Mali Losinj - Losinj, Kroatië
Mali Lošinj Kroatië

Reistips voor Mali Lošinj

Mali Lošinj is de grootste stad van het eiland Lošinj. Niet alleen ligt dit stadje prachtig gelegen in een baai, er is ook genoeg te zien en te doen. Bewonder een 2000 jaar oud bronzen beeld, ontdek de fotogenieke hotpots, maak een wandeling in de omliggende natuur of huur een bootje en ga de omliggende eilanden ontdekken.

Geschiedenis

De twee populairste steden op eiland Lošinj zijn Mali en Veli Lošinj. Mali betekent ‘klein’, terwijl Veli ‘groot’ betekent. Om de verwarring compleet te maken; Mali Lošinj is zes maal groter dan Veli Lošinj. Vroeger was Veli Lošinj inderdaad de grootste stad van het eiland. In de loop der eeuwen is dit verandert, maar de namen van beide steden werden niet meer gewijzigd. De eerste vermelding van Mali Lošinj dateert uit 1398, destijds nog onder de naam Malo Selo (klein dorp). Vanwege de gunstige ligging aan zee, kon het zich ontwikkelen tot een belangrijke havenstad. Vooral de 19e eeuw waren gouden jaren. Mali Lošinj was na Triëst de belangrijke haven in de Adriatische Zee. De inwoners stonden bekend als de beste zeelieden van de Middellandse Zee en ze waren beroemd voor het bouwen van zeilschepen.

Het toerisme kwam op gang rond 1885. Vanwege het gunstige klimaat werd Lošinj uitgeroepen tot een kuuroord. Rijke mensen uit de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarijekwamen graag hierheen voor ontspanning en recreatie. Ze bouwden villa’s en zomerresidenties op het eiland. Nog altijd is Lošinj een beroemd luchtkuuroord, maar daarnaast ontwikkelde het zich tot een populaire vakantiebestemming voor toeristen.

Hoogtepunten van Mali Lošinj

De belangrijkste bezienswaardigheid is zonder enige twijfel het bronzen beeld van Apoxyomenos. Het Museum Apoxyomenos is volledig gewijd aan dit 2000 jaar oude bronzen beeld. Misschien klinkt het allemaal niet heel spannend, maar het museum is goed opgezet en het is bijzonder om dit beeld van dichtbij te bewonderen. De boulevard van Mali Lošinj is levendig. Je vindt er restaurants, bars en winkels. Daarnaast kun je je vergapen aan de prachtige boten in de haven. Wil je toch meer het authentieke deel van de stad zien? Duik dan even in het oude gedeelte van de stad en zoek de meest fotogenieke spots op. Beklim bijvoorbeeld de Bardina Steps en breng een bezoek aan de Geboortekerk van de Maagd.

Vanuit het centrum kun je meerdere wandelingen maken. Wandel bijvoorbeeld naar het uitzichtpunt Providenca om hier van de zonsondergang te genieten. Of wandel naar het helderblauwe water bij Boka Falsa. Dit kun je combineren met een bezoek aan de voormalige heuvelfort Monet Baston. In de haven kun je een bootje huren en de omliggende eilanden ontdekken.

Verhalen over Mali Lošinj

Museum Apoxyomenos - Mali Losinj, Kroatië

Museum Apoxyomenos in Mali Lošinj

Een compleet museum voor slechts een bronzen beeld? Heel eerlijk, op voorhand had ik er niet heel veel zin in. Als ik op eigen gelegenheid in Mali Lošinj, Kroatië zou zijn geweest, had ik een...

Mali Losinj - Losinj, Kroatië

Tips voor eiland Lošinj in Kroatië

Kroatië is een van de mooiste vakantiebestemmingen van Europa. Het vasteland heeft veel moois te bieden, maar daarnaast zijn er meer dan duizend eilanden. Dit maakt Kroatië een ideale bestemming om...

Overnachten in Mali Lošinj

De meeste hotels op het eiland vind je in Mali Lošinj en Veli Lošinj. Deze steden hebben ook de meeste voorzieningen zoals restaurants, cafés en winkels. Zelf hebben we overnacht bij Mare Mare Suites in Mali Lošinj. Een knusse Bed & Breakfast gelegen aan de haven. De kamers zijn ruim en hebben zeezicht. Het personeel is zeer vriendelijk en ‘s ochtends kun je genieten van een vers ontbijt. In de zomermaanden kun je gebruikmaken van een hot tub op het dak. Toch op zoek naar een andere accommodatie? Bekijk andere hotels op Lošinj.

Bekijk meer hotels
Booking.com

Plan je reis naar Kroatië

  • De belangrijkste luchthavens zijn Zagreb, Dubrovnik, Split en Pula. Vanuit Eindhoven, Rotterdam en Schiphol kun je binnen twee uur naar Kroatië vliegen. Klik hier voor de goedkoopste vliegtickets naar Kroatië of boek rechtstreeks bij Transavia.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van Djoser.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.
  • Kijk voor meer informatie op de website van Croatia National Tourist Board.