Kroatië

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Mljet, rust en natuur

Kroatië telt 1185 eilanden. Ieder eiland heeft een eigen karakter en sfeer. De eilanden zijn prima bereikbaar met de ferry en sommige eilanden zijn met bruggen verbonden met het vasteland. Dit maakt Kroatië een perfecte bestemming om te eilandhoppen. Tijdens mijn reis door de Kvarner Baai heb ik al enkele eilanden mogen ontdekken. Dankzij de artikelen over deze reis, won ik in mei 2024 de Golden Pen Award in Dubrovnik. Voordat ik deze prijs mocht ophalen, bezocht ik nog twee eilanden van Kroatië: Korčulac en Mljet. In dit artikel deel ik mijn tips voor het eiland Mljet.

Het groenste eiland van Kroatië

Mljet is een klein eiland met nog niet eens 1100 inwoners. Des te meer ruimte voor natuur. Zo’n 90% van het eiland is bedekt met bossen en het is opvallend groen. Niet voor niets wordt Mljet daarom het groenste eiland van Kroatië genoemd. Het landschap bestaat onder meer uit spectaculaire pieken en kloven. Een gebied van zo’n 30km² in het westen van het eiland is uitgeroepen tot nationaal park. Het eiland heeft een grote diversiteit aan flora en fauna. Zo leeft hier bijvoorbeeld de monniksrob, een bedreigde soort. Er groeien zo’n 30 orchideeënsoorten en verder worden er olijven en wijn verbouwd. Ontdek de kleine dorpjes, het historisch erfgoed en de lokale specialiteiten. Maar geniet vooral van het landschap, de natuur en de rust op het eiland.

Mijn tips voor Mljet

Om het eiland goed te ontdekken, heb je zeker enkele dagen nodig. Hoewel ik slechts 1,5 dag had om het eiland te verkennen, heb ik wel een goed beeld gekregen van Mljet. Hieronder deel ik mijn tips wat je hier kunt zien en doen.

Bezoek het Mljet National Park

De belangrijkste attractie van het eiland is het Mljet National Park, één van de acht nationale parken die Kroatië rijk is. Het nationaal park beslaat ongeveer een kwart van het hele eiland en strekt zich uit over de gehele westkust. Bijzonder zijn de twee zoutwatermeren, Veliko Jezero en Malo Jezero. Beide meren zijn 10.000 jaar oud en waren ooit zoetwatermeren. Maar door de stijging van de zeespiegel zijn de meren verbonden met de zee en volgelopen met zoutwater. Rondom de meertjes kun je heerlijk wandelen. Er zijn vijf wandelroutes in het nationale park met een lengte van 8,7 tot 13,2 kilometer. Voor een mooi uitzicht kun je bijvoorbeeld de top van Montokuc beklimmen. Wij volgen geen bepaalde route, maar wandelen vanaf de Post Office naar de brug Veliki Most en een grot. De paden zijn goed aangelegd zodat je hier eventueel ook kunt fietsen. Fietsen kun je in het nationale park huren. Een andere mogelijkheid is om het gebied te verkennen vanaf het water met een kajak. Om het Mljet National Park te ontdekken moet je eerst een entreekaartje kopen. Deze kun je kopen ten zuidoosten van Goveđari.

Neem de boot naar St. Mary eiland

Met je entreekaartje kun je naar het St. Mary eiland varen. Dit kleine eilandje ligt in Veliko Jezero, het grootste meer van het Mljet National Park. Op het eiland staat een benedictijnse klooster. De benedictijnen verwierven het eiland in de 13e eeuw en bouwden hier een klooster. In de 15e eeuw droegen ze het bestuur over aan Dubrovnik, maar het klooster behield zijn spirituele invloed tot het in de 18e eeuw langzaam verviel. Tegenwoordig kun je een rondje wandelen op het eiland en het bijbehorende klooster. Er is ook een klein restaurant gevestigd op het St. Mary eiland.

Hiken op het eiland

Wil je optimaal genieten van het landschap en de natuur van Mljet? Dan heb je de mogelijkheid om verschillende hikes te doen. Er zijn zo’n 200 kilometer aan wandelpaden op het eiland. Je kunt ervoor kiezen om een lange hike te doen of verschillende korte routes te wandelen. Mljet is een bergachtig eiland dat voornamelijk bestaat uit een aantal relatief lage bergtoppen. Als je het gehele eiland wil ontdekken en houdt van een kleine uitdaging, dan is de Mljet Mountain Bypass misschien wel iets voor jou. Deze trail van 40 kilometer start in Pomena en eindigt in Sobra. Onderweg wandel je langs de mooiste uitzichtpunten en de hoogste piek van het eiland. Je kunt nog verder naar het oosten tot aan Saplunara, een trail van zo’n 20 kilometer. Kortere routes zijn onder andere de Olive Road in het zuiden of de route Kozarica-Tatinica langs de noordelijke kustlijn.

