Nationaal Park Dwingelderveld - Nederland
Nationaal Park Dwingelderveld Nederland

Reistips voor Nationaal Park Dwingelderveld

Wist jij dat het grootste natte heidegebied van West-Europa in Nederland ligt? Het Nationaal Park Dwingelderveld is bekend om de natte laagtes en hoge zandruggen die elkaar afwisselen. Het natuurgebied is uitgestrekt en het is er stil. Een ideale omgeving om je wandelschoenen aan te trekken en de schitterende natuur van Drenthe te verkennen.

In 1930 kocht Natuurmonumenten het eerste deel van het Dwingelderveld om het oer-Drentse landschap veilig te stellen. Drenthe was aan het begin van de 20e eeuw nog één grote heidevlakte. Deze heidevelden gingen verloren door ontginningen. Natuurmonumenten kocht destijds 700 hectare van het natuurgebied, inmiddels heeft het nationale park een oppervlakte van 3700 hectare.

Dankzij de grote afwisseling in het Nationaal Park Dwingelderveld komen er veel bijzondere planten en dieren voor. In de droge delen van het gebied kun je jeneverbes en struikheide vinden terwijl er in de nattere delen dopheide, veenpluis, klokjesgentiaan en orchideeën groeien. De drie Nederlandse slangensoorten leven hier: de adder, de gladde slang en ringslang. Bij de heide rondom de heidetelescoop heb je grote kans om de adder te spotten. De adder is één van de Drentse Big Five die verder wordt aangevuld door de das, ree, kraanvogel en Drentse Heideschaap. De schapen grazen op de heide of in de bossen en je kunt ze zien bij één van de twee schaapskooien. In de zomermaanden kun je elke dag zien hoe de herder met de schapen de heide op gaat.

Je kunt het landschap van dit nationale park verkennen door te wandelen, fietsen of paard te rijden. Daarnaast worden er diverse evenementen georganiseerd zoals Lammetjesdag of vroegevogelexcursie.

Boek een hotel bij Nationaal Park Dwingelderveld

Booking.com