Volcán de Agua - Guatemala
Volcán de Agua Guatemala

Reistips voor Volcán de Agua

Onlosmakend één van de vele gezichten van Antigua is de Volcán de Agua. De 3760 meter hoge slapende vulkaan is vrijwel overal te zien tussen de koloniale straten van Antigua. Zelfs rond de kuststreekte is deze vulkaan te zien.

De vulkaan is een relatief jonge vulkaan, ontstaan in de Holoceen. Er zijn geen recente uitbarstingen bekend van de vulkaan. Sinds de 16e eeuw is de vulkaan inactief. Op 11 september 1541 was de laatste uitbarsting. Een modderstroom van vulkanoclastisch materiaal en water verwoestte destijds de hoofdstad van Guatemala, dat bekend stond als Ciudad Vieja. Na deze ramp gaven de Spanjaarden de vulkaan de huidige naam, wat Vulkaan van het Water betekent. De inheemse bevolking Cakchiquel noemde de vulkaan tot dan Hunapú, ‘Plek van bloemen’.

De Volcán de Agua kan beklommen worden. De beste periode om dit te doen is tussen januari en april. De krater is in 4 à 5 uur te bereiken met als startpunt het dorpje Santa Maria de Jesus. Nabij de top staat een standbeeld van Maria. De klim is fysiek gezien niet heel zwaar en de trip naar de top is niet heel lang. Maar de paden zijn stijl en het kan door de hoogte voor sommigen lastig zijn om goed te ademen. Maar pas wel op; er zijn vele meldingen van overvallen geweest tijdens de beklimming van de vulkaan.

Verhalen over Volcán de Agua

Plan je reis naar Guatemala

Boek een hotel bij Volcán de Agua