Eiland Cres, Kroatië - Lubenice
Kroatië

Tips voor eiland Cres in Kroatië

Kroatië telt in totaal 1185 eilanden. Het is daarom een ideale bestemming om te eilandhoppen. Een aantal populaire eilanden zijn gelegen in de Kvarner Baai. Krk, Lošinj, Rab en het eiland Cres bijvoorbeeld. Tijdens mijn roadtrip door de Kvarner Baai ontdekte ik deze vier eilanden. In dit artikel deel ik mijn tips voor het eiland Cres.

Eiland Cres, Kroatië - Natuur
Kleine dorpjes, mooie natuur en prachtige stranden. Dat is het eiland Cres in een notendop.

Eiland Cres

Het eiland Cres is gelegen in de Kvarner Baai. Ooit vormden Cres en Lošinj een gezamenlijk eiland. Nadat de Romeinen een kanaal groeven, ontstonden er twee eilanden. De meningen verschillen wel eens, maar Cres wordt gezien als het grootste eiland van Kroatië. Dat zou je overigens niet zeggen als je op het eiland zelf bent. In totaal wonen er nog niet eens 3200 inwoners op het eiland. Hierdoor voelt het eiland behoorlijk rustig aan. Er is slechts één grote plaats, de overige dorpjes tellen nog niet eens 100 inwoners of zijn zelfs volledig verlaten. Vroeger leefden de inwoners van de landbouw, maar door de agrarische recessie hebben veel inwoners het eiland verlaten. Veel kleine dorpjes liggen langs de kust, een aantal in de hogere delen van het binnenland. Ze worden verbonden door één weg die midden door het eiland loopt. Omdat er zo weinig inwoners zijn, is er voldoende ruimte voor natuur. En dit maakt het eiland tot een mooie bestemming om te ontdekken. Wil je de toeristische drukte in Kroatië vermijden? Dan is het eiland Cres een absolute aanrader.

Wat te doen en zien op het eiland Cres?

Het eiland mag dan wel één van de grootste eilanden van Kroatië zijn, het is hier extreem rustig. Dit maakt het eiland tot een mooie bestemming voor een vakantie in de natuur. Hieronder vind je enkele tips wat je kunt doen en zien op het eiland Cres.

Cres Stad

Vrijwel alle inwoners van het eiland wonen in Cres Stad, de enige grote stad van het eiland. Ook al voelt Cres Stad totaal niet aan als een stad, het is een must-visit als je het eiland bezoekt.

Een goede manier om Cres Stad te ontdekken is door te wandelen door de smalle straatjes in het oude centrum. Het centrum is een klein doolhof van nauwe steegjes die geheel autovrij zijn. Ideaal om doorheen te slenteren, om mooie fotospots te ontdekken en de geschiedenis van Cres Stad te beleven. Op veel gevels van de middeleeuwse huizen kun je emblemen zien. Deze zijn een verwijzing naar het beroep van de vorige inwoners. Zo zie je bijvoorbeeld emblemen van vissers, boeren en smeden. In het verleden werd Cres Stad omringd door een stadsmuur en had de stad drie stadspoorten. Veel is hier niet meer van over. Een verdedigingstoren en één stadspoort zijn bewaard gebleven. Toch zijn er nog voldoende historische bezienswaardigheden te zien, zoals de Sint Mariakerk, de Sint Isidoruskerk, het Franciskanerklooster en het Petrispaleis.

Cres Stad leeft voornamelijk van het toerisme. Al in de 19e eeuw kwamen toeristen met de veerboot naar deze stad. Het eerste hotel, ‘Mira-mar’, werd aan het einde van de 19e eeuw geopend. Sindsdien ontwikkelde het toerisme zich verder. Tegenwoordig komen dagelijks toeristen aan in de haven van de stad. Ze komen hier voor de gastronomie, evenementen en natuurlijk de bezienswaardigheden van Cres Stad.

