Eiland Rab, Kroatië - Kamenjak
Kroatië
Reistips

Tips voor het eiland Rab in Kroatië

Eiland Rab is één van de 1185 eilanden van Kroatië. Het eiland is dan misschien niet heel erg groot, maar voor zo’n klein eiland is er veel te zien en te doen. Tijdens mijn korte roadtrip in de Kvarner Baai bracht ik onder meer een bezoekje aan ‘The Happy Island’. In dit artikel deel ik mijn tips voor het eiland Rab.

Geschiedenis van Rab eiland

Rab heeft een rijke geschiedenis die ver teruggaat. Het eiland werd voor het eerst genoemd in het jaar 360 voor Christus. Rab maakte deel uit van Liburnië en later het Romeinse Rijk. Tijdens de Romeinse periode werd de stad Felix Arba genoemd, een combinatie van bebost of groen en het Latijnse woord gelukkig. Keizer Octavianus Augustus bouwde stadsmuren en gaf Rab de titel Municipium. Burgers van een municipum deelden alle lasten van de echte Romeinen en hadden het recht om handel te drijven. Tijdens de middeleeuwen was de stad Rab een belangrijke havenstad en een commercieel centrum van de Adriatische Zee. Van de 15e tot de 18e eeuw werd Rab geregeerd door Venetië. In de 20e eeuw woonden er veel Italiaanstalige mensen op het eiland. De inwoners hoopten dat het eiland bij het Koninkrijk Italië kon worden gevoegd, maar Italië stond het eiland in 1921 af aan Joegoslavië. Veel inwoners verlieten daarom het eiland. Er is een connectie tussen het eiland Rab en San Marino. Sint Marino woonde in Rab Stad maar moest tijdens de christenvervolging vluchten naar Rimini. Hij zou later de staat San Marino oprichten.

Eiland Rab, Kroatië - Rab Stad
Eiland Rab, Kroatië - Sint Marino
Rab heeft een rijke geschiedenis
Eiland Rab, Kroatië - Rabska Fjera
Het beeld van de Heilige Christopher

Rabska Fjera is een middeleeuws zomerfestival dat jaarlijks van 25 tot 27 juli plaatsvindt. Het festival werd voor het eerst georganiseerd in 1364 toen Rab werd bevrijd van de Venetianen. Volgens de legende zou 'de Heilige Christopher' de stad in de 11e eeuw hebben beschermd tegen de Noormannen. Samen vormen deze gebeurtenissen de feestdagen die bekend staan als Rabska Fjera. Sinds 2002 wordt het festival jaarlijks gehouden in Rab Stad. Tijdens deze periode waan je je weer terug in de middeleeuwen. De lokale bevolking brengen de oude tradities en ambachten weer tot leven.

Happy Island

De Romeinen noemden Rab eiland al ‘gelukkig Rab’. Een benaming die nog altijd wordt gebruikt, want het eiland Rab wordt ook wel The Happy Island, het eiland van geluk, genoemd. Dat is niet voor niets. Met meer dan 2600 uren zon per jaar, is dit één van de meest zonnige bestemmingen van Europa. Met de vele zandstranden nodigt dat veel vakantiegangers uit om naar het eiland af te reizen. Maar ook als je een actievere vakantie wil beleven valt er voldoende te doen

Doen op Rab eiland

Wij waren slechts 1 volle dag op het eiland. Hoewel we lang niet alle bezienswaardigheden konden bezoeken, hebben we een goede indruk gekregen van het eiland. Hieronder vind je mijn tips wat je op het eiland Rab kunt doen.

Rab Stad

Tijdens een bezoek aan Rab Eiland mag je Rab Stad natuurlijk niet overslaan. Rab Stad is de enige stad van het eiland en heeft een historische binnenstad. De oude binnenstad wordt zelfs beschouwd als één van de mooiste historische plekken van heel Kroatië, na Dubrovnik. Hier kun je de geschiedenis van het eiland het beste ervaren door tal van historische bezienswaardigheden. Zo zijn er nog allerlei sporen uit de Romeinse periode te bewonderen. Rab Stad staat vooral bekend om de vier klokkentorens die hoog boven de stad uitrijzen en de skyline van de stad vormen. De kerktoren van de Heilige Maria kerk is te beklimmen voor een fraai uitzicht. Rab Stad heeft ook veel charmante straatjes, gezellige pleinen en parken waar je heerlijk tussen het groen kunt wandelen. Maak een wandeling door het oude centrum. Tel eens het middenstuk van de hoofdstraat. Deze bestaat uit 365 stenen. Dan zijn er 12 zijstraten en nog eens de 4 torens. Volgens de legende staan de 365 stenen voor het aantal dagen in het jaar, de 12 zijstraten voor iedere maand en de 4 torens voor ieder seizoen. Bewonder de gebouwen in het centrum met wapenschilden van de vroegere families.

Vanuit het zuiden van de stad kun je de stadstoren beklimmen en heb je een uitzicht op de vier iconische torens van Rab Stad.

Eiland Rab, Kroatië - Rab Stad
Eiland Rab, Kroatië - Rab Stad
Eiland Rab, Kroatië - Rab Stad
Ontdek de historische binnenstad van Rab Stad

Proef Rabska Torta

Een lekkernij die je in Rab Stad absoluut eens moet proeven is Rabska Torta. Volgens de legende werd de cake in 1177 voor het eerst geserveerd aan Paus Alexander III. De cake viel zo goed in de smaak, dat dit de lekkernij van Rab werd. Nog altijd wordt de cake door de lokale bevolking gebakken, maar vooral voor speciale gelegenheden. Voor toeristen is het in ieder geval een uniek souvenir om mee te nemen. De cake heeft een spiraalvormige vorm en wordt gemaakt van amandelen, citroenschil, sinaasappelschil en Maraschino-likeur. Wil je zien hoe Rabska Torta gemaakt wordt? Neem een kijkje bij Kuca Rabska Torta waar de cake met de hand gemaakt wordt. Het is niet alleen leuk om te zien hoe deze cake gemaakt wordt, je krijgt wellicht ook iets te proeven. Wat mij betreft een absolute aanrader.

Eiland Rab, Kroatië - Rabska Torta
Eiland Rab, Kroatië - Rabska Torta
Eiland Rab, Kroatië - Rabska Torta
De lekkernij van het eiland: Rabska Torta

Kamenjak

Met 408 meter is de Kamenjak het hoogste punt van eiland Rab. Vanaf de top heb je een geweldig panorama over de gehele Kvarner Baai en het Velebit gebergte. Vanuit Rab gaat er een wandelroute naar de top van de Kamenjak, maar je kunt het eerste deel van de wandeling ook overslaan. Wij zijn gestart in het gehucht Pahlinci. Vanaf hier gaat het pad direct de heuvels in. Het pad is op sommige punten behoorlijk steil, waarbij je over flinke rotsen loopt. In ongeveer 45 minuten bereik je het observatiepunt Vidilica met een mooi uitzicht over onder meer Rab Stad. Voor ons was dit het eindpunt van de wandeling. Als je verder wandelt heb je nog ongeveer een uur nodig om de top te bereiken. Op de top is een restaurant te vinden waar je iets kunt eten en drinken met een mooi uitzicht. De top is overigens ook met de auto bereikbaar.

Eiland Rab, Kroatië - Kamenjak
Eiland Rab, Kroatië - Kamenjak
Maak de wandeling naar de top van de Kamenjak

Geopark Rab

De mooiste landschappen van het eiland Rab vind je in het noorden van het eiland. Niet ver van de badplaats Lopar ligt het Geopark Rab. Dit natuurgebied is een project van de stad Rab en de Universiteit van Zagreb. Het landschap bestaat uit bijzondere zand- en rotsformaties, zandstranden, mooie baaien en een unieke vegetatie. In het park zijn een flink aantal geologische vindplaatsen gevonden, waaronder een aantal fossielen. Door middel van de Epario Trail kun je deze vindplaatsen ontdekken. Op informatieborden wordt uitleg gegeven in vier verschillende talen.

Eiland Rab, Kroatië - Geopark Rab
Eiland Rab, Kroatië - Geopark Rab
Eiland Rab, Kroatië - Geopark Rab
Het bijzondere landschap van Geopark Rab nabij Lopar

Goli Otok

Tussen de eilanden Krk, Rab en het vasteland ligt het eiland Goli Otok. De benaming van dit eiland betekent letterlijk het ‘naakte eiland’ omdat er nauwelijks vegetatie groeit. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er door de Oostenrijkers een kamp opgericht voor Russische krijgsgevangenen. Na de Tweede Wereldoorlog werd er een straf- en werkkamp van gemaakt voor politieke tegenstanders. Goli Otok was strikt geheim. Patrouilleboten voeren rondom het eiland en langs de kust om ongenode mensen weg te jagen. De gevangenis was een soort Alcatraz, ontsnappen was onmogelijk. Het is dan ook niemand gelukt om van dit eiland te ontsnappen. Men schat dat er zo’n 16.000 mensen gevangen zijn geweest op het eiland, waarvan er zeker 400 het niet hebben overleefd. De gevangenis werd tot 30 december 1988 gebruikt en werd volledig verlaten in 1989. Tegenwoordig is de voormalige gevangenis een ruïne. Het is mogelijk om het eiland te bezoeken tijdens een excursie en het idee te krijgen hoe de gevangenen hier moesten (over)leven. Helaas was er voor mij niet voldoende tijd om dit eiland te bezoeken.

Eiland Rab, Kroatië - Goli Otok
Zicht op Goli Otok met de overblijfselen van de gevangenis

Rab Concentration Camp Memorial

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er door de Italianen een concentratiekamp gebouwd op het eiland. In juli 1942 werd er niet ver van het dorp Kampor een kamp opgezet. Het kamp bood plaats aan zo’n 10.000 gevangenen. Vooral Slovenen, Kroaten en Joden werden hier gevangen gehouden. De levensomstandigheden waren erg slecht. Door ziektes, een gebrek aan voedsel en de extreme weersomstandigheden overleden meer dan 4500 gevangenen. Na de val van Mussolini werd ook het kamp in september 1943 gesloten. Een aantal gevangenen werd geëvacueerd naar partizaan-gebied. Zieke en oude mensen werden alsnog naar Auschwitz gedeporteerd. In 1955 werd er een herdenkingspark opgericht op het voormalige kampterrein.

De stranden van eiland Rab

Mooie zandstranden en het helderblauwe water trekken veel vakantiegangers aan. Waar je in Kroatië vooral veel kiezelstranden vindt, heeft het eiland Rab juist veel fijne zandstranden. Het mooiste en grootste zandstrand is Rajska Plaža, ook wel Paradise Beach genoemd. Dit strand is zeer populair en uitermate geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Het water wordt hier niet snel diep en is dus ideaal voor kinderen om te spelen. Ook voor volwassenen is er voldoende te doen. Omdat het strand zo populair is, kan het zijn dat het in de zomerperiode erg druk kan worden. Gelukkig zijn er nog talloze andere stranden te vinden waar je meer rust hebt. Er zijn tientallen baaien waar je in de schaduw van de bomen op een strand kunt relaxen en waar je nauwelijks andere mensen zult zien. Rab is één van de meest zonnige plekken van Europa, ideaal dus om te relaxen op een strand.

In de zomer van 1936 zwom de Britse koning Edward III met zijn geliefde Lady Wallis Simpson naakt in de baai van Kandarola. Dankzij deze gebeurtenis staat het strand van Kandarola bekend als Engleska Plaza. En nog altijd is het een populair naaktstrand. Het is tevens het oudste naaktstrand van Kroatië en misschien wel van de wereld… In totaal zijn er 3 naaktstranden op het eiland te vinden.

Eiland Rab, Kroatië - Paradise Beach
Eiland Rab, Kroatië - Baai
Op het eiland Rab vind je vele (zand)stranden

Wandelen op eiland Rab

Een goede manier om de natuur van het eiland te ontdekken is door te wandelen. Er zijn talloze wandelpaden uitgezet op allerlei niveaus. Het meest uitdagende is de trail van Misnjak naar Lopar. Deze route is 12 kilometer en is ideaal voor škraping, het Kroatische woord voor rotswandelen. Aangezien de hoogtes op het eiland meevallen, zijn de beklimmingen redelijk eenvoudig te doen. Ontdek de diversiteit van het eiland door middel van de educatieve wandelroutes. In totaal zijn er drie routes op het eiland. De Epario Trail (10 kilometer), Capo Fronte Trail (22,5 kilometer) en de Frux Trail (6,5 kilometer). Kijk hier voor meer informatie over de educatieve wandelroutes.

