Fietsen door Praag - Uitzicht op de Karelsbrug
Tsjechië

Fietsen door Praag

De gemiddelde stedentripper heeft West-Europa inmiddels wel gezien. Steeds meer mensen verplaatsen zich nu naar het oosten van Europa. Onder andere Praag wordt een steeds populairdere bestemming. En zeg nou zelf, de Tsjechische hoofdstad is een leuke stad om te bezoeken. De prachtige Karelsbrug, de Praagse Burcht en het historische plein zijn echte trekpleisters. Niet alleen de bestemmingen veranderen, maar ook de manier hoe mensen steden tegenwoordig ontdekken. Wandelend en met het openbaar vervoer kom je een heel eind, maar ook per fiets kun je steden perfect ontdekken. In samenwerking met De Jong Intra is dit blogartikel ‘Fietsen door Praag’ geschreven.

Fietsen door Praag - Kasseien straatjes
De kasseien straten in Praag maken fietsen een uitdaging

Het is een uitdaging om door Praag te fietsen

Praag is geen fietsvriendelijke stad. Grote delen van de Oude stad zijn bestraat met kasseien, wat het fietsen niet bepaald comfortabel maakt. Een andere uitdaging is het ontwijken van de mensen. Zeker in het hoogseizoen kan het enorm druk zijn in de stad. De beloning voor deze uitdagingen is echter groot. Praag heeft immers veel moois te bieden en met de fiets heb je de mogelijkheid om al dit moois te kunnen bewonderen.

De meeste bezienswaardigheden van Praag liggen op loopafstand van elkaar. Zo heb je het Oudestadsplein met de Oudestadsraadhuis en de astronomische klok, de Joodse wijk Josefov met de vele synagoges en de eeuwenoude begraafplaats, de Karelsbrug, de Praagse Burcht, de wijk Malá Strana en het Wencaslasplein.

Fietsen door Praag - Astronomisch uurwerk
Detail van het astronomisch uurwerk

Het oude plein met de astronomische klok

Wie Praag als eens heeft bezocht, kan zich vast herinneren hoe druk het Oude Plein van Praag kan zijn. De meeste mensen vergapen zich hier aan de bijzondere astronomische klok. Verder vind je hier de Týnkerk, de Kruidtroren en het Gemeentehuis. Doordat het hier zo druk kan zijn, kun je je fiets beter ergens parkeren of aan de hand meenemen en te voet verder gaan om de bezienswaardigheden van het plein te bekijken.

Op het plein worden geregeld optredens gegeven door artiesten. Zie je een grote kring met mensen en hoor je muziek? Neem dan zeker even een kijkje.

Fietsen door Praag - De Joodse wijk
Fietsen door Praag - De Joodse wijk
Impressie van de Joodse Wijk

De Joodse Wijk

De Joodse wijk is prachtig om doorheen te fietsen. Hier vind je vele synagoges zoals de Maisel, de Pinkas, de Klausen, de Spaanse en de Oudnieuwe synagoge. Deze synagoges zijn de meest bezochte en indrukwekkendste om te bezoeken. Stap zeker een keer van je fiets af om enkele van binnen te bekijken. Tussen de Klausen en de Maisel synagoges ligt de eeuwenoude Joodse begraafplaats. Hier liggen meer dan 100.000 Joden begraven. De laatste persoon werd in 1796 begraven. Dit geeft maar eens aan hoe oud deze begraafplaats is.

In de Josefov vind je meer prachtige bouwwerken, zoals het concertgebouw Rudolfinum. Ben je liefhebber van winkelen? Bekijk dan zeker ook de straat met alle dure kledingmerken.

Fietsen door Praag - John Lennon Wall
De John Lennon Wall

De Karelsbrug en Malá Straná

De Karelsbrug behoort tot de meest bekende bezienswaardigheden van Praag. De 600 jaar oude brug, verbindt de Oude Stad met de wijk Malá Straná over de rivier Moldau. Vanaf de brug heb je goed zicht op een andere trekpleister van de stad, de Praagse Burcht. Beklim de trappen van de twee torens aan weerszijde van de brug voor een mooi uitzicht. Ga in de ochtend naar de brug, want ’s middags kan het zo druk zijn, dat fietsen haast onmogelijk is.

Aan de andere zijde van de brug vind je de wijk Malá Straná. In deze wijk kun je enkele bezienswaardigheden bezoeken zoals de John Lennon Wall, de Sint-Nicolaaskerk en het Paleis Lobkowicz. Ook het Kampa-Eiland is erg mooi.

Het Petřín park met de Petřín-uitkijktoren, is ook de moeite waard om te bezoeken. De uitkijktoren is geïnspireerd op de Eifeltoren. Zet de versnelling van je fiets wel wat lichter. Op sommige plekken is het stijgingspercentage 10%. Wie de Petřín-uitkijktoren wil bekijken, moet ook meer dan 300 traptreden beklimmen. Gelukkig kun je in het park even op adem komen.

