Kroatië
Reistips

Tips voor eiland Lošinj in Kroatië

Kroatië is een van de mooiste vakantiebestemmingen van Europa. Het vasteland heeft veel moois te bieden, maar daarnaast zijn er meer dan duizend eilanden. Dit maakt Kroatië een ideale bestemming om te eilandhoppen. De eilanden zijn goed bereikbaar met de ferry en een aantal eilanden zijn verbonden met een brug aan het vasteland. Eilandhoppen is dus heel eenvoudig. Ik maakte een korte roadtrip door de Kvarner Baai en ontdekte een aantal populaire eilanden. Naast Krk, Rab en Cres bezocht ik ook Lošinj. In dit artikel deel ik mijn tips voor het eiland Lošinj.

Eiland Lošinj

Lošinj is een smal eiland in de Kvarner Baai. Ooit vormden Lošinj en Cres een gezamenlijk eiland, maar de Romeinen groeven een kanaal waardoor het twee losse eilanden werden. Zo kreeg de scheepvaart een betere doorgang. Onder Venetiaans bewind heeft Lošinj zich ontwikkeld tot een belangrijk handelscentrum voor zeevaart en scheepsbouw. Vooral in de 18e eeuw maakte het eiland een sterke ontwikkeling door. Rond de 19e eeuw kwam het toerisme op gang en werd het langzaam een populaire badplaats. De oostkust is redelijk laag met kleine inhammen en eilandjes, terwijl het noorden bergachtig is en bedekt is met groene vegetatie. Het toeristische gedeelte ligt in het zuiden, bij Mali Lošinj. Met ruim 200 zonnige dagen per jaar ben je vrijwel altijd zeker van een aangenaam klimaat. De helderblauwe zee, prachtige baaien, leuke kleine steden en de natuur zullen iedereen aanspreken. Je kunt er prima wandelen, mountainbiken, surfen of duiken. Er groeien meer dan 1000 verschillende plantensoorten, waarvan er een flink aantal geneeskrachtig zijn. Niet voor niets staat Lošinj bekend als het eiland van vitaliteit.

Mali Lošinj
Het helderblauwe water langs de kustlijn

Wat te doen op het eiland Lošinj?

Lošinj mag dan wel geen groot eiland zijn, er is genoeg te zien en te doen. Hieronder vind je enkele tips wat je kunt doen op het eiland Lošinj.

Slenter door Mali Lošinj

Het hart van het eiland is Mali Lošinj, de grootste stad van het eiland. De naam zorgt echter voor enige verwarring. Mali betekent klein, terwijl Veli groot betekent. Veli Lošinj, een andere plaats op het eiland, is namelijk zes maal kleiner dan Mali Lošinj. Vroeger was Veli Lošinj de grootste stad van het eiland. Dankzij de ligging aan zee en de scheepsbouw kon Mali Lošinj zich sterk ontwikkelen en groeide het uit tot de grootste stad van het eiland. Sindsdien zijn de namen van beide steden niet meer veranderd. Mali Lošinj is tegenwoordig een populaire bestemming voor toeristen. De stad is gelegen in een prachtige baai en heeft een van de mooiste havens van de Adriatische Zee. Er is een lange boulevard met leuke restaurants, bars en winkels. Het is heerlijk om over de boulevard te wandelen en je te vergapen aan de gigantische boten in de haven. Vergeet niet om een bezoek te brengen aan het oude gedeelte van de stad. Wat mij betreft vind je hier juist de mooiste en meest authentieke plekken van de stad. Slenter door de smalle steegjes en ga op zoek naar de mooie fotospots van Mali Lošinj. Beklim bijvoorbeeld de Bardina Steps en breng een bezoek aan de Župna crkva (Geboortekerk van de Maagd) of de St. Maartenskerk.

De haven van Mali Lošinj
Langs de boulevard vind je leuke restaurants, cafés en winkeltjes
Bezoek zeker het oude gedeelte van de stad
Geboortekerk van de Maagd

Bezoek Museum Apoxyomenos

Een absolute must-do in Mali Lošinj is een bezoek aan het Museum Apoxyomenos, hét culturele hoogtepunt van het eiland. Het museum is volledig gewijd aan één bronzen beeld. Niet zomaar een beeld, maar een meer dan 2000 jaar oud bronzen beeld van Apoxyomenos. Het beeld werd in 1997 per toeval gevonden voor de kust van Lošinj door een Belgische duiker. Hij hield de vondst twee jaar lang geheim, tot het beeld in 1999 uit het water werd gehaald. Het bleek een bijzondere vondst te zijn, want het is één van de negen beelden van deze Griekse atleet ter wereld. Zeven jaar lang werd het beeld van Apoxyomenos gerestaureerd. Nadat het beeld over de wereld reisde, staat het sinds 2016 in Mali Lošinj, de plek waar het beeld gevonden werd. Het museum is niet heel groot, maar zeer interessant. In verschillende ruimtes word je voorbereid op een ontmoeting met Apoxyomenos. Er is informatie over de vondst, wie Apoxyomenos precies was en over de andere beelden van deze atleet. In de volgende ruimte krijg je een film te zien over het restauratieproces. Daarna is het tijd om het beeld met eigen ogen te bewonderen. Via kleine raampjes kun je onderweg al een glimp opvangen van het beeld. Uiteindelijk kun je het beeld van dichtbij bewonderen.

