Wandelen in Noord-Brabant: De Stippelberg
Stippelberg Nederland

Reistips voor Stippelberg

In het oosten van Noord-Brabant, bij het dorp De Rips, ligt een groot natuurgebied verstopt: De Stippelberg.

Het meest opvallende aan de Stippelberg zijn de heuveltjes in het bos. Deze heuvels worden stippels genoemd. Het zijn stuifduinen die zijn ontstaan door zandverstuivingen. Tot aan de 19e eeuw werd er vanuit het zuidwesten veel zand opgestoven dat op het hogere en vochtigere deel kwam te liggen. In de 20e eeuw werden op deze heuvels bomen geplant.

In 1900 werd het gebied ontgonnen en werd er voor de mijnbouw een productiebos aangeplant. Voornamelijk dennen en eiken werden hiervoor gebruikt. Het hout werd gebruikt voor de stutpalen in de mijnschachten van Limburg en België. Sinds de Vereniging Natuurmonumenten in 1993 in bezit is gekomen van het bos, proberen ze de variatie in bomen te herstellen en er weer een natuurlijk bos van te maken.

De Stippelberg is gelegen op een breuklijn, de Peelrandbreuk. Deze ontstond miljoenen jaren geleden nadat aardlagen verschoven. De breuklijn is waarneembaar door het hoogteverschil en het verschil in de begroeiing.

Sinds 1998 heeft de das zich gevestigd in dit natuurgebied. Verder is de Stippelberg een belangrijk broedgebied van roofvogels. Ook de nachtzwaluw is in de zomermaanden een gast. Verder leven er hagedissen, salamanders, kikkers en heb je de kans op Schotse hooglanders te zien.

De Stippelberg is een fraai wandelgebied. Wandel langs het landhuis met de mooie lanen en Engelse tuinen. Met name in de lente en zomer worden de wandelpaden opgefleurd door rodondendrons. Er zijn twee gemarkeerde wandelroutes aangelegd die je ook kunt combineren.

Boek een hotel bij Stippelberg

Booking.com