Foto van de maand: Februari 2019 - Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen
Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen Nederland

Reistips voor Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

In het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen vind je een van de grootste levende stuifzandgebieden van West-Europa. Dit gebied is gelegen in Noord-Brabant tussen Tilburg, Waalwijk en Den Bosch. Het gebied werd in 2002 tot nationaal park uitgeroepen en wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd.

In de IJstijd bliezen de poolwinden het zand van het noorden naar Nederland waar het in dikke plaketten bleef liggen. Het gebied was destijds nog bedekt door oerbossen, maar in de 14e eeuw kapten mensen de bomen voor brandstof. Hierdoor vulde de kale vlakte zich met heide. Boeren konden hier hun vee laten grazen. Door de intensieve begrazing putte echter de grond uit en kreeg het zand vrij spel. Het zand werd een probleem voor de omwonende inwoners en  boeren. Dorpen en akkers leken overspoeld te worden met zand. Om het zand te stoppen plantte men bomen. Tegenwoordig is het gebied stabiel en worden er ook weer bomen weggehaald om het stuifgebied in stand te kunnen houden.

Het landschap van Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is van een totaal andere wereld. Door het landschap kunnen er enorme temperatuurverschillen optreden tussen dag en nacht. Er is ooit eens een verschil van 40 tot 50 graden Celcius gemeten. Dieren en planten hebben zich weten aan te passen aan deze extreme omstandigheden. Onder de unieke flora en fauna kun je hier onder meer de levendbarende hagedis, zandloopkevers en zandbijen. Ook de das, het grootste roofdier van Nederland, leeft in dit gebied. En natuurlijk zie je er schapen. Deze dieren houden de heide kort en vreten de jonge boompjes weg.

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen leent zich perfect voor het maken van mooie wandelingen en je kunt er ook met je mountainbike fietsen. Er zijn meerdere wandel- en fietsroutes uitgezet. Normaal gesproken moet je in een Nationaal Park altijd netjes op de paden blijven. Dat is hier niet van toepassing. Alle bezoekers mogen struinen door het stuifzandgebied. Maak eens kennis met een ander stukje Nederland en bezoek dit bijzondere gebied.

Boek een hotel bij Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Booking.com