Eiland Cres, Kroatië - Cres Stad
Eiland Cres, Kroatië - Cres Stad
Eiland Cres, Kroatië - Cres Stad
Cres Stad, de enige grote plaats op het eiland

Beli

In het noordoosten van het eiland ligt het dorpje Cres. Het dorpje is schilderachtig gelegen en behoort tot de oudste dorpen van eiland Cres. Er zijn al sporen gevonden van nederzettingen uit de 2e eeuw voor Christus. Op de fundamenten van de heuvelforten bouwden de Romeinen in de 1e eeuw een nieuwe nederzetting genaamd ‘Caput Insulae’. Vanwege de strategische ligging was dit een zeer belangrijk dorp. De inwoners hadden zelfs dezelfde rechten als de burgers van Rome. Beli heeft een aantal gebouwen uit verschillende periodes. Er zijn nog overblijfselen uit de Romeinse periode, maar ook uit de periode dat de eerste Kroaten hier kwamen wonen en de Italianen regeerden. Tegenwoordig wonen er slechts 40 mensen in Beli. Ze leven hier op een traditionele wijze. Via een smalle weg kun je Beli bereiken. Maak zeker even een stop voordat je het dorp bezoekt. Van een afstand kun je de panoramische ligging van het dorp mooi zien met de zee en het eiland Krk op de achtergrond.

Eiland Cres, Kroatië - Beli
Eiland Cres, Kroatië - Beli
Eiland Cres, Kroatië - Beli
Beli

Vale gieren spotten

Het eiland Cres staat bekend om de vale gier. Als je goed omhoog kijkt heb je grote kans een aantal vale gieren te zien. Deze vogelsoort is de meest algemene giersoort in Europa. Ze komen vooral voor in Zuid-Europa. Het zijn grote vogels met een spanwijdte tot 280 centimeter en een kale kop met een strenge blik. De vale gier eet voornamelijk aas en zoekt vanuit de lucht naar voedsel. Ze kunnen heel goed zweven en dat is best knap als je je denkt dat ze zo’n 11 kilo kunnen wegen. Vaak vliegen ze in een groep. Wanneer je er één ziet, is de kans dus groot dat je er meerdere zult zien. In Beli kun je een opvangcentrum voor vale gieren bezoeken. Gewonde vale gieren worden hier opgevangen. Het komt helaas vaak voor dat jonge vogels uit hun nesten vallen of volwassen vale gieren gewond, uitgeput of ondervoed worden aangetroffen. In het opvangcentrum kunnen de vale gieren herstellen alvorens ze weer worden vrijgelaten.

Eiland Cres, Kroatië - Vale gier
Je hebt een goede kans om een vale gier te spotten

Lubenice

In het westen van het eiland vind je nog een prachtig gelegen dorp. Op 378 meter boven zeeniveau ligt het dorpje Lubenice op de top van een klif. Dankzij deze strategische ligging kon men vroeger een groot deel van de Kvarner Baai in de gaten houden. Lubenice was ooit volledig omringd door een verdedigingsmuur. Een deel van deze middeleeuwse muur is nog bewaard gebleven en zorgt voor een indrukwekkend aanblik. Lubenice is niet heel groot, maar is de moeite waard om eens doorheen te wandelen. Er is een klein museum gewijd aan de schapen van het eiland. Het eiland Cres heeft een eeuwenoude traditie met het fokken van schapen. Je zult ze waarschijnlijk overal op het eiland tegenkomen. In het museum kun je meer te weten komen over het fokken van de schapen en wat ze allemaal doen met de wol van deze dieren.

In de St. Mary kerk van van Lubenice vinden in de maanden juli en augustus iedere vrijdag klassieke muziekavonden plaats.