Het bronzen beeld van de Griekse atleet Apoxyomenos

Aromatic Garden

Lošinj telt 1018 plantensoorten waarvan er 939 inheems zijn en dus alleen op het eiland groeien. Een flink aantal van deze planten vind je in de Aromatic Garden. Deze tuin werd door Sandra aangelegd en is inmiddels een van de meest geliefde hotspots van het eiland geworden. In de tuin vind je zo’n 250 verschillende plantensoorten. Vrijwel dagelijks is Sandra in haar tuin te vinden en ze geeft je graag een rondleiding door haar kleurrijke en aromatische tuin. Bij binnenkomst word je een drankje met vlierbes en munt aangeboden. In haar klein winkeltje kun je verschillende zelfgemaakte producten kopen, zoals oliën en kruiden. Het is zelfs mogelijk om te eten bij Sandra, maar hiervoor heb je een reservering nodig. Een bezoek aan de Aromic Garden is helemaal gratis.

Eigenaresse Sandra laat je graag haar aromatische tuin zien

Geniet van de zonsondergang bij Providenca

Het mooiste uitzicht op het eiland vind je vanaf de berg Umpiljak. Vanaf het uitzichtpunt Providenca heb je een geweldig panorama over Mali Lošinj en de baai. In de warmere maanden is het mogelijk om hier te dineren of een glaasje wijn te drinken. Ondertussen kun je genieten van de zonsondergang. Je kunt dit uitzichtpunt met de auto bereiken, maar je kunt ook een wandelpad volgen vanuit Mali Lošinj. Je doet er ongeveer 1,5 uur over om het uitzichtpunt te bereiken. Onderweg staan er meerdere informatieborden over de geschiedenis van de regio. En vergeet niet af en toe om te draaien voor de mooiste uitzichten. Jammer genoeg heb ik dit uitzichtpunt niet mee kunnen pakken tijdens mijn reis. Wie weet heb jij wel voldoende tijd.

Lekker eten in Mali Lošinj

Kroatië staat bekend om zijn rijke culinaire tradities die in elke regio weer anders zijn. Op veel plekken kun je heerlijk eten en dat is op het eiland Lošinj niet anders. Vooral in Mali Lošinj en Veli Lošinj vind je talloze goede restaurants waar je kunt lunchen en dineren. Baccovera is gelegen op de boulevard met uitzicht op de haven. Hier kun je heerlijk lunchen. Voor het avondeten kan ik Restaurant Za Kantuni aanraden waar traditionele gerechten worden geserveerd. Dit restaurant ligt een beetje verstopt in een steegje bij de haven, maar is daardoor een stuk rustiger dan de meer toeristische plekjes. Ben je een liefhebber van visgerechten? Ga dan naar Restaurant Baracuda. Ook voor mensen die, net als ik, niet zo van vis houden zijn er voldoende andere keuzes.

Baccovera
Avondeten bij Restaurant Za Kantuni en Restaurant Baracuda

Het pittoreske Veli Lošinj

Op slechts 4 kilometer van Mali Lošinj ligt het voormalige vissersstadje Veli Lošinj. Dit is de oudste stad van het eiland. In tegenstelling tot Mali Lošinj is het hier een stuk rustiger. Veli Lošinj staat bekend om de smalle kasseien straatjes, de mooie barokhuizen en de tuinen met exotische planten. In het centrum kun je de kleine haven bezoeken die omringd wordt door kleurrijke huizen. Het is de moeite waard om door de smalle straatjes te wandelen. Mocht je de mogelijkheid hebben, beklim de top van het Tower Museum voor het mooiste uitzicht over dit pittoreske stadje. De toren werd in de 15e eeuw gebouwd om de stad te beschermen tegen piraten. Tegenwoordig is er een museum in gevestigd, gewijd aan de maritieme geschiedenis van het eiland.

Veli Lošinj

Wandelingen op Lošinj

Lošinj heeft ruim 200 kilometer aan goed onderhouden wandelpaden. Het is mogelijk om een aantal kleine wandelroutes met elkaar te combineren door middel van knooppunten. De mooiste wandeling is de klim naar de Televrin op de Osoršćica berg. Vanuit het dorpje Nerezin klim je in zo’n 2,5 uur naar de top van de berg. Vanaf hier heb je uitzicht op de eilanden Krk, Rab en Cres. En je kunt ook de kust van Istrië zien. Helaas hadden wij zelf geen tijd om deze berg te beklimmen. Vanuit Mali Lošinj zijn wij naar Boka Falsa gewandeld. Langs de baai wandelden we de bossen van Vela Straza in om allereerst de Monet Baston te beklimmen. Deze voormalige heuvelfort was van strategisch belang vanwege het weidse uitzicht om de stad te kunnen beschermen tegen indringers. Nog altijd heb je vanaf de heuvel een geweldig uitzicht over de baai van Mali Lošinj. Hierna wandelden we verder naar Boka Falsa. Hier kun je genieten van het helderblauwe water en waan je je echt in een tropisch paradijs. Onderweg zagen we nog een slang. Wees niet bang, want er zijn op het eiland geen giftige slangen.

Via Monet Baston wandelden we naar Boka Falsa

Dolfijnen spotten

Een van de populairste activiteiten is het spotten van dolfijnen. Rondom Lošinj zwemmen zo’n 200 soorten tuimelaars. De tuimelaar is de meest herkenbare dolfijnsoort. Ze behoren tot de slimste zoogdieren ter wereld. Daarnaast zijn ze ook nog eens zeer sociaal. Ze leven in grote groepen en zorgen voor de zieke of langzamere leden van de familie. De kans is daarom groot dat je de dolfijnen kunt zien tijdens een tour en wellicht in grote groepen. Er zijn meerdere organisaties op Lošinj die een dolfijnentour aanbieden. Het is wel goed om met de juiste organisaties op pad te gaan. Blue World Institute zet zich in voor het behoud van de gehele Adriatische Zee en dus ook de dolfijnen. Ze doen onderzoek en geven voorlichting. Het is zelfs mogelijk om dolfijnen te adopteren. Bij een bezoek aan het museum in Veli Lošinj kun je alles te weten komen over de dolfijnen en andere dieren in de Adriatische Zee. Ook organiseren ze boottochten waarbij je de dieren met eigen ogen kunt zien.

De stranden van Lošinj

De kustlijn van Lošinj is ruim 112 kilometer lang. Er zijn verschillende stranden die je kunt bezoeken. Veel stranden zijn kiezelstenen. In de baai van Cikat vind je ook een zandstrand. Sommige stranden zijn alleen per boot te bereiken. Vanuit de haven van Mali Lošinj of Veli Lošinj kun je een boot huren en naar deze stranden varen.

Hoe kom je op eiland Lošinj?

Je kunt Lošinj bereiken via het eiland Cres. Vanuit het vasteland (Brestova of Valbiska) en het eiland Krk gaan er ferries naar Cres. Vanuit dit eiland is het mogelijk om de oversteek te maken naar Lošinj. Beide eilanden worden verbonden met een brug in Osor. De brug is van 9.00 tot 17.00 geopend, dus hou hier rekening mee. Om het eiland te verkennen is het handig om een auto te huren. Heb je geen (huur)auto? Dan is er nog de mogelijkheid om met de catamaran vanuit Zadar, Rijeka of Pula te reizen.

Eiland Cres, Kroatië - Brug tussen Cres en Lohinj
De ophaalbrug in Osor verbindt de eilanden Cres en Lošinj met elkaar

Overnachten op eiland Lošinj

Je vindt over het gehele eiland accommodaties, maar de meeste bevinden zich in Mali Lošinj en Veli Lošinj. Deze steden hebben ook de meeste voorzieningen zoals restaurants, cafés en winkels. Zelf hebben we overnacht bij Mare Mare Suites in Mali Lošinj. Een knusse Bed & Breakfast gelegen aan de haven. De kamers zijn ruim en hebben zeezicht. Het personeel is zeer vriendelijk en ‘s ochtends kun je genieten van een vers ontbijt. In de zomermaanden kun je gebruikmaken van een hot tub op het dak. Toch op zoek naar een andere accommodatie? Bekijk andere hotels op Lošinj.

Mare Mare Suites

Andere eilanden van de Kvarner Baai

De Kvarner Baai bestaat uit de kustlijn van het vasteland en een aantal eilanden. Ideaal om te eilandhoppen. Krk, Rab, Cres en natuurlijk Lošinj behoren tot de populairste eilanden van de Kvarner Baai. Cres is het grootste eiland, maar toch wonen er slechts 3500 inwoners. Hier kun je een aantal dorpjes ontdekken waar slechts tientallen mensen wonen. De enige grote stad is Cres Stad. Omdat er zo weinig mensen wonen, is er voldoende ruimte voor natuur. Ideaal om te wandelen of te fietsen. Krk is het meest levendige eiland van de Kvarner Baai. Het eiland wordt verbonden met het vasteland via een brug en is daardoor eenvoudig te bereiken. Op het eiland vind je mooie stranden en mooie dorpjes. Persoonlijk vond ik het eiland Rab een heel fijne bestemming. Het eiland Rab is misschien niet heel groot, er is wel voldoende te doen. Rab Stad is een mooie plaats om te bezoeken en er zijn natuurgebieden waar je kunt wandelen of fietsen.

Eiland Cres, Kroatië - Valun
Krk stad, Kvarner Baai - Kroatië
Eiland Rab, Kroatië - Geopark Rab
Breng ook een bezoek aan de andere eilanden in de Kvarner Baai

Disclaimer: Mijn bezoek aan eiland Lošinjis tot stand gekomen in samenwerking met Croatia tourism. Alles wat je in dit artikel leest is mijn persoonlijke mening/ervaring.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!