Caracas - Venezuela
Caracas Venezuela

Reistips voor Caracas

De hoofdstad van Venezuela, en tevens de grootste stad van het land, kent geen hele goede reputatie. In 2016 werd het tot de gevaarlijkste hoofdstad van de wereld uitgeroepen. De stad heeft het hoogste moordcijfer, de oorlogsgebieden buiten beschouwing gelaten. De onrust in het land in 2017 heeft het land en de stad ook geen goed gedaan. Caracas ligt in het noorden van Venezuela, dichtbij de Caribische Zee. De 2400 meter hoge Cerro Avila scheidt de stad met de kust.

De stad werd gesticht in 1567. Hiervoor leefden inheemse volkeren al in het gebied. Spaanse zeelieden probeerden in 1562 een plantage in de vallei op te richten om de bevoorrading van enkele kustplaatsen veilig te stellen. De nederzetting werd echter vernield, maar de oorspronkelijk bevolking was enkele jaren later kansloos. De Spaanse kapitein Diego de Losada versloeg de inlandse rebellen en ging de fundamenten leggen van de stad Santiago de León de Caracas. Dankzij de bergen rondom de kust, konden piraten de stad niet verwoesten. Zo groeide Caracas uit tot de belangrijkste stad van de regio. In 1777 werd de stad de hoofdstad van Venezuela. Francisco de Miranda en Simón Bolivar, twee van de belangrijkste personen in de geschiedenis van Latijns-Amerika werden geboren in Caracas en speelden beide een belangrijke rol in de Venezolaanse onafhankelijkheidsoorlog in de 19e eeuw.

In de 20e eeuw werd de stad gemoderniseerd dankzij de economie van het olierijke land. Zo werd de stad het economische centra van Zuid-Amerika. Dit trok zoveel mensen aan, dat de stad het nauwelijks aan kon. Bewoners van het platteland en immigranten kwamen naar de stad en creëerden rond de vallei de sloppenwijken die bekend staan als de ranchos. De enorme drukte van de stad is nog altijd voelbaar. De stad kampt met enorme verkeersopstoppingen en de sloppenwijken geven de contrasten tussen arm en rijk goed weer. De groene vallei met beboste bergen zorgen er echter ook voor dat Caracas een tropisch gevoel met zich meebrengen.

Belangrijke bezienswaardigheden van de stad zijn het Casa Natal de Bolívar, het Nationaal Pantheon, het Museo de Arte Colonial, Capitolia Federal en één van de vele parken, tuinen en pleinen. Wanneer het weer wat rustiger wordt in Venezuela, kan deze stad je als bezoeker absoluut verrassen.

Boek een hotel in Caracas

Booking.com