Veli Losinj - Losinj, Kroatië
Veli Lošinj Kroatië

Reistips voor Veli Lošinj

De oudste plaats op het eiland Lošinj is Veli Lošinj. Vroeger was dit de grootste stad van het eiland, tegenwoordig is het een rustig, pittoresk dorpje. Een mooie bestemming om even rustig te genieten van de geplaveide straatjes met de prachtige barokhuizen.

Geschiedenis

Veli Lošinj ligt op zo’n 4 kilometer van Mali Lošinj, de grootste stad van het eiland. In het verleden was Veli Lošinj echter de grootste stad. De eerste vermelding van de stad dateert uit 1398 met de naam Velo Loso (grote dorp). Destijds ontstond hier de belangrijkste haven van het eiland. Om de stad en de haven te beschermen werd er een verdedigingstoren gebouwd. Zo kon men de lokale bevolking beschermen tegen aanvallen van piraten. De stad ontwikkelde zich goed en er verrezen een aantal barokke villa’s. In de 19e eeuw kwamen de eerste toeristen naar het eiland voor een kuurbehandeling. Omdat deze behandelingen in Mali Lošinj zeer succesvol waren, kwamen veel rijke mensen naar deze stad. Ze bouwden hier hun villa’s en zomerresidenties. Ook de haven ontwikkelde zich sneller, waardoor de stad Mali Lošinj uiteindelijk de status van grote stad overnam. De namen van beide steden werden echter nooit veranderd. Toch zijn beide steden uitgeroepen tot luchtkuuroord.

Hoogtepunten van Veli Lošinj

In tegenstelling tot Mali Lošinj, is het in Veli Lošinj een stuk rustiger. Daarmee kun je in alle rust dit voormalige vissersdorpje ontdekken. Veli Lošinj staat bekend om de kasseien straatjes, de mooie barokhuizen en de tuinen met exotische planten. In het centrum ligt een kleine haven die omringd wordt door kleurrijke huizen in barokstijl. De villa’s zijn een bewijs van de vroegere rijkdom van deze stad. Er zijn twee kerken; de barokke parochiekerk Sint Antonius de Kluizenaar en Sint Nikola. De oude verdedigingstoren is nog altijd intact. Tegenwoordig is hier het Tower Museum in gevestigd. Voor een mooi uitzicht over de stad kun je de toren beklimmen. Als je op zoek bent naar een goed restaurant, kun je een kijkje nemen bij ‘Ribarska Koliba’, ‘Punta’, ‘Mol’ en ‘Kalica’. Voor de kust van het eiland zwemmen tuimelaars. Je kunt een bezoek brengen aan Blue World Institute om meer te weten te komen over deze dolfijnensoort. Daarnaast kun je een tour boeken om de tuimelaars daadwerkelijk te zien.

Verhalen over Veli Lošinj

Mali Losinj - Losinj, Kroatië

Tips voor eiland Lošinj in Kroatië

Kroatië is een van de mooiste vakantiebestemmingen van Europa. Het vasteland heeft veel moois te bieden, maar daarnaast zijn er meer dan duizend eilanden. Dit maakt Kroatië een ideale bestemming om...

Overnachten in Veli Lošinj

De meeste accommodaties op het eiland  vind je in Veli en Mali Lošinj. Zelf heb ik bij Mare Mare Suites in Mali Lošinj overnacht, dus ik kan kan geen suggesties geven voor deze stad. Toch op zoek naar een andere accommodatie? Bekijk andere hotels op Lošinj.

Bekijk meer hotels
Booking.com

Plan je reis naar Kroatië

  • De belangrijkste luchthavens zijn Zagreb, Dubrovnik, Split en Pula. Vanuit Eindhoven, Rotterdam en Schiphol kun je binnen twee uur naar Kroatië vliegen. Klik hier voor de goedkoopste vliegtickets naar Kroatië of boek rechtstreeks bij Transavia.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van Djoser.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.
  • Kijk voor meer informatie op de website van Croatia National Tourist Board.