Fietsen door Praag - Ingang van de Praagse Burcht
Ingang van de Praagse Burcht

De Praagse Burcht

Om de Praagse Burcht te bewonderen zul je ook een korte, stevige klim moeten maken met je fiets. Binnen de muren is het niet toegestaan om te fietsen, dus zet je fiets buiten de muren neer. Indien je alles van de Praagse Burcht wil bekijken, kun je een halve dag inruimen. Je vindt hier onder andere de Sint-Vituskathedraal, het Gouden Straatje, de Sint-Jorisbasiliek en enkele binnenplaatsen.

De burcht grenst aan het Letná Park. Hier kun je even ontsnappen aan de drukte. Ook ten noorden is een park waar je mooi kunt fietsen.

Fietsen door Praag - De 600 meter lange Wenceslasplein
De 600 meter lange Wenceslasplein

Het Wenceslasplein

In de Nieuwe Stad vind je het Wenceslasplein, ook wel bekend als het Václavské námestí. Het plein is het symbool van de Tsjechische verzet tegen het communisme. Van oorsprong is dit plein een boulevard met veel groen, winkels en hotels aan weerszijden. Het Wenceslasplein is ruim 600 meter lang. Je kunt hier een mooie rondje omheen fietsen.

Sla ook eens af in de vele zijstraatjes bij het plein en bezoek één van de winkeltjes die hier gevestigd zijn. De enorme speelgoedwinkel Hamleys is bijvoorbeeld een bezoekje waard, maar je kunt ook naar het Museum van het Communisme.

Fietsen door Praag - De vestingstad Vyšehrad
Op de heuvel is de vestingstad Vyšehrad

De vestingstad Vyšehrad

Op 2,5 kilometer van de Oude Stad vindt je de vestingstad Vyšehrad. Dit gedeelte van Praag is gelegen op een heuvel. Vanaf de metershoge muren heb je een fraai uitzicht op Praag en de Moldau. Hier vind je ook de Sint-Petrus-en-Pauluskerk en een begraafplaats waar enkele Tsjechische beroemdheden zijn begraven.

Fietsen door Praag - Het dansende huis
Het Dansende Huis gezien vanaf de Moldau

Nog meer bijzondere plekken

Het Dansende Huis symboliseert twee dansers: Fred en Gingers. De Tsjechen zijn iets minder blij met dit huis, maar bijzonder is het huis zeker. Vanaf hier kun je mooie foto’s maken van de Moldau met de Praagse Burcht op de achtergrond.

200 meter verder is de Cyrillus en Methodius Kerk gelegen. In deze kerk hebben de elitesoldaten, die de aanslag op Reinhard Heydrich hebben gepleegd gedurende de Tweede Wereldoorlog, zich schuil gehouden. Iemand zou de soldaten hebben verlinkt waarna de kerk werd omsingeld en onder vuur werd genomen. De kogelgaten van deze gebeurtenis zijn nog altijd te zien. Jozef Gabčík en Jan Kubiš, die Reynhard hebben omgebracht, zijn nationale helden. Je kunt hier de schuilplaats van de soldaten gratis bezoeken.

In Praag zijn veel bekende Hollywoods opgenomen. Mission Impossible en Casino Royale zijn in deze stad opgenomen. Aan de Apolinářská is een oud gekkenhuis gelegen. Hier worden met enige regelmaat (horror)films opgenomen.

De Karelsbrug is natuurlijk uniek en prachtig. Maar ook het uitzicht vanaf de Nusle brug is de moeite waard. Deze brug verbindt de Nieuwe Stad met het district Praag 4. Vanaf de brug heb je uitzicht op de wijken Vršovice en Fidlovačka.

Wil je na je fietstocht even tot rust komen? Ga dan aan de kade van de Moldau bij Naplavka. Hier kun je aan boord gaan bij één van de vele boten waar een restaurant in gesitueerd is. Of zoek gewoon een bankje uit en geniet van het fraaie uitzicht.

Fietsen door Praag - Uitzicht op de Karelsbrug
Het zicht op de Karelsbrug

Praag op de fiets, een aanrader

Wil je wat meer van Praag zien en heb je een redelijke conditie? Stap dan absoluut eens op de fiets in Praag. Zorg er wel voor dat je een fiets hebt met meerdere versnellingen, zodat je ook de heuvels op kunt komen. Kijk uit voor het overige verkeer. Automobilisten en voetgangers zijn niet berekend op fietsers. Op de kasseienstraten is het belangrijk om op te letten voor ontbrekende stenen. Je zou lelijk kunnen vallen als je in een gat fietst. Ondanks de gevaren is het een absolute aanrader om Praag met de fiets te ontdekken.

Je stedentrip Praag op de fiets kan nóg leuker worden wanneer je een fietstour boekt met een (Nederlandstalige) gids. Zo krijg je meer achtergrondinformatie bij de bezienswaardigheden die je ziet. De gids kan nét dat extra toevoegen wat het Praagse plaatje helemaal afmaakt.

Fietsen door Praag - Uitzicht vanaf het Petřín park
Uitzicht vanaf het Petřín park op Praag
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!