10x doen op Madeira - hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo en terug
Madeira Portugal

10x doen op Madeira

‘Ga je naar Madeira? Dat is toch een eiland voor bejaarden?’ Voordat we naar het Portugese eiland afreisden heb ik dit van een aantal mensen gehoord. Natuurlijk komen oudere mensen af op het eiland, dat heeft een reden. De natuur is prachtig, je ziet er veel kleurrijke en exotische bloemen, er zijn veel luxe hotels en het klimaat is meer dan prima. Maar dat wil niet zeggen dat de jongere mensen het eiland volledig links moeten laten liggen. Vooraf hadden we ons goed verdiept in het eiland en hadden we een lijstje gemaakt van de wandelingen die we wilden maken en de bestemmingen die we graag wilden bezoeken. En natuurlijk, ook ik kan genieten van mooie bloemen en de groene natuur, dat hoort er nou eenmaal bij. Uiteindelijk moeten we concluderen dat Madeira genoeg heeft te bieden voor toeristen van alle leeftijden. Nog niet overtuigd? In dit artikel delen we wat je zeker moet doen op Madeira.

10x doen op Madeira - maak een levada wandeling
Ga absoluut enkele levada wandelingen maken op Madeira

Maak levada wandelingen

Zonder de levadas was Madeira nooit zo groen geweest als dat het is. De levadas zijn waterkanalen die het water van het natte noorden naar het droge zuiden brengen. De levadas lopen door de bergachtige omgeving heen, op plekken waar je normaal nooit zou kunnen lopen. Omdat de levadas onderhouden moeten worden zijn er daarom wandelpaden aangelegd. Zo is er een wandelnetwerk van ruim 2000 kilometer ontstaan en kunnen bezoekers door de bergachtige omgeving kunnen wandelen. Sommige wandelingen zijn rondwandelingen, anderen gaan één richting uit. Doordat de levadas geen groot verloop kunnen hebben hoef je tijdens de levadawandelingen nauwelijks te stijgen of te dalen. Maar de levada wandelingen kunnen wel uitdagend zijn zo kan langs een diepe afgrond lopen, moet je soms door donkere tunnels lopen of ga je onder een waterval door. De wandelpaden zijn behoorlijk smal, waardoor het soms even spannend is als er een tegenligger voorbij wandelt. Dit alles maakt de levada wandelingen zeer avontuurlijk.

10x doen op Madeira - maak een levada wandeling
De Risco waterval

De populairste levada wandelingen gaan naar de Risco waterval en de 25 fonteinen. Begin zo vroeg mogelijk aan een levadawandeling om de grootste drukte te ontlopen.

De levadas van Madeira brengen het water van het natte noorden naar het droge zuiden. Omdat ze moeten worden onderhouden, zijn er wandelpaden aangelegd. Ideaal voor een prachtige wandeling door de groene omgeving.

Wandel de pittige tocht van de twee hoogste punten van Madeira

Hou je van een uitdaging? Dan moet je zeker deze wandeling gaan lopen. Vanaf Pico de Arieiro loopt een trail naar Pico Ruivo. Dit zijn de twee hoogste punten van Madeira. De wandeling start op een hoogte van 1818 meter bij Pico de Arieiro waar je je auto kunt parkeren of waar de bussen stoppen. Op deze locatie begint de wandeling van ruim 6,5 kilometer door de grillige rotsen van het binnenland van Madeira met spectaculaire uitzichten en geweldige landschappen. De trail loopt meerdere malen door tunnels en je zult flink stijgen en dalen. Wanneer je het hoogste punt van Madeira bereikt, de Pico Ruivo op een hoogte van 1862 meter, word je getrakteerd op een geweldig uitzicht. Wanneer je weer bij bent gekomen loop je dezelfde route weer terug om terug te keren bij Pico Arieiro.

