Tulum - Mexico
Tulum Mexico

Reistips voor Tulum

Fotogeniek. Dat is Tulum absoluut. De archeologische vindplaats ligt pal aan de kust in het uiterste oosten van Mexico. De oude Maya-stad ligt op een 12 meter hoge klif aan de Caribische Zee. Het is de enige Mayastad dat pal aan de zee werd gebouwd. De combinatie van de oude tempels en het turquoise zee, zorgen ervoor dat deze plek uiterst geliefd is bij toeristen.

De eerste inscriptie in Tulum dateert uit 564, maar de Maya’s stichtten de stad pas in 1000. Tussen de elfde en vijftiende eeuw kende de stad haar bloeiperiode. Naast een religieuze functie, werd de stad ook als handelscentrum gebruikt. Land- en zeeroutes kwamen hier bij elkaar. Men vermoed zelfs dat er handel werd gedreven met de binnenlanden van het huidige Guatemala en Rio Motagua. Oorspronkelijk heette de stad Zama. Vertaald naar het Nederlands betekent dat ‘Ochtendstad’ of ‘Stad van de Zonsopgang’. In de zestiende eeuw werd de stad verlaten. Pas jaren later, in de negentiende eeuw, kreeg men belangstelling voor deze archeologische bestemming.

Onontdekt is Tulum allang niet meer. Het is er zelfs aardig druk. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de prachtige ligging van de oude Mayastad. Veel mensen uit Playa del Carmen of Cancun brengen Tulum een dagbezoek. Natuurlijk worden de oude ruïnes bezocht, maar kunnen bezoekers ook genieten van het witte strand. Hier kun je snorkelen of mooie strandwandelingen maken. In de buurt van Tulum is ook een populaire cenote te vinden, de Cenote Calaveras. Ook hier kun je snorkelen.

Boek een hotel in Tulum

Booking.com

Boek vooraf een activiteit