Eiland Cres, Kroatië - Lubenice
Eiland Cres, Kroatië - Lubenice
Eiland Cres, Kroatië - Lubenice
Lubenice

Sveti Ivan strand

Het strand Sveti Ivan ligt direct vlakbij het dorpje Lubenice. Als je naar beneden kijkt vanuit het dorp, zul je al zien dat het een prachtig gelegen strand is. Sveti Ivan werd door het Duitse tijdschrift ‘Bild’ op plaats 15 geplaatst bij de 40 mooiste stranden ter wereld. Het strand ligt vrij afgelegen en wordt omringd door ongerepte natuur. Ook het helderblauwe water is prachtig om te zien. Via een steil en smal pad kun je afdalen naar dit prachtige strand. De wandeling naar beneden is niet gemakkelijk. Er zijn ook geen voorzieningen bij het strand, dus neem voldoende eten en drinken mee. Geen zin in een wandeling? Het strand kun je ook bereiken met een boot.

Sveti Ivan is niet het enige mooie strand van het eiland. Vooral in het westen en zuiden van het eiland vind je enkele prachtige stranden.

Eiland Cres, Kroatië - Lubenice
Sveti Ivan

Valun

Het kleine vissersdorpje Valun ligt in het zuiden van het eiland. Valun is direct gelegen aan de kust en bestaat uit een tiental huizen die gebouwd zijn op de heuvels van het Pernat gebergte. Het dorp is autovrij, dus alleen per boot of te voet bereikbaar. Bij de ingang van het dorp is een parkeerplaats te vinden waar je je auto kwijt kunt. Hierna loop je via een kronkelige weg naar beneden. Ben je visliefhebber? Proef dan eens de visgerechten bij de restaurants in de kleurrijke haven. Valun staat namelijk bekend om de traditionele visgerechten. In het dorp vind je twee kleine kiezelstranden waar je kunt zwemmen in het extreem heldere water. De belangrijkste bezienswaardigheid van Valun is de ‘Valunska Ploca’, een stenen tablet uit de 11e eeuw. Dit tablet is één van de oudste geschreven documenten in de Kroatische taal en is te bezichtigen in de parochiekerk St. Mary.

Eiland Cres, Kroatië - Valun
Eiland Cres, Kroatië - Valun
Eiland Cres, Kroatië - Valun
Valun

Osor

In de Romeinse tijd was Osor een belangrijk handelscentrum op de route naar de haven van de Adriatische Zee. Destijds heette het dorp nog Apsoros en werd het omringd door stadsmuren. Osor was zo belangrijk dat de Romeinen een kanaal groeven. Hierdoor worden de eilanden Lošinj en Cres van elkaar gescheiden. Ooit woonden in Osor zo’n 30.000 mensen, tegenwoordig wonen er slechts 26 mensen. Wanneer je door het dorpje wandelt, zul je nog enkele overblijfselen zien uit tijden dat Osor nog een grote stad was. Ben je onderweg naar Lošinj? Maak dan zeker even een korte stop in Osor.

Eiland Cres, Kroatië - Osor
Eiland Cres, Kroatië - Osor
Eiland Cres, Kroatië - Osor
Osor

Natuur

Omdat er zo weinig mensen op het eiland wonen, is er volop ruimte voor natuur. Het eiland Cres is rijk aan flora en fauna. In het noorden van het eiland vind je het Tramuntana bos. Het bos is bijna 5.500 hectare groot. Hier staan onder meer eeuwenoude eiken, haagbeuken en kastanjebomen. In het dorpje Sveti Petar staat één van de oudste medunca-eiken. Deze is zelfs tot een beschermd natuurmonument uitgeroepen. In Tramantuna vind je daarnaast veel grotten waar belangrijke archeologische vondsten zijn gedaan. Zo zijn er beenderen van een uitgestorven berensoort gevonden bij het dorp Petrićevi. Beren komen tegenwoordig niet meer voor op Cres, dus je kunt met een gerust hard gaan wandelen. Er zijn zeven wandelroutes uitgestippeld.

Een ander hoogtepunt is het Vranameer. Dit meer is gelegen in het midden van het eiland. Rondom het meer liggen een aantal hoge bergen, waaronder de Gorice. Met 648 is deze berg het hoogste punt van het eiland Cres. Vanaf de top heb je een fantastisch uitzicht over de Kvarner Baai.