10x doen op Madeira - hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo en terug
De omgeving waarin je wandelt als je van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo wandelt

Lijkt deze wandeling je iets te heftig? Je kunt de Pico Ruivo ook bereiken vanaf andere locaties en kortere routes. Ondanks dat we onze spieren een dag later zeker voelden, was deze wandeling echter letterlijk en figuurlijk één van de hoogtepunten van Madeira. Hier hebben we ook de fraaiste foto’s kunnen schieten.

De Pico do Arieiro en Pico Ruivo zijn de hoogste punten van Madeira die je tijdens een pittige wandeling kunt bereiken.

10x doen op Madeira - hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo en terug
Zorg ervoor dat je tijdig aan de hike begint, in de middag komen de wolken opzetten

Wandel naar het meest oostelijke punt van het eiland

Ponta de São Lourenço is een natuurreservaat in het oosten van het eiland. Het is een uniek landschap met vulkanische rotsformaties en grillige rotsen. Om het meest oostelijke punt te bereiken is er een trail uitgezet. Vanaf de parkeerplaats begint de trail. Hier is het landschap totaal anders dan de rest van het eiland. Er zijn geen kleurrijke bloemen en ook geen levadakanalen. Het is een stuk droger en heeft meer weg van een maanlandschap. Je wandelt langs de diepe kliffen met diepe afgronden en het helderblauwe water van de Atlantische Oceaan. Een totaal ander landschap dan de rest van het eiland.

10x doen op Madeira - bezoek het oostelijke punt São Lourenco
Maak een wandeling op het schiereiland Ponta de São Lourenço

Om het meest oostelijke punt te bereiken moet je zo’n 3,5 kilometer wandelen. De trail loopt door de heuvelachtige omgeving, waardoor je soms even flink moet klimmen of juist afdalen. Let hierbij ook op waar je loopt. Door de losse stenen of uitstekende rotsen op de trail kun je akelig vallen. Trek daarom goede schoenen aan tijdens deze wandeling. Vergeet tijdens de wandeling ook vooral niet om te genieten van de vele uitzichtpunten op het landschap. Heb je eenmaal het eindpunt bereikt, houd de trail op. Vanaf hier zul je weer dezelfde weg terug moeten lopen naar de parkeerplaats. Geen straf, want de omgeving is ook vanaf de andere zijde prachtig.

10x doen op Madeira - bezoek het oostelijke punt São Lourenco
Het meest oostelijke puntje van Madeira

Huur een auto en verken het eiland

Ik vind het altijd heerlijk om alle vrijheid te hebben tijdens mijn reizen. Om alle mooie plekken van Madeira te bereiken zul je vervoer moeten hebben. Het is dus handig dat je een auto huurt, waarmee je zelf het eiland volledig kunt verkennen. Er zijn enkele mooie autoroutes die je kunt rijden rondom de kusten, maar ook door het binnenland. Zo bereik je alle hotspots en kun je stoppen wanneer je wilt om te genieten van de vele fraaie uitzichtpunten.

10x doen op Madeira - huur een auto
Huur een auto en verken het eiland

Wij huurden onze auto via EasyTerra. Zij vergelijken alle verschillende autohuurders waardoor we dus de goedkoopste optie konden kiezen. Wij kozen voor een compacte auto met de laagste prijs. Ben je zelf ook van plan om een auto te huren op Madeira? Bedenk je goed dat de wegen behoorlijk heuvelachtig zijn en vol haarspeldbochten zitten. Met een diesel heb je een iets krachtigere auto. Ben je ervan overtuigd dat je de heuvelachtige wegen met een benzineauto kunt overmeesteren, dan ben je een stukje goedkoper uit.

Overwin je hoogtevrees en neem de kabelbaan

Op verschillende plekken van het eiland kun je kabelbanen vinden. Ideaal om snel hoger- of lagerop te komen waarbij je ondertussen kunt genieten van spectaculaire uitzichten. Voor sommige kabelbanen moet je geen hoogtevrees hebben, want sommigen gaan behoorlijk stijl de diepte/hoogte in. Met de kabelbaan bij Achadas da Cruz ga je steil naar beneden, waar je langs de kust een wandeling kunt maken. Een rondrit met de kabelbaan kost hier maar 3 euro. Een rondrit in het drukkere Funchal kost per persoon maar liefst 16 euro. Vanaf het centrum van deze stad kun je de kabelbaan omhoog nemen en bereik je na een kwartier de botanische tuinen van Monte Palace. Het is ideaal om deze botanische tuin met de kabelbaan te bereiken aangezien er ook weinig parkeergelegenheden zijn rondom de tuin. Tijdens de rit in de kabelbaan heb je een mooi overzicht over de stad Funchal. Bij Faja dos Padres kun je met de lift nemen om een restaurant onderaan de klif te bereiken. Hoe leuk is dat?

10x doen op Madeira - neem een kabelbaan
10x doen op Madeira - neem een kabelbaan
Zou jij het aandurven om deze kabelbanen te nemen?

Geniet van de bloemen in één van de botanische tuinen

Niet voor niets wordt Madeira het bloemeneiland genoemd. Toen we met onze huurauto over het eiland reden kwamen we op veel plekken de meest kleurrijke bloemen tegen. Hoe vaak zie je wilde hortensia’s langs de kant van de weg? Of wat de denken van de paradijsvogelbloem? Maar onderweg met de auto kun je niet zomaar even midden op de weg stoppen.

Gelukkig kun je van de bloemen genieten in één van de vele botanische tuinen die je op Madeira kunt bezoeken. De beroemdste van het eiland is de ‘Botanical Gardens’ in Quinta do Bom. Deze hebben wij niet bezocht. Wij wandelden door Monte Palace in Funchal, waar je zeker een halve dag zou kunnen besteden om alles te zien. De botanische tuin is gelegen op een heuvel en is ook bereikbaar met de kabelbaan vanaf het centrum van Funchal. Houd er overigens rekening mee dat de meeste bloemen tussen april en juni in bloei zijn.

10x doen op Madeira - Bezoek een botanische tuin
Hortencia's in allerlei kleuren in Monte Palace

Verken de stad Funchal

Funchal is de belangrijkste stad van Madeira. Éénderde van de gehele bevolking van het eiland woont in deze stad. De meeste bezienswaardigheden en restaurantjes vind je derhalve in deze stad. Het is zeker aan te raden om deze stad in een dagje te ontdekken.

Vergeet niet om Funchal te ontdekken. Dit is de grootste en enige grote stad van Madeira

Breng een bezoek aan de Mercado dos Lavradores, de overdekte markt. Hier worden de vers gevangen vis door de lokale vissers binnen gebracht en verkocht. De nationale vis van Madeira, de zwarte haarstaartvis, zul je hier ongetwijfeld zien liggen. Soms worden er zelfs haaien verkocht. Naast vis kun je ook de mooiste fruitsoorten kopen. Er liggen allerlei kleurrijke fruitsoorten te koop die alleen hier verkocht worden. Ik heb zelden zoveel verschillende soorten passievruchten gezien. De verkopers bieden je aan om de fruiten te proeven, het is dat ik allergisch ben voor enkele fruitsoorten. Verder worden er ook groentes, kruiden en bloemen verkocht.

10x doen op Madeira - verken Funchal
De kleurrijke markt van Funchal


Wandel door de straatjes parallel aan de drukke boulevard. Hier kun je je vergapen aan streetart dat aangebracht is op de deuren van de huizen. Met name in de Rua Santa Maria zijn vrijwel alle deuren voorzien van een waar kunstwerk. Aan het einde van deze straat kom je uit bij het gele fort São Tiago dat in 1614 werd gebouwd in opdracht van Koning Filips II. Dit fort moest de stad beschermen tegen piraten.

Met de kabelbaan kun je de botanische tuin Monte Palace bereiken. Wil je de botanische tuin niet bezoeken, is een rondrit met de kabelbaan alsnog de moeite waard om een goed overzicht te krijgen van de stad. In één van de vele parken kun je ook genieten van de meest exotische bloemen en planten van Madeira.

In de haven van Funchal kun je boottochten boeken. Ga bijvoorbeeld een dagje naar Porto Santo of ga walvissen en dolfijnen spotten. ’s Avonds kun je rondom de boulevard vast een gezellig en goed restaurant vinden om iets te eten en te drinken.

In Funchal vind je tevens veel musea. Zelf ben ik geen kunstliefhebber, dus deze heb ik links laten liggen. Wel heb ik het CR7 Museu bezocht, een museum ter ere van Cristiano Ronaldo die geboren is op het eiland. Hier vind je alle prijzen die deze voetballer heeft gewonnen in zijn carrière. En dat zijn er een heleboel!

10x doen op Madeira - verken Funchal
Het standbeeld van Cristiano Ronaldo

Zoek de verkoeling op in Porto Moniz

Na een flinke wandeling is het prettig om de verkoeling te zoeken aan zee. Één probleem; Madeira staat niet bekend om haar prachtige zandstranden. Toch zijn er her en der enkele natuurlijke en aangelegde zandstranden te vinden. Wij besloten echter om naar de vulkanische meren van Porto Moniz te gaan. Deze meren zijn populair bij zowel de lokale inwoners als toeristen. Tegen een betaling van 1,50 euro per persoon kun je hier de gehele dag zwemmen of relaxen.

Het is heerlijk om na een flinke wandeling in de vulkanische mere van Porto Moniz even af te koelen

10x doen op Madeira - zoek de verkoeling op in Porto Moniz
Na een dag wandelen is het heerlijk om in de vulkanische meren van Porto Moniz de verkoeling op te zoeken

Drink het lokale drankje poncha

Het is altijd interessant om enkele lokale specialiteiten van een land, of in dit geval een eiland, te ontdekken. Poncha is een lokale specialiteit van Madeira. Het wordt gemaakt van rum uit Madeira met honing aangevuld met citroensap, sinaasappelsap of passievruchtensap. Een heerlijk drankje. Poncha kun je vrijwel overal verkrijgen, maar het is het leukste om het te drinken in de traditionele barretjes van het eiland. Één van de meest populaire barretjes is Taberna da Poncha in Serra de Agua. Begeef je tussen de locals terwijl je dit drankje nuttigt. Pas wel op, want na het zoete drankje zul je vloeiend Portugees spreken. Alleen zal niemand je verstaan.

10x doen op Madeira - drink poncha
Poncha, het lokale drankje van Madeira

Wandel door de vulkanische grotten

Het eiland is miljoenen jaren geleden ontstaan door meerdere vulkanische uitbarstingen. Lava baande zich een weg door het oppervlakte en werd naar buiten gespuwd. Hierdoor is er op Madeira een ondergrondse grottenstelsels ontstaan. Deze gangenstelsels in São Vicente werden in 1885 ontdekt door de lokale bevolking, maar werden pas in 1996 opengesteld voor het publiek. Nu kunnen bezoekers ook een kijkje nemen in de binnenkant van het eiland. Tijdens een 30 minuten durende tour wandel 700 meten door het grottenstelsel. Overigens is de totale lengte van de ondergrondse tunnels ongeveer 1000 meter. De wandeling wordt altijd onder begeleiding van een gids uitgevoerd.

Na de tour kun je het Centro do Vulcanismo bezoeken. Door middel van een audiovisuele show kun je meer te weten komen over het ontstaan van het eiland.

10x doen op Madeira - bezoek de vuilkanische grotten
Verken met een gids de vulkanische grotten in São Vicente

Ga jij binnenkort ook naar Madeira? Kijk hier ook voor bezienswaardigheden en attracties op Madeira die je vooraf kunt boeken.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie