Wandelingen

Wandelen op Madeira: Ponta de São Lourenço

Madeira leent zich perfect voor het maken van wandelingen. Wandel langs de aangelegde kanalen van het eiland (de levadas), diep in het laurierwoud, de ongerepte natuur, bergkammen en langs prachtige watervallen. De meeste wandelingen zijn goed te doen en voor iedereen weggelegd, maar sommige paden voeren wel langs steile afgronden. Wij maakten tijdens onze trip naar Madeira meerdere wandelingen en de Ponta de São Lourenço was hier één van. Deze wandeling van 7 kilometer op het schiereiland in het uiterste oosten van Madeira is absoluut de moeite waard om te lopen. Ik neem jullie mee tijdens onze Ponta de São Lourenço wandeling.

De Ponta de São Lourenço is een rondwandeling van ruim 7 kilometer in het oosten van Madeira.

  • Ponta de São Lourenço
  • Rondwandeling
  • 8 kilometer
  • 2 uur
  • Makkelijk
Wandeling: Ponta de São Lourenço op Madeira
Het schiereiland Ponta de São Lourenço in het oosten van Madeira

Het oosten van Madeira

Madeira wordt ook wel het bloemeneiland. genoemd Hierbij denk je aan het clichébeeld; veel groen, kleurrijke en exotische bloemen en misschien ook wel aan een stukje paradijs. Hoe anders is het oosten? Dit is het schiereiland Ponta de São Lourenço. Zodra je met het vliegtuig de landing inzet, zul je dit schiereiland wellicht al kunnen zien. Dat Madeira niet helemaal groen is wordt dan al direct duidelijk. In dit ruige landschap van Madeira kun je een prachtige wandeling maken.

Wandeling: Ponta de São Lourenço op Madeira
Het landschap is niet volledig kaal, er groeien hier 140 verschillende soorten plantensoorten

Het landschap van Ponta de São Lourenço

In het oosten van Madeira is het landschap totaal anders dan de rest van het eiland. Hier zijn geen levadas, watervallen of groene bossen. In plaats daarvan grillige kliffen, diepe afgronden en een rotslandschap. Het is er ruig, kaal en winderig. Dit gebied werd al vroeg ontbost en geiten aten jarenlang het jonge groen weg. Dit wil overigens niet zeggen dat hier helemaal niets groeit. In de wintermaanden wordt het gebied met een laagje gras bedekt en in de zomer groeien bloemen. Er groeien hier 140 verschillende plantensoorten en er leven diverse beschermde vogels. Verder zie je er rotsen in allerlei vormen en kleuren. Ze vormen een prachtig contrast met de helderblauw zeewater dat tegen de rotsen kletst.

Het landschap in het oosten van Madeira is anders dan de rest van het eiland. Hier zijn geen levadas, watervallen of groene bossen. In plaats daarvan grillige kliffen, diepe afgronden en een woestijnachtig landschap.

Wandeling: Ponta de São Lourenço op Madeira
De wandeling van Ponta de São Lourenço wordt gezien als één van de mooiste wandelroutes op Madeira

De mooiste wandeling van Madeira?

Veel mensen noemen de wandeling op Ponta de São Lourenço de mooiste wandelroute van Madeira. Of het daadwerkelijk de mooiste is, durf ik jullie niet te zeggen want er zijn heel wat prachtige wandelroutes te vinden op het eiland. De wandeling is wel totaal anders dan de overige wandelingen. In plaats van de groene levadapaden, wandel je hier langs de woeste en romantische kust door de rotsachtige omgeving met links en rechts de Atlantische Oceaan. Dat moesten wij ook ervaren.

Wandeling: Ponta de São Lourenço op Madeira
Wandeling: Ponta de São Lourenço op Madeira
Vanaf de parkeerplaats wandel je in 3,5 kilometer naar het eindpunt Ponta do Furado
Wandeling: Ponta de São Lourenço op Madeira
Al na 500 meter heb je het eerste mooie uitzicht op het eindpunt van de wandeling
Wandeling: Ponta de São Lourenço op Madeira
Het landschap zit boordevol contrasten

De wandelroute van Ponta de São Lourenço

De wandeling start bij de parkeerplaats boven de Baía d’Abra. Hier kun je de auto parkeren en kun je beginnen aan de wandeling. Een routebeschrijving is niet echt nodig, want er is eigenlijk maar één pad. Bordjes geven gedurende de wandeling de afstanden aan die je al hebt gelopen. Vanaf het begin loop je direct een dal in waarbij je de oversteek maakt door de vallei. Hierna gaat het voortdurend bergop en bergaf. Heel steil wordt het overigens niet, maar pas op voor het losse gesteente op het pad.

Wandeling: Ponta de São Lourenço op Madeira
Gedurende de wandeling kun je genieten van de mooiste uitzichtpunten
Wandeling: Ponta de São Lourenço op Madeira
Diepe afgronden en het blauwe water zorgen voor fantastische foto's
Wandeling: Ponta de São Lourenço op Madeira
Prachtige rotsen in allerlei kleuren

Prachtige uitzichtpunten

Eigenlijk heb je tijdens de gehele wandeling een prachtig uitzicht. Na 500 meter, net nadat je de vallei hebt doorlopen, heb je het eerste fraaie uitzicht op het schiereiland en de ruige kust. Maak hier zeker even een korte stop bij de grillig gevormde kust. Een ander mooi uitzicht heb je na ongeveer een kilometer op Pedra Furada.

Hierna loopt het pad in de richting van een klein palmenbos waar je Casa do Sardinha kunt zien. Aan beide zijden daalt de rots bijna 100 meter naar beneden. Een flink eind voor het huis is er een splitsing, loop hier aar links waar je meteen getrakteerd wordt op de noordzijde van het schiereiland. Het pad loopt nu naar de oase in het midden van de kale vlakte. Hier houdt de wandeling echter nog niet op.

Wandeling: Ponta de São Lourenço op Madeira
Casa do Sardinha is in zicht
Wandeling: Ponta de São Lourenço op Madeira
Verder dan dit punt kun je niet lopen, vanaf hier moet je teruglopen

Het eindpunt Ponta do Furado

Vanaf Casa do Sardinha begin je aan een steile klim naar de Pico do Furado. Na 3,5 kilometer bereik je het eindpunt van de wandeling Ponta do Furado. Letterlijk vertaald heet deze plek de ‘doorboorde top’, omdat de zee hier gaten in de rotsen heeft gevormd. Vanaf hier kun je niet meer verder lopen en is het pad afgezet. Op deze plek heb je zicht op twee eilandjes. Het achterste eiland en het meest oostelijke puntje van Madeira staat bekend als Ilhéu do Farol. Op de top van het eiland staat sinds 1870 de oudste vuurtoren van Madeira. Vanaf hier keer je om en wandel je terug naar Baía d’Abra. Wees voorzichtig bij de afdaling over het trappenpad, want door de losse stenen kun je lelijk uitglijden en vallen. En vergeet ook niet te genieten van de prachtige uitzichtpunten.

Na 3,5 kilometer bereiken we het eindpunt van de wandeling: Pico do Furado. Vanaf hier kunnen we niet verder en lopen we terug naar het beginpunt.

Wandeling: Ponta de São Lourenço op Madeira
Een terugblik waar we vandaan zijn gekomen
Wandeling: Ponta de São Lourenço op Madeira
Let tijdens deze wandeling ook op de kleine details
Wandeling: Ponta de São Lourenço op Madeira
Pas op voor deze trappen, want door de losse stenen kun je lelijk vallen
Wandeling: Ponta de São Lourenço op Madeira
De Ponta de São Lourenço wandeling is absoluut de moeite waard!

Ga jij binnenkort ook naar Madeira? Ik heb al 10 tips voor je verzameld die je zeker moet doen wanneer je op het Portugese bloemeneiland bent.

Onze tips voor deze wandeling

  • De wandeling is populair bij toeristen en makkelijk bereikbaar vanuit Funchal. Voorkom de grote drukte en begin 's ochtends al aan je wandeling
  • Er is nergens schaduw tijdens deze wandeling. Neem dus zonnebrand en voldoende water mee. Een pet en een zonnebril zijn ook geen overbodige luxe
  • Wil je zwemmen? Tussen Canical en Baia d'Abra kun je bij Prainha het donkere natuurstrand vinden.
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper/video-editor en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!

Meer informatie
Booking.com