Geniet van prachtige uitzichtpunten

Als ik voldoende tijd had gehad, zou ik een wandeling maken over het gehele eiland. Die tijd had ik helaas niet. Als alternatief hebben we het eiland verkent met de auto. Vanuit het oosten zijn we naar het westen gereden en onderweg hebben we een aantal stops gemaakt. Er zijn talloze plekken waar je adembenemende uitzichten op baaien en meertjes hebt. Ga dus zeker op zoek naar een aantal van die mooie, afgelegen plekjes op het eiland. Ik vond vooral het meer Blatina Sobra en het uitzicht op de baai van Prožurska Luka de moeite waard.

Relaxen op het strand

Kroatië staat bekend om de prachtige stranden. Ook op Mljet vind je een aantal mooie stranden. In het zuidoosten ligt het zandstrand van Saplunara. Heel veel zandstranden heeft Kroatië niet, dus dat is best bijzonder. Omdat de meeste mensen het nationaal park bezoeken, is het hier niet heel druk. In het dorp is een supermarkt te vinden en vind je enkele restaurantjes en een beachbar. Het populairste strand van Mljet is het strand van Sutmiholjska. Hoewel het een kiezelstrand is, heb je hier de gehele dag zon. En hoewel je in de meeste nationale parken van Kroatië niet mag zwemmen, kun je wel een duik nemen in het Mljet National Park.

Wandel naar de Odysseus Cave

De Odysseus Cave is een andere populaire plek op Mljet. Oorspronkelijk heette de grot Jama, maar halverwege de jaren ‘70 werd de naam omgedoopt tot de Odysseus Cave. Volgens de legende zou Odysseus, de bedenker van het paard van Troje, hier 7 jaar lang hebben geleefd. Na de Trojaanse Oorlog zou hij schipbreuk hebben geleden op zee en met een provisorisch vlot het eiland hebben bereikt. Hier werd hij zeven jaar lang gevangen gehouden door Kalypso de zeenimf, die over het eiland heerste. Of deze legende daadwerkelijk heeft plaatsgevonden is de vraag, maar je kunt de grot tegenwoordig zelf bezoeken. Het is mogelijk om in het water van de grot te zwemmen. Ook is er niet ver van de grot een barretje te vinden. Bezoek in de zomermaanden de grot in de middag, wanneer het zonlicht het water raakt.

Ontdek de dorpjes van Mljet

Het dorpsleven op Mljet is nog vrijwel hetzelfde als een eeuw geleden. Verwacht hier dus geen levendige steden met een bruisend nachtleven. Wij hebben niet alle dorpjes bezocht, maar in een aantal een korte stop gemaakt. Pomena is een kleine havenplaats in het westen van Mljet. Het is één van de weinige toeristische dorpjes met een hotel en enkele restaurants. Daarnaast is dit de belangrijkste toegangspoort tot het Mljet National Park. Veel mensen zullen arriveren in Sobra. Naast de haven vind je hier enkele B&B’s en restaurants. Iets ten westen van Sobra ligt het dorpje Prožurska Luka met een prachtige baai. In het oosten brengen we een bezoek aan Saplunara waar we lunchen en even relaxen op het strand.

Overnachten op Mljet

Wil je het eiland goed verkennen en mooie wandelingen maken? Dan heb je zeker een aantal dagen nodig op Mljet. Hou er rekening mee dat er niet veel accommodaties zijn. Het enige hotel op het eiland is Hotel Odisej in Pomena. Dit is het hotel waar wij hebben overnacht. Het hotel heeft misschien een kleine upgrade nodig, maar is een prima uitvalsbasis om het nationale park te ontdekken. Op loopafstand vind je enkele restaurants. Wij hebben gegeten bij Konoba Galija. Wil je toch ergens anders overnachten? Dan zijn er een aantal privé accommodaties en B&B’s die je online kunt boeken.

De ferry naar Mljet

Mljet is enkel te bereiken met de ferry. Vanuit het vasteland kun je op verschillende plekken naar het eiland varen. Afhankelijk van de ferry die je neemt, zul je op Pomena, Polace of Sobra arriveren. Wij hebben de ferry genomen vanaf Prapratno, een plaats op zo’n 30 kilometer ten westen van Dubrovnik. Het is ongeveer drie kwartier varen naar Mljet.

Plan je reis naar Kroatië

  • De belangrijkste luchthavens zijn Zagreb, Dubrovnik, Split en Pula. Vanuit Eindhoven, Rotterdam en Schiphol kun je binnen twee uur naar Kroatië vliegen. Klik hier voor de goedkoopste vliegtickets naar Kroatië of boek rechtstreeks bij Transavia.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van Djoser.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.
  • Kijk voor meer informatie op de website van Croatia National Tourist Board.

Disclaimer: Mijn bezoek aan eiland Mljet is tot stand gekomen in samenwerking met Croatia tourism. Alles wat je in dit artikel leest is mijn persoonlijke mening/ervaring.

Meer informatie

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.