Eiland Cres, Kroatië - Natuur
Punta Panaramico

Wandelen op eiland Cres

Het eiland Cres is ideaal voor natuur- en wandelliefhebbers. Met ruim 300 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden kun je het eiland te voet verkennen. Ontdek de ongerepte natuur of wandel naar de historische bezienswaardigheden van het eiland. De wandelroutes zijn makkelijk tot moeilijk. Een aantal opties om te wandelen zijn de volgende routes:

Valun – Pernat – Lubenice: 10,5 kilometer (gemiddeld)
Lubenice – Uvala Luka – Plava Grota: 6,4 kilometer (zwaar)
Valun – Cres: 27,2 kilometer (gemiddeld)
Cres – Sveti Blaž: 14,2 kilometer (gemiddeld)
Stara Gavza – Sv. Blaz: 13,4 kilometer (gemiddeld)
Cres – Kaap Križice: 13,4 kilometer (makkelijk)
Križić – Sis: 2,4 kilometer (gemiddeld)
Cres – Sv.Salvadur – Gavza: 6,8 kilometer (gemiddeld)
Cres – Valun: 30,3 kilometer (zwaar)
Cres – Loznati – Krčina: 13,5 kilometer (gemiddeld)

Hoe kom je op eiland Cres?

Op het vasteland kun je de ferry nemen vanuit Brestova. Meerdere malen per dag gaan er ferry’s naar het eiland Cres. Vanaf eiland Krk kun je van Valbiska naar Merag varen. Beide ferry’s doen er ongeveer 20 minuten over. Ben je op het eiland Lošinj? Dan kun je via de brug bij Osor de oversteek maken naar eiland Cres.

Eiland Cres, Kroatië - Ferry
Met de ferry naar eiland Cres
Eiland Cres, Kroatië
Eiland Cres, Kroatië - Brug tussen Cres en Lohinj
Er is één grote weg over het eiland en bij Osor kun je via de brug naar het eiland Lošinj

Overnachten op eiland Cres

Hoewel het eiland voornamelijk leeft van toerisme, zijn er slechts twee hotels te vinden op eiland Cres. Hotel Zlatni Lav in Martinšćica en Hotel Kimen in Cres Stad. Wel is er een ruime keuze aan appartementen en bungalows. Veel van deze privé accommodaties zijn te vinden aan de rand van Cres Stad. Ook in de kleinere dorpjes en langs de kust zijn er volop mogelijkheden om te overnachten. De meeste privé accommodaties bieden plaats aan 2 tot 6 personen. Verder zijn er ook drie campings te vinden op het eiland. Kijk op Booking.com naar de mogelijkheden.

Andere eilanden van de Kvarner Baai

De Kvarner Baai bestaat uit de kustlijn van het vasteland en een aantal eilanden. Ideaal om te eilandhoppen. Krk, Cres, Lošinj en natuurlijk Rab behoren tot de populairste eilanden van de Kvarner Baai. Vanuit Cres kun je gemakkelijk naar Lošinj. Een groot deel van dit eiland bestaat uit groene vegetatie waar je kunt wandelen en fietsen. Verder zijn er enkele pittoreske dorpjes en kleine steden. Sla vooral Mali Lošinj niet over. Krk is het meest levendige eiland van de Kvarner Baai. Het eiland wordt verbonden met het vasteland via een brug en is daardoor eenvoudig te bereiken. Op het eiland vind je mooie stranden en mooie dorpjes. Persoonlijk vond ik het eiland Rab een heel fijne bestemming. Het eiland Rab is misschien niet heel groot, er is wel voldoende te doen. Rab Stad is een mooie plaats om te bezoeken en er zijn mooie natuurgebieden waar je kunt wandelen of fietsen.

Krk stad, Kvarner Baai - Kroatië
Krk stad
Eiland Rab, Kroatië - Geopark Rab
Ik vond vooral eiland Rab een mooie bestemming om te bezoeken

Disclaimer: Mijn bezoek aan eiland Cres is tot stand gekomen in samenwerking met Croatia tourism. Alles wat je in dit artikel leest is mijn persoonlijke mening/ervaring.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie