten kunnen stemmen welke personen een ster verdienen. Nu moet ik eerlijk bekennen dat de namen van de mensen mij vrij weinig zeggen. Het zijn vooral personen die buiten Kroatië een stuk minder bekend zijn.

Carmen Sylva bospromenade

Zin om iets actiefs te doen in Opatija? Zoek de natuur op en ontdek het achterland van Opatija. Maak bijvoorbeeld een wandeling over de Carmen Sylva bospromenade. Laat het levendige centrum achter je en zoek de rust op in de natuur met verfrissende lucht. Via smalle paden wandel je door de bossen naar een prachtig uitzichtpunt op de rots van koningin Elisabeth. De lokale bevolking noemt de rots Mala Fortica. Vanaf de rots heb je een mooi uitzicht over Opatija. Het pad is vernoemd naar de vrouw van Koning Carol I van Roemenië. Tijdens een rit te paard ontdekte hij dit pad. Hij schonk vervolgens geld om er een wandelpad aan te leggen. Het wandelpad is zo’n 5 kilometer lang.

De stranden van Opatija

Bij een populaire kustplaats horen natuurlijk ook stranden waar je als bezoeker even heerlijk kunt relaxen op warme dagen. Langs de Lungomare vind je talloze stranden die goed onderhouden zijn. Het populairste is het Slatina strand midden in het historische centrum van Opatija, bekroond met een blauwe vlag. Ook in de vele baaien kun je een duik nemen in het heldere water. Vaak zijn deze plekken in de zomer een stuk minder druk.

Opatija, Kroatië - Fiat 500
Op pad met een Fiat 500 en de Kvarner Rivièra ontdekken?

Huur een Fiat 500

In Opatija is het zien en gezien worden. Wanneer je door het centrum wandelt zul je flink wat dure auto’s voorbij zien rijden. Persoonlijk vind ik de moderne sportauto’s een stuk minder interessant. Doe mij maar een mooie oldtimer met karakter, zoals een Fiat 500. En hoe leuk is het dat je in Opatija een Fiat 500 voor een dag kunt huren? Bij Vintage Experience kun je deze schattige Italiaanse auto een dag huren en de Kvarner Rivièra ontdekken. Neem deel aan een georganiseerde tour, of ontdek op eigen houtje de kustlijn van de Kvarner Baai. Dat kan ook met een picnic tussendoor.

Kerst in Kroatië - Opatija
Opatija, Kroatië - Kerstmarkt van Opatija
Opatija, Kroatië - Kerstmarkt van Opatija
Kerst in Opatija

Kerstmarkt van Opatija

Wanneer ik aan kerstmarkten denk, gaan mijn eerste gedachten altijd uit naar Duitsland. Toch kunnen de Kroaten er ook wat van. Tijdens de kerstperiode ontdekte ik onder meer de kerstmarkt van Zagreb, bezocht ik Salajland met de duizenden kerstlichtjes en proefde ik ook van de kerstsfeer in Opatija. De stad pakt gigantisch uit tijdens de kerstperiode. Overal waar je kijkt zie je prachtige kerstversieringen, bomen worden verlicht met duizenden lampjes, er zijn kraampjes waar je lekkernijen kunt bestellen en er is een schaatsbaan. Jammer genoeg kwam het met bakken uit de lucht toen ik de kerstmarkt van Opatija bezocht. Hierdoor waren er minder mensen onderweg en miste ik die gezellige sfeer een beetje. Desondanks heb ik wel kunnen genieten van de prachtige aankleding van de stad. Een bezoek aan Opatija in de wintermaanden is dus zeker een aanrader. Hopelijk zonder regen.

Omgeving van Opatija

Ucka Natuurpark, Kvarner Baai - Kroatië
Het prachtige landschap van het Učka Natuurpark

Učka Natuurpark

Op slechts een half uur rijden van het centrum van Opatija, waan je je al in een totaal andere omgeving. Het berggebied Učka Natuurpark is een aanrader voor iedere liefhebber van natuur. Je kunt het natuurgebied te voet, met de fiets of met de auto bezoeken. Wandel bijvoorbeeld naar de Vojak, met 1400 meter de hoogste bergtop van Učka. Vanuit Ičići loopt een wandelpad naar de top, maar deze is redelijk pittig. De route is 22 kilometer lang en je moet ruim 1350 hoogtemeters overbruggen. Gelukkig zijn er ook nog andere startlocaties om de top te bereiken. Dat kan bij Poklon of het Učka Visitor Center. Als je meer wil weten over de flora en fauna van het natuurpark, is een bezoek aan het bezoekerscentrum een absolute aanrader. Verder zijn er educatieve wandelroutes, kun je naar de Vela Draga kloof en naar de waterval bij Lovranska Draga. Als je even genoeg hebt van de stad, is dit een mooie bestemming om te genieten van de natuur.

Opatija, Kroatië - Volosko
De oude haven van Volosko

Volosko

Ten oosten van Opatija ligt het kleine vissersdorpje Volosko. Het historische deel van dit kleine stadje is met de smalle straatjes een uiterst fotogeniek plaatsje. Veel kunstenaars hebben zich hier laten inspireren en daardoor vind je hier ook kleine kunstgalerieën en ateliers. Maar Volosko staat ook bekend vanwege de verfijnde gastronomie waar de lokale bevolking erg trots op is. Proef de lokale keuken bijvoorbeeld bij Trattoria Mandrac, bij de oude haven van Volosko. Je moet overigens wel een liefhebber zijn van visgerechten, want hier wordt voornamelijk verse vis gegeten. En daar kan een goed glas wijn natuurlijk niet bij ontbreken.

Opatija, Kroatië - Kvarner Hotel
Opatija, Kroatië - Hotel Ambasador
Kvarner Hotel, het oudste hotel van Opatija en de kamers van Hotel Ambasador

Overnachten in Opatija

Er is een ruim aanbod aan accommodaties in Opatija. Veel luxe villa’s zijn omgetoverd tot vier en vijf sterren hotels. Tijdens mijn twee bezoekjes aan Opatija heb ik overnacht in Hotel Ambasador en Hotel Istra. Niet de goedkoopste opties, maar wel hele fijne hotels met alle voorzieningen.

Bekijk meer hotels
Booking.com

Op zoek naar een leuke plek om te dineren? Breng een bezoek aan Bistro Yacht Club. Dit restaurant richt zich vooral op zeevruchten, pasta en vlees. Voor een goede koffie met een lekker stuk taart moet je zeker eens naar Kavana Strauss.

Plan je reis naar Opatija

Disclaimer: Mijn bezoek aan Opatija is tot stand gekomen in samenwerking met Croatia tourism. Alles wat je in dit artikel leest is mijn persoonlijke mening/ervaring.

Meer informatie

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.