Eiland Rab, Kroatië - Fruga
Eiland Rab, Kroatië - Geopark Rab
Eiland Rab, Kroatië - Kamenjak
Ontdek de diversiteit van het eiland via één van de vele wandelingen

Fietsen op eiland Rab

Hoewel het eiland Rab niet heel groot is, zijn er toch ruim 340 kilometer aan fietspaden. Fietsen is namelijk zeer populair hier en misschien wel de beste manier om het eiland te ontdekken. De meeste fietsroutes zijn alleen toegankelijk voor mountainbikes, dus houd hier rekening mee als je een fiets gaat huren. Zelf hebben we het schiereiland Kalifront met de fiets ontdekt. Dit is het meest beboste deel van het gehele eiland. Het Dundo woud is een beschermd natuurgebied met steeneikbossen. Een deel van de Premuzic-route loopt door dit gebied en is zeer geschikt om te fietsen.

Eiland Rab, Kroatië - Fietsen
Wij fietsen in het Dundo woud op het schiereiland Kalifront

Hoe kom je op eiland Rab?

Maak je een roadtrip langs de Kvarner Baai? Sla het eiland Rab zeker niet over. Vanaf het vasteland kun je in Stinica de ferry nemen naar Misnjak. De tocht duurt slechts 20 minuten. De ferry vertrekt in het hoogseizoen 23 maal per dag, in het laagseizoen 12 maal. Kom je vanaf het eiland Krk? Neem dan de ferry van Valbiska naar Lopar. Deze ferry vaart 4 maal per dag en de tocht duurt zo’n 1,5 uur. Het eiland zelf kun je het beste met de (huur)auto verkennen. Op deze manier heb je de vrijheid om alle plekken te ontdekken.

Eiland Rab, Kroatië - Ferry
De ferry van Misnjak naar het vasteland

Overnachten op eiland Rab

Er is een ruime keuze aan accommodaties op het eiland. De meeste hotels vind je in en rondom Rab Stad. Ook is het mogelijk om te kamperen of huur een vakantiehuisje bij particulieren. Zelf hebben we overnacht in Valamar Padova Hotel in Rab Stad. Dit hotel ligt op loopafstand van het oude centrum en heeft allerlei voorzieningen. Er is een buitenzwembad en op slechts 200 meter afstand is er een zandstrand. Het is mogelijk om een fiets te huren zodat je het eiland kunt verkennen. In de zomermaanden worden er allerlei excursies aangeboden en is er voldoende entertainment voor de gasten.

Bekijk meer hotels
Eiland Rab, Kroatië - Valamar Padova Hotel
Eiland Rab, Kroatië - Valamar Padova Hotel
Valamar Padova Hotel in Rab Stad

Andere eilanden van de Kvarner Baai

De Kvarner Baai bestaat uit de kustlijn van het vasteland en een aantal eilanden. Ideaal om te eilandhoppen. Krk, Cres, Lošinj en natuurlijk Rab behoren tot de populairste eilanden van de Kvarner Baai. Cres is het grootste eiland, maar toch wonen er slechts 3500 inwoners. Hier kun je een aantal dorpjes ontdekken waar slechts tientallen mensen wonen. De enige grote stad is Cres Stad. Omdat er zo weinig mensen wonen, is er voldoende ruimte voor natuur. Ideaal om te wandelen of te fietsen. In het verleden vormden Cres en Lošinj nog een gezamenlijk eiland, maar nadat de Romeinen een kanaal groeven, ontstonden er twee eilanden. Het eiland is relatief klein, maar zeer veelzijdig. Een groot deel van het eiland Lošinj bestaat uit groene vegetatie waar je kunt wandelen en fietsen. Verder zijn er enkele pittoreske dorpjes en kleine steden. Sla vooral Mali Lošinj niet over. Krk is het meest levendige eiland van de Kvarner Baai. Het eiland wordt verbonden met het vasteland via een brug en is daardoor eenvoudig te bereiken. Op het eiland vind je mooie stranden en mooie dorpjes.

Mali Losinj,, Kvarner Baai - Kroatië
Het schitterende water bij Mali Losin
Baska, Kvarner Baai - Kroatië
Zicht op Baska op het eiland Krk

Disclaimer: Mijn bezoek aan eiland Rab is tot stand gekomen in samenwerking met Croatia tourism. Alles wat je in dit artikel leest is mijn persoonlijke mening/ervaring.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie